Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chów zwierząt z zoohigieną

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: r.x.CHZ5A.SI.ROSXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chów zwierząt z zoohigieną
Jednostka: Katedra Hodowli Bydła
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Treść kursu: przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, tj.: żywieniem, warunkami utrzymania i pielęgnacją. Omówione zostaną systemy utrzymania zwierząt i związane z tym zagrożenie dla środowiska. Ponadto omówione zostaną zasady prowadzenia produkcji zwierzęcej w gospodarstwach zgodnie z wymogami ochrony środowiska oraz aspekty zoohigieniczne środowiska hodowlanego.

Pełny opis:

semestr IV1.Gospodarcze znaczenie i kierunki użytkowania bydła.

2.Podstawowe rasy bydła. Ginące rasy i możliwości ich zachowania.

3.Systemy utrzymania bydła a zagrożenie dla środowiska.

4.Technologie produkcji mleka i mięsa, normy jakości.

5.Znaczenie gospodarcze i podstawowe rasy świń.

6.Pomieszczenia dla świń. Wymagania mikroklimatyczne różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej.

7.Potencjalne zagrożenie dla środowiska, wynikające z intensywnej produkcji świń.

8.Prowadzenie produkcji trzody chlewnej (wielko- i drobnotowarowej) zgodnie z wymogami ochrony środowiska.

9.Elementy środowiska hodowlanego owiec. Pomieszczenia dla owiec.

10.Rola owiec w ochronie i kształtowaniu środowiska.

semestr V

1.Pochodzenie koni, koniowate, rasy koni hodowanych w Polsce.

2.Typy użytkowe i kierunki użytkowania koni.

3.Metody wychowu koni, dyscypliny sportu jeździeckiego.

4.Cechy biologiczne ptaków. Produkcja drobiarska a ochrona środowiska.

5.Warunki środowiskowe w chowie drobiu, pomieszczenia i systemy utrzymania, wymagania zoohigieniczne w budynkach.

6.Stada zachowawcze drobiu. Alternatywne sposoby utrzymania drobiu a ochrona środowiska.

7.Środowisko naturalne i środowisko hodowlane.

8.Ocena wody w aspekcie sanitarno-higienicznym.

9.Środowisko powietrzne a zdrowie i wydajność zwierząt.

10.Wymagania dotyczące pomieszczeń dla zwierząt gospodarskich.

Literatura:

1. Hodowla i chów bydła. Pod red. A. Węglarza. Wyd. AR Kraków, 2003

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)