Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria biosurowców nieżywnościowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.EMR.IBNXX.SM.AZPIX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria biosurowców nieżywnościowych
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest wykształcenie u studiujacych podstawowych umiejętności z zakresu wytwarzania i przetwarzania roślinnych i zwierzęcych surowców nieżywnościowych. Zagadnienia produkcji rolniczej ukierunkowane zostaną na wytwarzania odtwarzalnych surowców przemysłowych, jakie nie będą przeznaczone do celów żywnościowych i paszowych.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Ogólny przegląd pozażywnościowych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (surowce energetyczne, odzieżowe, budowlane, kosmetyczne, farmaceutyczne, nawozowe itp.). Zapotrzebowanie rynku na odtwarzalne surowce w ujęciu historycznym i współczesnym.

Produkty roślinne, produkty odpadowe w produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym jako surowce do produkcji biopaliw gazowych, płynnych i stałych. Technologie produkcji surowców i technologie ich przetwarzania. Nakłady energetyczne (sprawność energetyczna), koszty produkcji. Przykłady krajowych i zagranicznych rozwiązań organizacyjnych (w tym dotowanie produkcji energii z biomasy).

Technologie produkcji surowców dla przemysłu odzieżowego.

Technologie produkcji i konserwacji roślinnych surowców farmaceutycznych i kosmetycznych.

Technologie produkcji roślin ozdobnych.

Zastosowanie roślin fitoremediacyjnych do oczyszczania terenów zdegradowanych oraz w biologicznych oczyszczalniach ścieków.

Zwierzęce surowce niespożywcze (podział, wykorzystanie, wymagania dotyczące jakości.

Ogólna charaktersytyka przemysłu garbarskiego.

Technologia przerobu wełny owczej.

Technologia przerobu pierza.

Tematyka ćwiczeń:

Zasady sporządzania projektów instalacji do produkcji biopaliw:

- biogazownie

- biopaliwa płynne

- ogrzewanie budynków

Wyjazd studyjny do zakładu przetwórstwa (a) tytoniu, (b) pierza, (c) roślin zielarskich.

Charakterystyka biologiczna roślin włóknistych, sposoby przetwarzania surowca, produkcja jedwabiu naturalnego.

Charakterystyka biologiczna wybranych gatunków ziół.

Charakterystyka biologiczna wybranych gatunków roślin ozdobnych.

Technologie produkcji trawników rolowanych.

Technologie produkcji i przetwarzania tytoniu, chmielu i wikliny koszykarskiej.

Charakterystyka krajowych gatunków zwierząt futerkowych. Wymagania dotyczące chowu.

Budowa anatomiczna skóry zwierzęcej, metody oceny jakości surowca.

Budowa anatomiczna wełny owczej, gatunki wełny, metody oceny jakości surowca.

Budowa anatomiczna i morfologiczna pierza, gatunki, metody oceny jakości surowca.

Literatura:

1. CIGR Handbook of Agricultural Engineering. Plant Production Engineering. Vol. III. ASAE, 1999.

2. CIGR Handbook of Agricultura; Engineering. Energy & Biomass Engineering. Vol. V.

3. Juliszewski T., Zając T. Biopaliwo rzepakowe. PWRiL, 2007.

4. Biofuels. Application of biologically derived products as fuels or additivies in combustion enginees Directorate - Generall XI. Science, Research and Development. EUR 15647 EN. 1994.

5. Kurpaska S. i wsp. Funkcjonalność zintegrowanego systemu grzewczego w ogrzewanych tunelach foliowych. PTIR, Kraków, 2004, ss. 118.

6. Zalewski W. Pompy ciepła: sprężarkowe, sorpcyjne i termoelektryczne. IPPU Masta, 2001.

7. Praca zbiorowa. Niekonwencjonalne źródła energii. Wrocław 1999.

8. Klugmann E., Klugmann-Radziemska. Alternatywne źródła energii - Energetyka fotowoltaiczna. Białystok 1999.

9. Lewandowski W. Proekologiczne źródła energii odnawialnej. WNT, Warszawa 2001.

10. Dreszer K., Michałek R., Roszkowski A. Energia odnawialna - możliwości jej pozyskiwania i wykorzystania w rolnictwie. Wyd. PTIR Kraków-Lublin-Warszawa 2003.

Efekty uczenia się:

Student po zakończonym przedmiocie zna technologie uprawy roślin wykorzystywanych do celów nieżywnościowych. Potrafi dokonać identyfikacji surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zakwalifikować je do określonej grupy jakościowej stosując poznane metody oceny.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład zakończony egzaminem pisemnym.

Cwiczenia zakończone kolokwium ustnym.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)