Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Maszyny przetwórstwa spożywczego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.TRS.MPSXX.SI.ATRXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Maszyny przetwórstwa spożywczego
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy: Tech. Rol. i Lesna, 5sem, stacjonarne, obowiazkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest poznanie zasad budowy i działania maszyn stosowanych w technologiach przetwórstwa rolno-spożywczego oraz nabycie umiejętności zastosowania maszyn w procesach technologicznych.

Pełny opis:

TEMATYKA WYKŁADÓW

1. Fizyczne właściwości materiałów biologicznych. Wprowadzenie do przedmiotu, wymagania, rygory. Definicje ważniejszych pojęć, właściwości wykorzystywane w procesach rozdzielczych.

2. Czyszczenie i sortowanie materiałów i surowców. Podstawowe definicje pojęć, elementy rozdzielające proste i złożone.

3. Destylacja i rektyfikacja: ogólna charakterystyka procesu, destylacja prosta, rektyfikacja, schematy instalacji kolumnowych.

4. Rozdrabnianie ciał stałych. Podstawowe definicje i pojęcia. Właściwości reologiczne ciał stałych, cele i formy rozdrabniania. Teorie rozdrabniania (pojęcia ogólne). Maszyny i urządzenia rozdrabniające: zgniatające, szarpiące, udarowe, łamacze, ścinające, tnące. Kryteria doboru maszyn.

5. Formowanie i ekstrudowanie. Podstawowe definicje i pojęcia, właściwości ciał plastycznych.

6. Mieszanie i aglomeracja. Podstawowe definicje i pojęcia, cele procesów

7. Rozdrabnianie cieczy. Podstawowe definicje i pojęcia, właściwości cieczy wykorzystywane w procesie rozdrabniania

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych. Podstawowe definicje i pojęcia, podział metod rozdzielania. Ogólna charakterystyka procesu. Rozdzielanie zawiesin lub emulsji, materiałów sypkich, mas półstałych, odpylanie powietrza. Prasy do wytłaczania cieczy, filtracja, przemywanie osadu, filtry. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin, odstojniki, klasyfikatory. Odpylanie powietrza, cyklony, osadniki, wirówki.

9. Ogrzewanie i chłodzenie. odstawowe definicje i pojęcia. ogólna charakterystyka procesów cieplnych, mechanizm przenoszenia ciepła.

10. Odparowywanie. Podstawowe definicje i pojęcia, ogólna charakterystyka procesu. Wyparki współprądowe, przeciwprądowe. Budowa i działanie wyparki – komora grzejna, oparów, skraplacz. Wyparki jedno-, dwu-, trzy-, cztero-, pięcio-, sześcio- i więcej działowe. Sprężanie oparów, termosprężanie, sprężarka strumieniowa.

11. Suszenie. Podstawowe pojęcia i definicje, charakterystyka i opis procesu. Intensywność procesu, czas i sposoby suszenia. Budowa i działanie suszarek: konwekcyjnych, kontaktowych, podciśnieniowych, promiennikowych, mikrofalowych, dielektrycznych.

12. Ekstrakcja. Podstawowe definicje i pojęcia. Ogólna charakterystyka procesu. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz. Ekstrakcja w układzie nadkrytycznym. Budowa i działanie ekstraktorów

13. Krystalizacja i rozpuszczanie. Podstawowe definicje i pojęcia, ogólna charakterystyka procesów. Interpretacja graficzna wybranych sposobów osiągania stanu przesycenia, rozpuszczanie fizyczne, chemiczne, elektrochemiczne. Kinetyka krystalizacji i rozpuszczania. Budowa i działanie krystalizatorów. Budowa i działanie urządzeń do rozpuszczania.

14. Procesy membranowe. Podstawowe definicje i pojęcia, ogólna charakterystyka procesu. Mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza, elektrodializa – zasady procesów. Moduły membranowe. Budowa i działanie urządzeń filtracyjnych

15. Egzamin.

TEMATYKA ĆWICZEŃ

1. Kalibrownice i sortowniki

2. Urządzenia dozujące

3. Maszyny do rozdrabniania

4. Maszyny czyszczące

5. Pakowanie w przemyśle spożywczym

6. Linie rozlewnicze w przemyśle spożywczym

7. Zamrażanie żywności

8. Rozdzielanie układów niejednorodnych

9. Fluidyzacja i transport pneumatyczny

10. Destylacja i rektyfikacja

11. Mycie i obieranie surowców, doczyszczanie i kontrola jakości procesu.

12. Bilans procesu suszenia i odparowywania.

13. Badanie zużycia energi elektrycznej w procesie rozdrabniania ziarna (różne gatunki), stopień rozdrabniania.

14. Wyznaczenie charakterystyk procesu mieszania cieczy i ciał stałych.

15. Zaliczenie

Literatura:

1. Lewicki P. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego.2. Marks N. Czyszczenie i sortowanie materiałów ziarnistych.3. Dłużewski M. Technologia żywności.

4. Eugeniusz Pijanowski i inni. Praca zbiorowa. Ogólna Technologia Żywności.

5. Marks N. Sobol Z. Baran D. 2006. Ocena wytrzymałości granulatu paszowego. Inżynieria Rolnicza. Kraków

6. Marks N. Sobol Z. Baran D. 2006. Energochłonność procesu rozdrabniania nasion różnych gatunków roślin przy użyciu rozdrabniacza tarczowego. Inżynieria Rolnicza. Kraków

7. Marks N. Sobol Z. Baran D. 2006. Wpływ wilgotności na energochłonność procesu rozdrabniania ziarna zbóż. Inżynieria Rolnicza. Kraków

8. Marks N. Baran D. Mastyj A. 2004. Wpływ sezonowości skupu surowca na nakłady energetyczne w procesie przetwarzania mleka. Inżynieria Rolnicza. Kraków

9. Marks N. Podstawy suszarnictwa płodów rolnych

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)