Inżynieria biosurowców nieżywnościowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.EMR.IBNXX.SM.AZPIX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria biosurowców nieżywnościowych |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wykształcenie u studiujacych podstawowych umiejętności z zakresu wytwarzania i przetwarzania roślinnych i zwierzęcych surowców nieżywnościowych. Zagadnienia produkcji rolniczej ukierunkowane zostaną na wytwarzania odtwarzalnych surowców przemysłowych, jakie nie będą przeznaczone do celów żywnościowych i paszowych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Ogólny przegląd pozażywnościowych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (surowce energetyczne, odzieżowe, budowlane, kosmetyczne, farmaceutyczne, nawozowe itp.). Zapotrzebowanie rynku na odtwarzalne surowce w ujęciu historycznym i współczesnym. Produkty roślinne, produkty odpadowe w produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym jako surowce do produkcji biopaliw gazowych, płynnych i stałych. Technologie produkcji surowców i technologie ich przetwarzania. Nakłady energetyczne (sprawność energetyczna), koszty produkcji. Przykłady krajowych i zagranicznych rozwiązań organizacyjnych (w tym dotowanie produkcji energii z biomasy). Technologie produkcji surowców dla przemysłu odzieżowego. Technologie produkcji i konserwacji roślinnych surowców farmaceutycznych i kosmetycznych. Technologie produkcji roślin ozdobnych. Zastosowanie roślin fitoremediacyjnych do oczyszczania terenów zdegradowanych oraz w biologicznych oczyszczalniach ścieków. Zwierzęce surowce niespożywcze (podział, wykorzystanie, wymagania dotyczące jakości. Ogólna charaktersytyka przemysłu garbarskiego. Technologia przerobu wełny owczej. Technologia przerobu pierza. Tematyka ćwiczeń: Zasady sporządzania projektów instalacji do produkcji biopaliw: - biogazownie - biopaliwa płynne - ogrzewanie budynków Wyjazd studyjny do zakładu przetwórstwa (a) tytoniu, (b) pierza, (c) roślin zielarskich. Charakterystyka biologiczna roślin włóknistych, sposoby przetwarzania surowca, produkcja jedwabiu naturalnego. Charakterystyka biologiczna wybranych gatunków ziół. Charakterystyka biologiczna wybranych gatunków roślin ozdobnych. Technologie produkcji trawników rolowanych. Technologie produkcji i przetwarzania tytoniu, chmielu i wikliny koszykarskiej. Charakterystyka krajowych gatunków zwierząt futerkowych. Wymagania dotyczące chowu. Budowa anatomiczna skóry zwierzęcej, metody oceny jakości surowca. Budowa anatomiczna wełny owczej, gatunki wełny, metody oceny jakości surowca. Budowa anatomiczna i morfologiczna pierza, gatunki, metody oceny jakości surowca. |
Literatura: |
1. CIGR Handbook of Agricultural Engineering. Plant Production Engineering. Vol. III. ASAE, 1999. 2. CIGR Handbook of Agricultura; Engineering. Energy & Biomass Engineering. Vol. V. 3. Juliszewski T., Zając T. Biopaliwo rzepakowe. PWRiL, 2007. 4. Biofuels. Application of biologically derived products as fuels or additivies in combustion enginees Directorate - Generall XI. Science, Research and Development. EUR 15647 EN. 1994. 5. Kurpaska S. i wsp. Funkcjonalność zintegrowanego systemu grzewczego w ogrzewanych tunelach foliowych. PTIR, Kraków, 2004, ss. 118. 6. Zalewski W. Pompy ciepła: sprężarkowe, sorpcyjne i termoelektryczne. IPPU Masta, 2001. 7. Praca zbiorowa. Niekonwencjonalne źródła energii. Wrocław 1999. 8. Klugmann E., Klugmann-Radziemska. Alternatywne źródła energii - Energetyka fotowoltaiczna. Białystok 1999. 9. Lewandowski W. Proekologiczne źródła energii odnawialnej. WNT, Warszawa 2001. 10. Dreszer K., Michałek R., Roszkowski A. Energia odnawialna - możliwości jej pozyskiwania i wykorzystania w rolnictwie. Wyd. PTIR Kraków-Lublin-Warszawa 2003. |
Efekty uczenia się: |
Student po zakończonym przedmiocie zna technologie uprawy roślin wykorzystywanych do celów nieżywnościowych. Potrafi dokonać identyfikacji surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zakwalifikować je do określonej grupy jakościowej stosując poznane metody oceny. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład zakończony egzaminem pisemnym. Cwiczenia zakończone kolokwium ustnym. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.