Gospodarka odpadami w PRS
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.EMR.GOPRS.NI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Gospodarka odpadami w PRS |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu "Gospodarka odpadami w PR-S" jest zaznajomienie studenta z zasadami gospodarowania odpadami pojawiającymi się w rolnictwie i przemyśle spożywczym, zastosowaniami poszczególnych metod, technik i urządzeń wykorzystywanych do magazynowania, transportu, odzysku i unieszkodliwiania odpadów. Student pozyskuje umiejętność doboru optymalnej metody zagospodarowania określonej grupy odpadów PR-S. |
Pełny opis: |
Definicja i klasyfikacja odpadów. Podstawy formalnoprawne gospodarki odpadami, akty krajowe i UE. Stan aktualny gospodarki odpadami w Polsce. Krajowy plan gospodarki odpadami. Program Gospodarki Odpadami w gminie jego cele i zadania. Rodzaje, źródła, ilości i charakterystyka wytwarzanych odpadów przemysłowych (ze szczególnym uwzględnieniem odpadów PR-S) w Polsce. Zapobieganie powstawaniu odpadów; technologie niskoodpadowe i bezodpadowe. Selektywna zbiórka i segregacja odpadów. Transport i przeładunek. Zasady odzysku i recyklingu. Technologie unieszkodliwiania odpadów. Chemiczne i fizykochemiczne metody odzysku i unieszkodliwiania odpadów. Metody recyklingu organicznego (kompostowanie, fermentacja metanowa). Termiczne przekształcanie odpadów (piroliza, zgazowanie, spalanie bezpośrednie). Wytwarzanie i wykorzystanie paliw z odpadów. Składowanie i magazynowanie odpadów dobór optymalnej lokalizacji, technologie wykonywania składowisk i właściwa eksploatacja, zagrożenia dla środowiska. Rekultywacja i zagospodarowanie poeksploatacyjne terenu składowiska. Odpady niebezpieczne; charakterystyka, ocena ryzyka, odzysk i unieszkodliwianie. Zagrożenia dla środowiska wynikające z gospodarki odpadami, sposoby ograniczania negatywnego oddziaływania na środowisko. |
Literatura: |
1. Bilitewski B., Härdtle G., Marek K., 2006 Podręcznik gospodarki odpadami teoria i praktyka. Wydaw. Seidel-Przywecki Sp. z o.o., Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza GOZI_W11 Ma wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu rolno-spożywczego (ZI_W11 InzA_W05 R1A_W05) GOZI_W07) Ma wiedzę na temat struktury i właściwości materia- łów, surowców roślinnych i zwierzęcych występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami (ZI_W07 R1A_W03, R1A_W06) Umiejętności GOZI_U08 Identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powiązaniu z przemysłem rolno-spożywczym (ZI_U08 InzA_U02, R1A_U05) GOZI_U03 Potrafi opracować dokumentację wyników doświadczenia w zakresie gospodarowania odpadami PR-S ZI_U03 InzA_U01 R1A_U08 Kompetencje społeczne GOZI_K02 Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty oraz skutki działalności inżyniera w zakresie gospodarowania odpadami (ZI_K02 InzA_K01 S1A_K05 R1A_K06 GOZI_K05) Ma świadomość znaczenia prawnej i etycznej odpowiedzialności za stan środowiska w aspekcie gospodarki odpadami ZI_K05 R1A_K05 |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2.0 Na ocenę 3.0 Ma ograniczoną wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu rolno-spożywczego Na ocenę 3.5 Na ocenę 4.0 Ma wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu rolnospożywczego Na ocenę 4.5 Na ocenę 5.0 Ma szeroką wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu rolnospożywczego Efekt kształcenia dla przedmiotu – Na ocenę 2.0 Na ocenę 3.0 Ma ograniczoną wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami Na ocenę 3.5 Na ocenę 4.0 Ma wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami Na ocenę 4.5 Na ocenę 5.0 Ma szeroką wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami Efekt kształcenia dla przedmiotu – Na ocenę 2.0 Na ocenę 3.0 Identyfikuje i analizuje podstawowe czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powią- zaniu z przemysłem rolno-spożywczym Na ocenę 3.5 Na ocenę 4.0 Identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powiązaniu z przemysłem rolno-spożywczym Na ocenę 4.5 Na ocenę 5.0 Identyfikuje i analizuje większość czynników i zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powiązaniu z przemysłem rolno-spożywczym |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.