Mikrobiologia weterynaryjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.5s.MIK.SJ.WETXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia weterynaryjna |
Jednostka: | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
Grupy: |
Weterynaria, 5 semstr, przedmioty obowiązkowe |
Strona przedmiotu: | https://mikrobiologia.wl.cm.uj.edu.pl/weterynaria |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć studenci weterynarii zapoznają się z najważniejszymi czynnikami etiologicznymi odpowiedzialnymi za zakażenia bakteryjne i wirusowe przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, układu oddechowego i skóry u zwierząt hodowlanych i towarzyszących, z mechanizmami nabywania mikroflory i znaczeniem siary w zapobieganiu infekcjom okołoporodowym, rolą probiotyków zwierzęcych w utrzymywaniu prawidłowego mikrobiomu a także z czynnikami etiologicznymi najważniejszych zoonoz, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są odpowiedzialne za choroby groźne dla lekarzy weterynarii oraz z drobnoustrojami, które mogą zostać wykorzystane w bioterrozyźmie i stanowić poważne zagrożenia epidemiologiczne. W trakcie nauczania przedmiotu studenci poznają także podstawowe technikami badań mikrobiologicznych, sposoby prawidłowego pobierania i transportu materiałów do badań oraz nabywają umiejętności interpretacji wyników i doboru odpowiednich leków. |
Pełny opis: |
Wykłady: Wirusy RNA: reowirusy, arenawirusy, rabdowirusy, ortomyksowirusy, koronawirusy, paramyksowirusy, bunyawirusy. Wirusy RNA cd.: pikornawirusy, kaliciwirusy, togawirusy, flawiwirusy, birnawirusy, filowirusy. Wirusy DNA: pokswirusy, alfawirusy, iridowirusy i herpeswirusy. Wirusy DNA: adenowirusy, polyomawirusy, papillomawirusy i parwowirusy. Wirusy replikujące z wykorzystaniem odwrotnej transkrypcji – retrowirusy i hepadnawirusy. Mechanizm działania związków przeciwirusowych. Wykorzystanie wirusów jako wektorów materiału genetycznego. Bakterie z rodzajów Escherichia, Salmonella, Shigella Bakterie z rodzajów Yersinia,, Campylobacter, Helicobacter, Listeria Bakterie z rodzajów: Haemophilus, Pasteurellae, Pseudomonas, Actinobacillus Vibrio. Bakterie z rodzaju Burkholderia, Bordetella, Francisella, Brucella, Manheimia, Erysipelothrix Bakterie Gram–dodatnie z rodzajów: Streptococccus i Staphylococcus. Bakterie z rodzajów: Clostridium i Bacillus Krętki z rodzaju Leptospira, Borrelia, Brachyspira. Bakterie z rodzaju Mycobacterium. Bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Rola i znaczenie bakterii probiotycznych. Ćwiczenia laboratoryjne: Diagnostyka wybranych zakażeń wirusowych u zwierząt z wykorzystaniem metod serologicznych Metody molekularne stosowane w diagnostyce wybranych zakażeń wirusowych u zwierząt Szybkie testy diagnostyczne wykorzystywane w identyfikacji wybranych wirusów i atypowych bakterii. Diagnostyka ziarenkowców Gram-dodatnich z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus i Enterococcus. Diagnostyka mikrobiologiczna bakterii z rodzaju Mycobacterium Diagnostyka mikrobiologiczna w kierunku krętków Leptospira. Diagnostyka laboratoryjna zakażeń wywoływanych przez mikroorganizmy z rodzajów Chlamydia, Mycoplasma i Ureaplasma ze szczególnym uwzględnieniem metod biologii molekularnej. Seminaria: Odczyny serologiczne w diagnostyce chorób wirusowych. Circowirusy i arteriwirusy (EAV, PRRS) jako czynniki etiologiczne zakażeń zwierząt hodowlanych. Wirusy przenoszone przez stawonogi. Wybrane bakterie atypowe z rodziny Rickettsiaceae, Anaplasmataceae i Coxiellaceae – klasyfikacja, właściwości biologiczne i chorobotwórcze, diagnostyka. Diagnostyka pałeczek Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Na przykładzie wybranych gatunków z rodzaju: Escherichia, Salmonella, Shigella, Helicobacter, Haemophilus, Campylobacter, Brucella oraz Listeria Zasady posiewu materiału z ostrych bakteryjnych zakażeń zwierząt, schematy postępowania, identyfikacja czynnika etiologicznego. Diagnostyka laboratoryjna zakażeń wywoływanych przez pałeczki Brucella występujące u zwierząt. Chalmydie, Mycoplasmy i Ureaplasmy – mechanizm patogennego działania, chorobotwórczość i schemat postępowania diagnostycznego. |
Literatura: |
