Audyt techniczno-ekonomiczny przedsiębiorstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.IRI.ATEXX.NM.AZPLX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Audyt techniczno-ekonomiczny przedsiębiorstwa |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: |
OiLwIR, niestacjonarne 2 stop. ZIP 2sem specjanosciowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Studenci zdobywają wiedzę z zakresu audytu technicznego i ekonomicznego procesów. Audyt techniczny obejmuje ocenę stanu i analizę wykorzystania zdolności produkcyjnych posiadanych zasobów. Audyt ekonomiczny obejmuje analizę kosztów produkcji, w tym głównie kosztów eksploatacji środków trwałych oraz analizę bilansu, wyniku finansowego i wyniku przepływów finansowych. Analiza wykonywana jest na podstawie zaplanowanego procesu produkcyjnego. Student posiada umiejętności z zakresu analizy i oceny procesów produkcyjnych. Potrafi zaplanować audyt procesu i opracować listy kontrolne, oszacować i ocenić wykorzystanie zdolności produkcyjnych, oszacować oraz zanalizować koszty eksploatacji i wskaźniki ekonomiczne charakteryzujące procesy produkcyjne. Na podstawie oszacowanych wskaźników potrafi obiektywnie formułować zalecenia, zgodnie z oczekiwaniami klienta audytu. |
Pełny opis: |
Szczegółowy program wykładów 1. Rodzaje i cechy audytu. Planowanie audytu. 2. Planowanie produkcji. 3. Analiza porównawcza i przyczynowa. 4. Źródła ewidencyjne i pozaewidencyjne. 5. Rola i funkcje procesów. Reinżynieria procesów. 6. Audyt procesów. Miary procesu. Listy kontrolne. 7. Wpływ procesów na wyniki finansowe przedsiębiorstwa. Szczegółowy program ćwiczeń 1. Ocena stanu środków technicznych i audyt technologiczny. 2. Ocena wykorzystania zdolności produkcyjnych. 3. Ocena kosztów eksploatacji. 4. Ocena bilansu przedsiębiorstwa. 5. Ocena rachunku wyników i rachunku przepływów pieniężnych. |
Literatura: |
• podstawowa E. Szymańska. 2007. Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu – techniczno-ekonomiczna, finansowa i strategiczna. Wyd. Wieś Jutra, Sp. z o.o., Warszawa. • uzupełniająca E. Skrzypek, M. Hofman. 2010. Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie. Identyfikowanie, pomiar, usprawnienia. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa. M.R. Zadernowski red. 2004. Audyt wewnętrzny GMP, GHP, HACCP – poradnik praktyczny. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk. Red. J. Jerzemowska. 2006. Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie. PWE, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student po ukończeniu przedmiotu posiada wiedzę na temat planowania produkcji i audytu procesów produkcyjnych. Rozumie potrzebę przeprowadzania audytu. Umiejętności: Student posiada umiejętności z zakresu analizy i oceny procesów produkcyjnych. Potrafi zaplanować audyt procesu i opracować listy kontrolne, oszacować i ocenić wykorzystanie zdolności produkcyjnych, oszacować oraz zanalizować koszty eksploatacji i wskaźniki ekonomiczne charakteryzujące procesy produkcyjne. Postawy: Na podstawie oszacowanych wskaźników potrafi obiektywnie formułować zalecenia, zgodnie z oczekiwaniami klienta audytu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia - zadania kontrolne z realizacji ćwiczeń projektowych Wykłady - zaliczenie pisemne treści objętych wykładami |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.