Maszyny przetwórstwa spożywczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.TRS.MPSXX.SI.ATRXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Maszyny przetwórstwa spożywczego |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: |
Tech. Rol. i Lesna, 5sem, stacjonarne, obowiazkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest poznanie zasad budowy i działania maszyn stosowanych w technologiach przetwórstwa rolno-spożywczego oraz nabycie umiejętności zastosowania maszyn w procesach technologicznych. |
Pełny opis: |
TEMATYKA WYKŁADÓW 1. Fizyczne właściwości materiałów biologicznych. Wprowadzenie do przedmiotu, wymagania, rygory. Definicje ważniejszych pojęć, właściwości wykorzystywane w procesach rozdzielczych. 2. Czyszczenie i sortowanie materiałów i surowców. Podstawowe definicje pojęć, elementy rozdzielające proste i złożone. 3. Destylacja i rektyfikacja: ogólna charakterystyka procesu, destylacja prosta, rektyfikacja, schematy instalacji kolumnowych. 4. Rozdrabnianie ciał stałych. Podstawowe definicje i pojęcia. Właściwości reologiczne ciał stałych, cele i formy rozdrabniania. Teorie rozdrabniania (pojęcia ogólne). Maszyny i urządzenia rozdrabniające: zgniatające, szarpiące, udarowe, łamacze, ścinające, tnące. Kryteria doboru maszyn. 5. Formowanie i ekstrudowanie. Podstawowe definicje i pojęcia, właściwości ciał plastycznych. 6. Mieszanie i aglomeracja. Podstawowe definicje i pojęcia, cele procesów 7. Rozdrabnianie cieczy. Podstawowe definicje i pojęcia, właściwości cieczy wykorzystywane w procesie rozdrabniania 8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych. Podstawowe definicje i pojęcia, podział metod rozdzielania. Ogólna charakterystyka procesu. Rozdzielanie zawiesin lub emulsji, materiałów sypkich, mas półstałych, odpylanie powietrza. Prasy do wytłaczania cieczy, filtracja, przemywanie osadu, filtry. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin, odstojniki, klasyfikatory. Odpylanie powietrza, cyklony, osadniki, wirówki. 9. Ogrzewanie i chłodzenie. odstawowe definicje i pojęcia. ogólna charakterystyka procesów cieplnych, mechanizm przenoszenia ciepła. 10. Odparowywanie. Podstawowe definicje i pojęcia, ogólna charakterystyka procesu. Wyparki współprądowe, przeciwprądowe. Budowa i działanie wyparki – komora grzejna, oparów, skraplacz. Wyparki jedno-, dwu-, trzy-, cztero-, pięcio-, sześcio- i więcej działowe. Sprężanie oparów, termosprężanie, sprężarka strumieniowa. 11. Suszenie. Podstawowe pojęcia i definicje, charakterystyka i opis procesu. Intensywność procesu, czas i sposoby suszenia. Budowa i działanie suszarek: konwekcyjnych, kontaktowych, podciśnieniowych, promiennikowych, mikrofalowych, dielektrycznych. 12. Ekstrakcja. Podstawowe definicje i pojęcia. Ogólna charakterystyka procesu. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz. Ekstrakcja w układzie nadkrytycznym. Budowa i działanie ekstraktorów 13. Krystalizacja i rozpuszczanie. Podstawowe definicje i pojęcia, ogólna charakterystyka procesów. Interpretacja graficzna wybranych sposobów osiągania stanu przesycenia, rozpuszczanie fizyczne, chemiczne, elektrochemiczne. Kinetyka krystalizacji i rozpuszczania. Budowa i działanie krystalizatorów. Budowa i działanie urządzeń do rozpuszczania. 14. Procesy membranowe. Podstawowe definicje i pojęcia, ogólna charakterystyka procesu. Mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza, elektrodializa – zasady procesów. Moduły membranowe. Budowa i działanie urządzeń filtracyjnych 15. Egzamin. TEMATYKA ĆWICZEŃ 1. Kalibrownice i sortowniki 2. Urządzenia dozujące 3. Maszyny do rozdrabniania 4. Maszyny czyszczące 5. Pakowanie w przemyśle spożywczym 6. Linie rozlewnicze w przemyśle spożywczym 7. Zamrażanie żywności 8. Rozdzielanie układów niejednorodnych 9. Fluidyzacja i transport pneumatyczny 10. Destylacja i rektyfikacja 11. Mycie i obieranie surowców, doczyszczanie i kontrola jakości procesu. 12. Bilans procesu suszenia i odparowywania. 13. Badanie zużycia energi elektrycznej w procesie rozdrabniania ziarna (różne gatunki), stopień rozdrabniania. 14. Wyznaczenie charakterystyk procesu mieszania cieczy i ciał stałych. 15. Zaliczenie |
Literatura: |
1. Lewicki P. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego.2. Marks N. Czyszczenie i sortowanie materiałów ziarnistych.3. Dłużewski M. Technologia żywności. 4. Eugeniusz Pijanowski i inni. Praca zbiorowa. Ogólna Technologia Żywności. 5. Marks N. Sobol Z. Baran D. 2006. Ocena wytrzymałości granulatu paszowego. Inżynieria Rolnicza. Kraków 6. Marks N. Sobol Z. Baran D. 2006. Energochłonność procesu rozdrabniania nasion różnych gatunków roślin przy użyciu rozdrabniacza tarczowego. Inżynieria Rolnicza. Kraków 7. Marks N. Sobol Z. Baran D. 2006. Wpływ wilgotności na energochłonność procesu rozdrabniania ziarna zbóż. Inżynieria Rolnicza. Kraków 8. Marks N. Baran D. Mastyj A. 2004. Wpływ sezonowości skupu surowca na nakłady energetyczne w procesie przetwarzania mleka. Inżynieria Rolnicza. Kraków 9. Marks N. Podstawy suszarnictwa płodów rolnych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.