Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja transportu w gospodarce żywnościowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.IRI.OPTXX.SI.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Organizacja transportu w gospodarce żywnościowej
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy: ZIP, Inz. Prod. Rol. 5sem, stacj. obowiazkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z warunkami transportu w gospodarce żywnościowej (produktów rolniczych i przetworzonych artykułów żywnościowych). Student poznaje nowoczesne techniki i technologie w transporcie zewnętrznym – kołowym i wewnętrznym (technologicznym

i magazynowym). Po zakończeniu przedmiotu Student zna szczególne warunki transportu żywności, środki transportowe i urządzenia kołowe i stacjonarne możliwe do zastosowania w transporcie żywności. Student umie dobrać środki transportowe do szczególnych warunków transportu żywności, dokonać oceny doboru w kontekście ponoszonych nakładów, zorganizować transport wewnętrzny oraz zabezpieczyć ładunek w transporcie zewnętrznym w aspekcie zachowania jego wartości użytkowych. Student przygotowany jest do prowadzenia działalności usługowej w zakresie transportu kołowego a także organizacji transportu wewnętrznego.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

1.Rola i miejsce transportu w gospodarce żywnościowej, charakterystyka warunków wykonywania i ładunków.

2.Wymagania stawiane środkom i urządzeniom transportowym do transportu żywności – przegląd konstrukcji środków i urządzeń.

3.Organizacja obsługi transportowej gospodarki żywnościowej (podsystem obszarowy, podsystem branżowy. Wybór rodzaju transportu w aspekcie własności środków).

4.Zasady i ocena organizacji przewozów w transporcie kołowym. Czas pracy i jego struktura, wykorzystanie przebiegu i ładowności, wydajność pracy.

5.Koszty w transporcie. Koszty wewnętrzne i zewnętrzne transportu.

6.Zasady i sposoby doboru urządzeń i środków transportowych..

7.Opakowania transportowe i zasady zabezpieczania ładunków podczas transportu.

8.Organizacja transportu wewnętrznego – technologicznego i magazynowego.

9.Analiza wybranych technologii i sposobów transportu wybranych artykułów spożywczych

(transport chłodniczy, pojazdy silosowe, itp.).

10.Mleko jako ładunek szczególny – środki transportowe i technologie przewozu.

Szczegółowy program ćwiczeń

1.Dobór różnych rodzajów przenośników do wykonania określonego zadania transportowego w transporcie wewnętrznym technologicznym.

2.Dobór różnych rodzajów kołowych środków transportowych do wykonania zadania transportowego, różnymi metodami (porównania wydajności, porównania składników czasu pracy środka, metodami graficznymi).

3.Obliczanie kosztów pracy różnych rodzajów środków w kontekście ich wykorzystania.

4.Ocena wybranych technik i technologii przewozu w zależności od organizacji pracy środka (różny za- i wyładunek, przewozy dystrybucyjne) – obliczanie wybranych wskaźników oceny efektywności pracy.

5.Analiza porównawcza wybranych technik, technologii przewozów i środków w kontekście ponoszonych nakładów.

Literatura:

•podstawowa (1-2 pozycje - wyłącznie skrypty i podręczniki)

S. Kokoszka. 1996. Transport w rolnictwie. Skrypt a) wykłady b) ćwiczenia. AR Kraków.

Starkowski D., Bieńczak K., Zwiezycki W. 2007. Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy. Kompendium wiedzy praktycznej, t III. Poznań , Systherm.

Prochowski L., Żuchowski A. 2009. Technika transportu ładunków. WKiŁ W-wa.

Jakowski S. 2007. Opakowania transportowe. Poradnik WNT W-wa.

•uzupełniająca (do 5 pozycji - skrypty, podręczniki, katalogi, normy itp.)

Korzeniowski A. 2006. Magazynowanie towarów niebezpiecznych i spożywczych. Biblioteka Logistyka Poznań.

Efekty uczenia się:

Po zakończeniu przedmiotu Student

Zna:

- warunki wykonywania i wymagania w transporcie żywności.

- nowoczesne techniki i technologie w transporcie zewnętrznym –

kołowym i wewnętrznym (technologicznym i magazynowym).

- umie dobrać środki transportowe do szczególnych warunków

transportu żywności, dokonać oceny doboru w kontekście

ponoszonych nakładów, zorganizować transport wewnętrzny oraz

zabezpieczyć ładunek w transporcie zewnętrznym w aspekcie

zachowania jego wartości użytkowych.

Student przygotowany jest do prowadzenia działalności usługowej w zakresie transportu kołowego a także organizacji transportu wewnętrznego.

Metody i kryteria oceniania:

Zakończenie przrdmiotu egzamin. Studencci wybierają sposób: pisemny lub ustny

Praktyki zawodowe:

brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)