Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Audyt techniczno-ekonomiczny przedsiębiorstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.IRI.ATEXX.NM.AZPLX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Audyt techniczno-ekonomiczny przedsiębiorstwa
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy: OiLwIR, niestacjonarne 2 stop. ZIP 2sem specjanosciowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Studenci zdobywają wiedzę z zakresu audytu technicznego i ekonomicznego procesów. Audyt techniczny obejmuje ocenę stanu i analizę wykorzystania zdolności produkcyjnych posiadanych zasobów. Audyt ekonomiczny obejmuje analizę kosztów produkcji, w tym głównie kosztów eksploatacji środków trwałych oraz analizę bilansu, wyniku finansowego i wyniku przepływów finansowych. Analiza wykonywana jest na podstawie zaplanowanego procesu produkcyjnego.

Student posiada umiejętności z zakresu analizy i oceny procesów produkcyjnych. Potrafi zaplanować audyt procesu i opracować listy kontrolne, oszacować i ocenić wykorzystanie zdolności produkcyjnych, oszacować oraz zanalizować koszty eksploatacji i wskaźniki ekonomiczne charakteryzujące procesy produkcyjne. Na podstawie oszacowanych wskaźników potrafi obiektywnie formułować zalecenia, zgodnie z oczekiwaniami klienta audytu.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

1. Rodzaje i cechy audytu. Planowanie audytu.

2. Planowanie produkcji.

3. Analiza porównawcza i przyczynowa.

4. Źródła ewidencyjne i pozaewidencyjne.

5. Rola i funkcje procesów. Reinżynieria procesów.

6. Audyt procesów. Miary procesu. Listy kontrolne.

7. Wpływ procesów na wyniki finansowe przedsiębiorstwa.

Szczegółowy program ćwiczeń

1. Ocena stanu środków technicznych i audyt technologiczny.

2. Ocena wykorzystania zdolności produkcyjnych.

3. Ocena kosztów eksploatacji.

4. Ocena bilansu przedsiębiorstwa.

5. Ocena rachunku wyników i rachunku przepływów pieniężnych.

Literatura:

• podstawowa

E. Szymańska. 2007. Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu – techniczno-ekonomiczna, finansowa i strategiczna. Wyd. Wieś Jutra, Sp. z o.o., Warszawa.

• uzupełniająca

E. Skrzypek, M. Hofman. 2010. Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie. Identyfikowanie, pomiar, usprawnienia. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa.

M.R. Zadernowski red. 2004. Audyt wewnętrzny GMP, GHP, HACCP – poradnik praktyczny. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk.

Red. J. Jerzemowska. 2006. Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie. PWE, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Student po ukończeniu przedmiotu posiada wiedzę na temat planowania produkcji i audytu procesów produkcyjnych. Rozumie potrzebę przeprowadzania audytu.

Umiejętności:

Student posiada umiejętności z zakresu analizy i oceny procesów produkcyjnych. Potrafi zaplanować audyt procesu i opracować listy kontrolne, oszacować i ocenić wykorzystanie zdolności produkcyjnych, oszacować oraz zanalizować koszty eksploatacji i wskaźniki ekonomiczne charakteryzujące procesy produkcyjne.

Postawy:

Na podstawie oszacowanych wskaźników potrafi obiektywnie formułować zalecenia, zgodnie z oczekiwaniami klienta audytu.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia - zadania kontrolne z realizacji ćwiczeń projektowych

Wykłady - zaliczenie pisemne treści objętych wykładami

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)