Whitt Dixie D., Salyers Abigail A.: Mikrobiologia. Wyd. PWN Warszawa, 2012. K. Malicki, M. Binek: Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej Tom I i Tom II. Wyd. SGGW Warszawa 2004 P. R. Murray, K.S. Rosenthal, M.A. Pfaller: Mikrobiologia. Wyd. Edra Urban & Partner, 2018. Szewczyk E. (red.): Diagnostyka bakteriologiczna. PWN Warszawa 2005 Uzupełniająca: McVey D, Kennedy M, Chengappa MM, Wilkes R.: Veterinary Microbiology. Wyd. Wiley-Blackwell, 2022. G.E. Greene: Choroby zakaźne psów i kotów. Wyd. Galaktyka, 2010 Z. Gliński, K. Kostro: Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz. PWR i L Warszawa, 2011 Fenner’s Veterinary Virology. Edited by N.J. MacLachlan & E.J. Dubovi. Wyd.4, 2011 (dostępna w wersji PDF w internecie) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: MKB_W12 definicje i różnicuje takie pojęcia jak: bakteriemia, sepsa, toksemia MKB_W13 czynniki etiologiczne powodujące ropomacicze, zapalenia pochwy i macicy MKB_W14 chorobotwórcze gatunki dla ludzi i zwierząt z rodzaju Mycobacterium oraz rozumie zasadę wykonywania badań przesiewowych MKB_W15 zna czynniki etiologiczne, patomechanizm i sposoby zapobiegania chorobom przyzębia MKB_W16 rozumie definicję probiotyków i zna sposoby odbudowy mikrobioty przewodu pokarmowego i dróg rodnych u zwierząt hodowlanych MKB_W17 chorobotwórczość takich czynników etiologicznych jak: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplsma MKB_W18 wie jakie wirusowe czynniki etiologiczne wywołują choroby: niebieskiego języka , rzekomego pomoru drobiu, choroby Newcastle, klasycznego pomoru świń MKB_W19 wirusowe czynniki etiologiczne powodujące kleszczowe zapalenia mózgu, riketsjozy, anaplazmozy, gorączki Q MKB_W20 rozumie zasadność stosowania metod molekularnych (PCR, nPCR, qPCR, hybrydyzacja) w diagnostyce wybranych chorób wirusowych UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: MKB_U4 wykonać barwienie materiału klinicznego w kierunku wykrycia bakterii z rodzaju Mycobacterium MKB_U5 pobrać i we właściwy sposób transportować próbki w celu wykrycia krętków Leptospira i Borrelia MKB_U6 wykonać testy wykorzystywane w gabinetach i laboratoriach weterynaryjnych do diagnostyki MKB_U7 chorób wirusowych (testy kasetkowe, paskowe, aglutynacyjne, immunofluorescencyjne) |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena praktycznych umiejętności wykonania zadania/ćwiczenia zgodnie z przedstawioną i omówioną przez prowadzącego instrukcją oraz ocena umiejętności interpretacji uzyskanych wyników przeprowadzane podczas każdych ćwiczeń laboratoryjnych. Kryteria oceny zajęć praktycznych: ZAL/NZAL. Student jest zobowiązany zaliczyć (ZAL) wszystkie zajęcia praktyczne przewidzianych harmonogramem. Uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń jest warunkiem koniecznym do zaliczenia przedmiotu w 5 semestrze. Weryfikacja realizowanych efektów kształcenia obejmuje także sprawdzenie nabytej wiedzy teoretycznej i jest prowadzona w formie sprawdzianów śródsemestralnych obejmujących także treści prezentowane i omawiane na wykładach i seminariach. Za każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie. Maksymalna liczba punktów możliwych do zebrania w semestrze wynosi 70. Minimalna liczba punktów warunkująca uzyskanie zaliczenia materiału teoretycznego wynosi 42. Wszystkim studentom, którzy w semestrze 5 otrzymali łącznie co najmniej 55 pkt na sprawdzianach, dolicza się dodatkowe punkty do punktacji na końcowym egzaminie testowym wg następującej skali: 55 – 60 pkt; dodatkowe 3 punkty 61 – 66 pkt; dodatkowe 4 punkty 67 – 70 pkt; dodatkowe 5 punktów Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze. W przypadku braku uzyskania zaliczenia semestru istnieje możliwość zaliczenia w terminie poprawkowym. Na poprawie zaliczenia obowiązuje materiał z całego semestru. Egzamin końcowy z mikrobiologii składa się ze 100 pytań jednokrotnego wyboru, maksymalnie można uzyskać 100 punktów. A) 40 pytań z bakteriologii B) 40 pytań z wirusologii C) 20 pytań z mykologii 60% pytań na egzaminie dotyczy zagadnień omawianych na ćwiczeniach i seminariach, pozostałe 40% to pytania z tematów realizowanych w ramach wykładów. Oceny z egzaminu w zależności od ilości zdobytych punktów: - < 60p – brak zaliczenia - 60 - 68p - dostateczny - 69 – 76p – plus dostateczny - 77 – 84p – dobry - 85 – 92p – plus dobry - 93 – 100p – bardzo dobry. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin
Seminarium, 16 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zbigniew Arent, Magdalena Strus | |
Prowadzący grup: | Zbigniew Arent, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin
Seminarium, 16 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zbigniew Arent, Magdalena Strus | |
Prowadzący grup: | Zbigniew Arent, Edyta Golińska, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin
Seminarium, 16 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zbigniew Arent, Magdalena Strus | |
Prowadzący grup: | Zbigniew Arent, Agnieszka Chmielarczyk, Edyta Golińska, Zygmunt Pejsak, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 14 godzin
Seminarium, 16 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Zbigniew Arent, Magdalena Strus | |
Prowadzący grup: | Zbigniew Arent, Edyta Golińska, Zygmunt Pejsak, Magdalena Strus, Sława Szostek, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.