Chów zwierząt z zoohigieną
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | r.x.CHZ5A.SI.ROSXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów zwierząt z zoohigieną |
Jednostka: | Katedra Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treść kursu: przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, tj.: żywieniem, warunkami utrzymania i pielęgnacją. Omówione zostaną systemy utrzymania zwierząt i związane z tym zagrożenie dla środowiska. Ponadto omówione zostaną zasady prowadzenia produkcji zwierzęcej w gospodarstwach zgodnie z wymogami ochrony środowiska oraz aspekty zoohigieniczne środowiska hodowlanego. |
Pełny opis: |
semestr IV1.Gospodarcze znaczenie i kierunki użytkowania bydła. 2.Podstawowe rasy bydła. Ginące rasy i możliwości ich zachowania. 3.Systemy utrzymania bydła a zagrożenie dla środowiska. 4.Technologie produkcji mleka i mięsa, normy jakości. 5.Znaczenie gospodarcze i podstawowe rasy świń. 6.Pomieszczenia dla świń. Wymagania mikroklimatyczne różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. 7.Potencjalne zagrożenie dla środowiska, wynikające z intensywnej produkcji świń. 8.Prowadzenie produkcji trzody chlewnej (wielko- i drobnotowarowej) zgodnie z wymogami ochrony środowiska. 9.Elementy środowiska hodowlanego owiec. Pomieszczenia dla owiec. 10.Rola owiec w ochronie i kształtowaniu środowiska. semestr V 1.Pochodzenie koni, koniowate, rasy koni hodowanych w Polsce. 2.Typy użytkowe i kierunki użytkowania koni. 3.Metody wychowu koni, dyscypliny sportu jeździeckiego. 4.Cechy biologiczne ptaków. Produkcja drobiarska a ochrona środowiska. 5.Warunki środowiskowe w chowie drobiu, pomieszczenia i systemy utrzymania, wymagania zoohigieniczne w budynkach. 6.Stada zachowawcze drobiu. Alternatywne sposoby utrzymania drobiu a ochrona środowiska. 7.Środowisko naturalne i środowisko hodowlane. 8.Ocena wody w aspekcie sanitarno-higienicznym. 9.Środowisko powietrzne a zdrowie i wydajność zwierząt. 10.Wymagania dotyczące pomieszczeń dla zwierząt gospodarskich. |
Literatura: |
1. Hodowla i chów bydła. Pod red. A. Węglarza. Wyd. AR Kraków, 2003 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.