Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia weterynaryjna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.5s.MIK.SJ.WETXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia weterynaryjna
Jednostka: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Grupy: Weterynaria, 5 semstr, przedmioty obowiązkowe
Strona przedmiotu: https://mikrobiologia.wl.cm.uj.edu.pl/weterynaria
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W trakcie zajęć studenci weterynarii zapoznają się z najważniejszymi czynnikami etiologicznymi odpowiedzialnymi za zakażenia bakteryjne i wirusowe przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, układu oddechowego i skóry u zwierząt hodowlanych i towarzyszących, z mechanizmami nabywania mikroflory i znaczeniem siary w zapobieganiu infekcjom okołoporodowym, rolą probiotyków zwierzęcych w utrzymywaniu prawidłowego mikrobiomu a także z czynnikami etiologicznymi najważniejszych zoonoz, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są odpowiedzialne za choroby groźne dla lekarzy weterynarii oraz z drobnoustrojami, które mogą zostać wykorzystane w bioterrozyźmie i stanowić poważne zagrożenia epidemiologiczne.

W trakcie nauczania przedmiotu studenci poznają także podstawowe technikami badań mikrobiologicznych, sposoby prawidłowego pobierania i transportu materiałów do badań oraz nabywają umiejętności interpretacji wyników i doboru odpowiednich leków.

Pełny opis:

Wykłady:

Wirusy RNA: reowirusy, arenawirusy, rabdowirusy, ortomyksowirusy, koronawirusy, paramyksowirusy, bunyawirusy.

Wirusy RNA cd.: pikornawirusy, kaliciwirusy, togawirusy, flawiwirusy, birnawirusy, filowirusy.

Wirusy DNA: pokswirusy, alfawirusy, iridowirusy i herpeswirusy.

Wirusy DNA: adenowirusy, polyomawirusy, papillomawirusy i parwowirusy.

Wirusy replikujące z wykorzystaniem odwrotnej transkrypcji – retrowirusy i hepadnawirusy.

Mechanizm działania związków przeciwirusowych. Wykorzystanie wirusów jako wektorów materiału genetycznego.

Bakterie z rodzajów Escherichia, Salmonella, Shigella

Bakterie z rodzajów Yersinia,, Campylobacter, Helicobacter, Listeria

Bakterie z rodzajów: Haemophilus, Pasteurellae, Pseudomonas, Actinobacillus Vibrio.

Bakterie z rodzaju Burkholderia, Bordetella, Francisella, Brucella, Manheimia, Erysipelothrix

Bakterie Gram–dodatnie z rodzajów: Streptococccus i Staphylococcus.

Bakterie z rodzajów: Clostridium i Bacillus

Krętki z rodzaju Leptospira, Borrelia, Brachyspira.

Bakterie z rodzaju Mycobacterium.

Bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Rola i znaczenie bakterii probiotycznych.

Ćwiczenia laboratoryjne:

Diagnostyka wybranych zakażeń wirusowych u zwierząt z wykorzystaniem metod serologicznych

Metody molekularne stosowane w diagnostyce wybranych zakażeń wirusowych u zwierząt

Szybkie testy diagnostyczne wykorzystywane w identyfikacji wybranych wirusów i atypowych bakterii.

Diagnostyka ziarenkowców Gram-dodatnich z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus i Enterococcus.

Diagnostyka mikrobiologiczna bakterii z rodzaju Mycobacterium

Diagnostyka mikrobiologiczna w kierunku krętków Leptospira.

Diagnostyka laboratoryjna zakażeń wywoływanych przez mikroorganizmy z rodzajów Chlamydia, Mycoplasma i

Ureaplasma ze szczególnym uwzględnieniem metod biologii molekularnej.

Seminaria:

Odczyny serologiczne w diagnostyce chorób wirusowych.

Circowirusy i arteriwirusy (EAV, PRRS) jako czynniki etiologiczne zakażeń zwierząt hodowlanych.

Wirusy przenoszone przez stawonogi. Wybrane bakterie atypowe z rodziny Rickettsiaceae, Anaplasmataceae i

Coxiellaceae – klasyfikacja, właściwości biologiczne i chorobotwórcze, diagnostyka.

Diagnostyka pałeczek Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Na przykładzie wybranych gatunków z rodzaju: Escherichia, Salmonella, Shigella, Helicobacter, Haemophilus, Campylobacter, Brucella oraz Listeria

Zasady posiewu materiału z ostrych bakteryjnych zakażeń zwierząt, schematy postępowania, identyfikacja czynnika etiologicznego.

Diagnostyka laboratoryjna zakażeń wywoływanych przez pałeczki Brucella występujące u zwierząt.

Chalmydie, Mycoplasmy i Ureaplasmy – mechanizm patogennego działania, chorobotwórczość i schemat postępowania diagnostycznego.

Literatura:

Whitt Dixie D., Salyers Abigail A.: Mikrobiologia. Wyd. PWN Warszawa, 2012.

K. Malicki, M. Binek: Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej Tom I i Tom II. Wyd. SGGW Warszawa 2004

P. R. Murray, K.S. Rosenthal, M.A. Pfaller: Mikrobiologia. Wyd. Edra Urban & Partner, 2018.

Szewczyk E. (red.): Diagnostyka bakteriologiczna. PWN Warszawa 2005

Uzupełniająca:

McVey D, Kennedy M, Chengappa MM, Wilkes R.: Veterinary Microbiology. Wyd. Wiley-Blackwell, 2022.

