Systemy inżynierii produkcji surowcowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.EMR.SIPSU.NI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy inżynierii produkcji surowcowej |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest przedstawienie studentom zasad stosowania techniki rolniczej w produkcji surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego zgodnie z przyjętymi założeniami technologicznymi, odpowiednimi dla uprawianej rośliny w istniejących warunków środowiskowych. Przedmiot uwzględnia tendencje i kierunki rozwoju techniki i technologii produkcji w rolnictwie światowym. |
Literatura: |
1. Banasiak J. i in. Agrotechnologia Warszawa-Wrocław 1999 PWN 2. Gozdowski D. i in. Rolnictwo precyzyjne Warszawa 2007 SGGW Literatura uzupełniająca 1. Kuczewski J., Majewski Z. Eksploatacja maszyn rolniczych Warszawa 1999, WSiP. 2. Banasiak J. i in. Projektowanie i ocena ekonomiczna procesów agrotechnologicznych Wrocław 2004, WAR. 3. Lorencowicz E. Poradnik użytkownika techniki rolniczej Bydgoszcz 2002, APRA. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna i definiuje wzajemne współzależności w systemie człowiek-obiekt techniczny-środowisko. Zna systemy produkcji rolniczej i funkcje gleby jako środowiska dla rozwoju roślin i podłoża dla sprzętu rolniczego. Wskazuje technologie w produkcji surowcowej bezpieczne dla środowiska i operatora. Znane są mu uregulowania prawne w tym zakresie. Zna związek pomiędzy budową maszyn i urządzeń do produkcji surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego oraz ich regulacją a efektami pracy. Wskazuje potrzeby informacyjne w przedsiębiorstwie rolnym w zakresie zarządzania i prezentacji danymi przestrzennymi pól. Ma wiedzę nt. ważności oceny użytkowej sprzętu technicznego do produkcji i wskazuje instytucje, które taką oceną się zajmują. Umiejętności W ramach danej technologii dobiera do różnych czynności sprzęt, odpowiedni pod względem przydatności w danych warunkach i parametrów pracy. Zestawia i ocenia technologie produkcji zgodnie z poznanymi zasadami. Samodzielnie posługuje się aplikacjami komputerowymi wspomagającymi proces produkcji surowców w zakresie agrotechniki, nawożenia, ochrony. Stosuje zasady rolnictwa precyzyjnego w obszarach, w których obecnie jest to możliwe. Potrafi w zakresie podstawowym opisać zasadę działania i niezbędne regulacje maszyn do uprawy gleby, nawożenia, siewu/sadzenia, ochrony zbioru zielonek, okopowych i zbóż. Kompetencje społeczne Jest świadom szybkiego rozwoju techniki stosowanej w produkcji surowców żywnościowych, zmieniających się wariantów technologicznych i jest otwarty na innowacje w tym zakresie. Ma świadomość potrzeby stosowania w produkcji surowców żywnościowych rozwiązań technicznych i technologicznych przyjaznych dla środowiska, myśli i działa w sposób innowacyjny. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.