Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Systemy inżynierii produkcji surowcowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.EMR.SIPSU.NI.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Systemy inżynierii produkcji surowcowej
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie studentom zasad stosowania techniki rolniczej w produkcji surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego zgodnie z przyjętymi założeniami technologicznymi, odpowiednimi dla uprawianej rośliny w istniejących warunków środowiskowych. Przedmiot uwzględnia tendencje i kierunki rozwoju techniki i technologii produkcji w rolnictwie światowym.

Literatura:

1. Banasiak J. i in. Agrotechnologia Warszawa-Wrocław 1999 PWN

2. Gozdowski D. i in. Rolnictwo precyzyjne Warszawa 2007 SGGW

Literatura uzupełniająca

1. Kuczewski J., Majewski Z. Eksploatacja maszyn rolniczych Warszawa 1999, WSiP.

2. Banasiak J. i in. Projektowanie i ocena ekonomiczna procesów agrotechnologicznych Wrocław 2004, WAR.

3. Lorencowicz E. Poradnik użytkownika techniki rolniczej Bydgoszcz 2002, APRA.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna i definiuje wzajemne współzależności w systemie człowiek-obiekt techniczny-środowisko. Zna systemy produkcji rolniczej i funkcje gleby jako środowiska dla rozwoju roślin i podłoża dla sprzętu rolniczego.

Wskazuje technologie w produkcji surowcowej bezpieczne dla środowiska i operatora. Znane są mu uregulowania prawne w tym zakresie. Zna związek pomiędzy budową maszyn i urządzeń do produkcji surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego oraz ich regulacją a efektami pracy.

Wskazuje potrzeby informacyjne w przedsiębiorstwie rolnym w zakresie zarządzania i prezentacji danymi przestrzennymi pól. Ma wiedzę nt. ważności oceny użytkowej sprzętu technicznego do produkcji i wskazuje instytucje, które taką oceną się zajmują.

Umiejętności

W ramach danej technologii dobiera do różnych czynności sprzęt, odpowiedni pod względem przydatności w danych warunkach i parametrów pracy. Zestawia i ocenia technologie produkcji zgodnie z poznanymi zasadami.

Samodzielnie posługuje się aplikacjami komputerowymi wspomagającymi proces produkcji surowców w zakresie agrotechniki, nawożenia, ochrony. Stosuje zasady rolnictwa precyzyjnego w obszarach, w których obecnie jest to możliwe.

Potrafi w zakresie podstawowym opisać zasadę działania i niezbędne regulacje maszyn do uprawy gleby, nawożenia, siewu/sadzenia, ochrony zbioru zielonek, okopowych i zbóż.

Kompetencje społeczne

Jest świadom szybkiego rozwoju techniki stosowanej w produkcji surowców żywnościowych, zmieniających się wariantów technologicznych i jest otwarty na innowacje w tym zakresie.

Ma świadomość potrzeby stosowania w produkcji surowców żywnościowych rozwiązań technicznych i technologicznych przyjaznych dla środowiska, myśli i działa w sposób innowacyjny.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)