G.E. Greene: Choroby zakaźne psów i kotów. Wyd. Galaktyka, 2010

Z. Gliński, K. Kostro: Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz. PWR i L Warszawa, 2011

Fenner’s Veterinary Virology. Edited by N.J. MacLachlan & E.J. Dubovi. Wyd.4, 2011 (dostępna w wersji PDF w internecie)

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

MKB_W12 definicje i różnicuje takie pojęcia jak: bakteriemia, sepsa, toksemia

MKB_W13 czynniki etiologiczne powodujące ropomacicze, zapalenia pochwy i macicy

MKB_W14 chorobotwórcze gatunki dla ludzi i zwierząt z rodzaju Mycobacterium oraz rozumie zasadę wykonywania badań przesiewowych

MKB_W15 zna czynniki etiologiczne, patomechanizm i sposoby zapobiegania chorobom przyzębia

MKB_W16 rozumie definicję probiotyków i zna sposoby odbudowy mikrobioty przewodu pokarmowego i dróg rodnych u zwierząt hodowlanych

MKB_W17 chorobotwórczość takich czynników etiologicznych jak: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplsma

MKB_W18 wie jakie wirusowe czynniki etiologiczne wywołują choroby: niebieskiego języka , rzekomego pomoru drobiu, choroby Newcastle, klasycznego pomoru świń

MKB_W19 wirusowe czynniki etiologiczne powodujące kleszczowe zapalenia mózgu, riketsjozy, anaplazmozy, gorączki Q

MKB_W20 rozumie zasadność stosowania metod molekularnych (PCR, nPCR, qPCR, hybrydyzacja) w diagnostyce wybranych chorób wirusowych

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

MKB_U4 wykonać barwienie materiału klinicznego w kierunku wykrycia bakterii z rodzaju Mycobacterium

MKB_U5 pobrać i we właściwy sposób transportować próbki w celu wykrycia krętków Leptospira i Borrelia

MKB_U6 wykonać testy wykorzystywane w gabinetach i laboratoriach weterynaryjnych do diagnostyki

MKB_U7 chorób wirusowych (testy kasetkowe, paskowe, aglutynacyjne, immunofluorescencyjne)

Metody i kryteria oceniania:

Ocena praktycznych umiejętności wykonania zadania/ćwiczenia zgodnie z przedstawioną i omówioną przez prowadzącego instrukcją oraz ocena umiejętności interpretacji uzyskanych wyników przeprowadzane podczas

każdych ćwiczeń laboratoryjnych.

Kryteria oceny zajęć praktycznych: ZAL/NZAL.

Student jest zobowiązany zaliczyć (ZAL) wszystkie zajęcia praktyczne przewidzianych harmonogramem.

Uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń jest warunkiem koniecznym do zaliczenia przedmiotu w 5 semestrze.

Weryfikacja realizowanych efektów kształcenia obejmuje także sprawdzenie nabytej wiedzy teoretycznej i jest prowadzona w formie sprawdzianów śródsemestralnych obejmujących także treści prezentowane i omawiane

na wykładach i seminariach.

Za każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie.

Maksymalna liczba punktów możliwych do zebrania w semestrze wynosi 70.

Minimalna liczba punktów warunkująca uzyskanie zaliczenia materiału teoretycznego wynosi 42.

Wszystkim studentom, którzy w semestrze 5 otrzymali łącznie co najmniej 55 pkt na sprawdzianach, dolicza się dodatkowe punkty do punktacji na końcowym egzaminie testowym wg następującej skali:

55 – 60 pkt; dodatkowe 3 punkty

61 – 66 pkt; dodatkowe 4 punkty

67 – 70 pkt; dodatkowe 5 punktów

Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze.

W przypadku braku uzyskania zaliczenia semestru istnieje możliwość zaliczenia w terminie poprawkowym. Na poprawie zaliczenia obowiązuje materiał z całego semestru.

Egzamin końcowy z mikrobiologii składa się ze 100 pytań jednokrotnego wyboru, maksymalnie można uzyskać 100 punktów.

A) 40 pytań z bakteriologii

B) 40 pytań z wirusologii

C) 20 pytań z mykologii

60% pytań na egzaminie dotyczy zagadnień omawianych na ćwiczeniach i seminariach,

pozostałe 40% to pytania z tematów realizowanych w ramach wykładów.

Oceny z egzaminu w zależności od ilości zdobytych punktów:

- < 60p – brak zaliczenia

- 60 - 68p - dostateczny

- 69 – 76p – plus dostateczny

- 77 – 84p – dobry

- 85 – 92p – plus dobry

- 93 – 100p – bardzo dobry.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin więcej informacji
Seminarium, 16 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zbigniew Arent, Magdalena Strus
Prowadzący grup: Zbigniew Arent, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin więcej informacji
Seminarium, 16 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zbigniew Arent, Magdalena Strus
Prowadzący grup: Zbigniew Arent, Edyta Golińska, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin więcej informacji
Seminarium, 16 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zbigniew Arent, Magdalena Strus
Prowadzący grup: Zbigniew Arent, Agnieszka Chmielarczyk, Edyta Golińska, Zygmunt Pejsak, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin więcej informacji
Seminarium, 16 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Zbigniew Arent, Magdalena Strus
Prowadzący grup: Zbigniew Arent, Edyta Golińska, Zygmunt Pejsak, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)