Organizacja transportu w gospodarce żywnościowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.IRI.OPTXX.SI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja transportu w gospodarce żywnościowej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: |
ZIP, Inz. Prod. Rol. 5sem, stacj. obowiazkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z warunkami transportu w gospodarce żywnościowej (produktów rolniczych i przetworzonych artykułów żywnościowych). Student poznaje nowoczesne techniki i technologie w transporcie zewnętrznym – kołowym i wewnętrznym (technologicznym i magazynowym). Po zakończeniu przedmiotu Student zna szczególne warunki transportu żywności, środki transportowe i urządzenia kołowe i stacjonarne możliwe do zastosowania w transporcie żywności. Student umie dobrać środki transportowe do szczególnych warunków transportu żywności, dokonać oceny doboru w kontekście ponoszonych nakładów, zorganizować transport wewnętrzny oraz zabezpieczyć ładunek w transporcie zewnętrznym w aspekcie zachowania jego wartości użytkowych. Student przygotowany jest do prowadzenia działalności usługowej w zakresie transportu kołowego a także organizacji transportu wewnętrznego. |
Pełny opis: |
Szczegółowy program wykładów 1.Rola i miejsce transportu w gospodarce żywnościowej, charakterystyka warunków wykonywania i ładunków. 2.Wymagania stawiane środkom i urządzeniom transportowym do transportu żywności – przegląd konstrukcji środków i urządzeń. 3.Organizacja obsługi transportowej gospodarki żywnościowej (podsystem obszarowy, podsystem branżowy. Wybór rodzaju transportu w aspekcie własności środków). 4.Zasady i ocena organizacji przewozów w transporcie kołowym. Czas pracy i jego struktura, wykorzystanie przebiegu i ładowności, wydajność pracy. 5.Koszty w transporcie. Koszty wewnętrzne i zewnętrzne transportu. 6.Zasady i sposoby doboru urządzeń i środków transportowych.. 7.Opakowania transportowe i zasady zabezpieczania ładunków podczas transportu. 8.Organizacja transportu wewnętrznego – technologicznego i magazynowego. 9.Analiza wybranych technologii i sposobów transportu wybranych artykułów spożywczych (transport chłodniczy, pojazdy silosowe, itp.). 10.Mleko jako ładunek szczególny – środki transportowe i technologie przewozu. Szczegółowy program ćwiczeń 1.Dobór różnych rodzajów przenośników do wykonania określonego zadania transportowego w transporcie wewnętrznym technologicznym. 2.Dobór różnych rodzajów kołowych środków transportowych do wykonania zadania transportowego, różnymi metodami (porównania wydajności, porównania składników czasu pracy środka, metodami graficznymi). 3.Obliczanie kosztów pracy różnych rodzajów środków w kontekście ich wykorzystania. 4.Ocena wybranych technik i technologii przewozu w zależności od organizacji pracy środka (różny za- i wyładunek, przewozy dystrybucyjne) – obliczanie wybranych wskaźników oceny efektywności pracy. 5.Analiza porównawcza wybranych technik, technologii przewozów i środków w kontekście ponoszonych nakładów. |
Literatura: |
•podstawowa (1-2 pozycje - wyłącznie skrypty i podręczniki) S. Kokoszka. 1996. Transport w rolnictwie. Skrypt a) wykłady b) ćwiczenia. AR Kraków. Starkowski D., Bieńczak K., Zwiezycki W. 2007. Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy. Kompendium wiedzy praktycznej, t III. Poznań , Systherm. Prochowski L., Żuchowski A. 2009. Technika transportu ładunków. WKiŁ W-wa. Jakowski S. 2007. Opakowania transportowe. Poradnik WNT W-wa. •uzupełniająca (do 5 pozycji - skrypty, podręczniki, katalogi, normy itp.) Korzeniowski A. 2006. Magazynowanie towarów niebezpiecznych i spożywczych. Biblioteka Logistyka Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu przedmiotu Student Zna: - warunki wykonywania i wymagania w transporcie żywności. - nowoczesne techniki i technologie w transporcie zewnętrznym – kołowym i wewnętrznym (technologicznym i magazynowym). - umie dobrać środki transportowe do szczególnych warunków transportu żywności, dokonać oceny doboru w kontekście ponoszonych nakładów, zorganizować transport wewnętrzny oraz zabezpieczyć ładunek w transporcie zewnętrznym w aspekcie zachowania jego wartości użytkowych. Student przygotowany jest do prowadzenia działalności usługowej w zakresie transportu kołowego a także organizacji transportu wewnętrznego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zakończenie przrdmiotu egzamin. Studencci wybierają sposób: pisemny lub ustny |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.