Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Gospodarka odpadami w PRS

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.EMR.GOPRS.NI.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Gospodarka odpadami w PRS
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu "Gospodarka odpadami w PR-S" jest zaznajomienie studenta z zasadami gospodarowania odpadami pojawiającymi się w rolnictwie i przemyśle spożywczym, zastosowaniami poszczególnych metod, technik i urządzeń wykorzystywanych do magazynowania, transportu, odzysku i unieszkodliwiania odpadów. Student pozyskuje umiejętność doboru optymalnej metody zagospodarowania określonej grupy odpadów PR-S.

Pełny opis:

Definicja i klasyfikacja odpadów. Podstawy formalnoprawne gospodarki odpadami, akty krajowe i UE. Stan aktualny gospodarki odpadami w Polsce. Krajowy plan gospodarki odpadami. Program Gospodarki Odpadami w gminie jego cele i zadania. Rodzaje, źródła, ilości i

charakterystyka wytwarzanych odpadów przemysłowych

(ze szczególnym uwzględnieniem odpadów PR-S) w Polsce.

Zapobieganie powstawaniu odpadów; technologie niskoodpadowe

i bezodpadowe. Selektywna zbiórka i segregacja odpadów. Transport i przeładunek. Zasady odzysku i recyklingu. Technologie unieszkodliwiania odpadów. Chemiczne i fizykochemiczne metody odzysku i unieszkodliwiania odpadów. Metody recyklingu organicznego

(kompostowanie, fermentacja metanowa). Termiczne przekształcanie odpadów (piroliza, zgazowanie, spalanie bezpośrednie). Wytwarzanie i wykorzystanie paliw z odpadów. Składowanie i magazynowanie odpadów dobór optymalnej lokalizacji, technologie wykonywania składowisk i właściwa eksploatacja, zagrożenia dla środowiska.

Rekultywacja i zagospodarowanie poeksploatacyjne terenu

składowiska. Odpady niebezpieczne; charakterystyka, ocena ryzyka, odzysk i unieszkodliwianie. Zagrożenia dla środowiska wynikające z gospodarki odpadami, sposoby ograniczania negatywnego oddziaływania na środowisko.

Literatura:

1. Bilitewski B., Härdtle G., Marek K., 2006 Podręcznik gospodarki odpadami teoria i praktyka. Wydaw. Seidel-Przywecki Sp. z o.o., Warszawa

Efekty uczenia się:

Wiedza GOZI_W11 Ma wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych

przemysłu rolno-spożywczego (ZI_W11 InzA_W05 R1A_W05)

GOZI_W07) Ma wiedzę na temat struktury i właściwości materia-

łów, surowców roślinnych i zwierzęcych występujących

w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami (ZI_W07 R1A_W03, R1A_W06)

Umiejętności GOZI_U08

Identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające

na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi

oraz na stan środowiska naturalnego w powiązaniu z

przemysłem rolno-spożywczym (ZI_U08 InzA_U02, R1A_U05)

GOZI_U03 Potrafi opracować dokumentację wyników doświadczenia

w zakresie gospodarowania odpadami PR-S ZI_U03 InzA_U01

R1A_U08

Kompetencje społeczne

GOZI_K02

Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne

aspekty oraz skutki działalności inżyniera w zakresie

gospodarowania odpadami (ZI_K02 InzA_K01 S1A_K05 R1A_K06 GOZI_K05)

Ma świadomość znaczenia prawnej i etycznej odpowiedzialności

za stan środowiska w aspekcie gospodarki

odpadami

ZI_K05 R1A_K05

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2.0

Na ocenę 3.0 Ma ograniczoną wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu

rolno-spożywczego

Na ocenę 3.5

Na ocenę 4.0 Ma wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu rolnospożywczego

Na ocenę 4.5

Na ocenę 5.0 Ma szeroką wiedzę w zakresie technologii i procesów produkcyjnych przemysłu rolnospożywczego

Efekt kształcenia dla przedmiotu –

Na ocenę 2.0

Na ocenę 3.0 Ma ograniczoną wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych

i zwierzęcych występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami

Na ocenę 3.5

Na ocenę 4.0 Ma wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych

występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami

Na ocenę 4.5

Na ocenę 5.0 Ma szeroką wiedzę na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych

i zwierzęcych występujących w PR-S w aspekcie gospodarowania odpadami

Efekt kształcenia dla przedmiotu –

Na ocenę 2.0

Na ocenę 3.0

Identyfikuje i analizuje podstawowe czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość

żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powią-

zaniu z przemysłem rolno-spożywczym

Na ocenę 3.5

Na ocenę 4.0

Identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności,

zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powiązaniu z przemysłem

rolno-spożywczym

Na ocenę 4.5

Na ocenę 5.0

Identyfikuje i analizuje większość czynników i zjawisk wpływających na produkcję,

jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego w powiązaniu

z przemysłem rolno-spożywczym

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)