Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia weterynaryjna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W.4s.MW.SJ.WETXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0841) Weterynaria Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia weterynaryjna
Jednostka: Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu:

- mikrobiologii weterynaryjnej, a w szczególności biologii i patomechanizmów zakażeń powodowanych przez chorobotwórcze czynniki etiologiczne odpowiedzialne za zakażenia przewodu pokarmowego, zakażenia układu moczowo-płciowego, choroby układu oddechowego, skóry i inne;

- mechanizmów nabywania mikroflory przewodu pokarmowego przez zwierzęta w trakcie porodu i po urodzeniu;

- diagnostyki mikrobiologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem klasycznych mikrobiologicznych metod hodowli drobnoustrojów oraz fenotypowych i genotypowych metod identyfikacji czynników etiologicznych zakażeń.

Pełny opis:

W trakcie zajęć studenci weterynarii zapoznają się z najważniejszymi czynnikami etiologicznymi odpowiedzialnymi za zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, układu oddechowego i skóry u zwierząt hodowlanych i towarzyszących, z mechanizmami nabywania mikroflory i znaczeniem siary w zapobieganiu infekcjom okołoporodowym, rolą probiotyków zwierzęcych w utrzymywaniu prawidłowego mikrobiomu a także z czynnikami etiologicznymi najważniejszych zoonoz, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są odpowiedzialne za choroby groźne dla lekarzy weterynarii oraz z drobnoustrojami, które mogą zostać wykorzystane w bioterrozyźmie i stanowić poważne zagrożenia epidemiologiczne.

W trakcie nauczania przedmiotu studenci poznają także podstawowe technikami badań mikrobiologicznych, sposoby prawidłowego pobierania i transportu materiałów do badań oraz nabywają umiejętności interpretacji wyników i doboru odpowiednich leków.

Istotnym elementem dydaktycznym jest zapoznanie studentów z najnowszymi technikami molekularnymi przeznaczonymi do wykrywania bakteryjnych i wirusowych czynników etiologicznych oraz szybkimi metodami wykrywania czynników etiologicznych zakażeń bezpośrednio w gabinecie lekarza weterynarii.

Literatura:

Podstawowa

1. G.E. Greene : Choroby zakaźne psów i kotów

2. K. Malicki, M. Binek: Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej Tom I i Tom II. Wyd. SGGW Warszawa 2004

3. Z. Gliński, K. Kostro: Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz. PWR i L Warszawa 2011

Uzupełniająca

1. Szewczyk E. (red.): Diagnostyka bakteriologiczna. PWN Warszawa 2005

2. Fenner’s Veterinary Virology. Edited by N.J. MacLachlan & E.J. Dubovi. Wyd.4, 2011 (dostępna w wersji PDF w internecie)

3. Krzyściak P., Skóra M., Macura AB.: Atlas grzybów chorobotwórczych człowieka. MedPharm Wrocław 2011

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

MIKR_W1 podstawowe pojęcia mikrobiologiczne oraz klasyfikację drobnoustrojów. WET_W1_08

MIKR_W2 budowę wirusów, komórek bakteryjnych i grzybiczych. WET_W1_08

MIKR_W3 najważniejsze czynniki etiologiczne powodujące zakażenia przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, układu oddechowego, skóry oraz inne (mastitis) oraz najważniejsze czynniki etiologiczne odpowiedzialne za zakażenia płodu i poronienia. WET_W1_08

MIKR_W4 czynniki etiologiczne będące przyczyną występowania zoonoz, ze szczególnym uwzględnieniem czynników etiologicznych bezpośrednio zagrażających życiu i zdrowiu lekarzy weterynarii. WET_W1_08

MIKR_W5 molekularne podstawy zjadliwości drobnoustrojów. WET_W1_08

MIKR_W6 źródła i rezerwuary mikroorganizmów oraz drogi szerzenia się zakażeń. WET_W1_08

MIKR_W7 zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym i metody badawcze pozwalające na identyfikację określonych grup drobnoustrojów, tj. metody hodowlane, serologiczne i molekularne. WET_W1_08

MIKR_W8 zna podstawowe grupy antybiotyków oraz rozumie mechanizm ich oddziaływania na komórki prokariotyczne.. WET_W1_10

MIKR_W9 zna metody dezynfekcji, sterylizacji, pracy w warunkach aseptycznych. WET_W1_08

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

MIKR_U1 posługiwać się podstawowymi technikami badań mikrobiologicznych (w tym wykonać posiew redukcyjny, preparat bezpośredni wybarwiony metodą Grama). WET_U2_06

MIKR_U2 prawidłowo pobierać materiał kliniczny do badań mikrobiologicznych, zabezpieczyć go, oraz przesłać w odpowiednich warunkach do właściwego laboratorium mikrobiologicznego. WET_U2_06

MIKR_U3 w sposób właściwy zinterpretować wyniki badań mikrobiologicznych oraz zastosować odpowiednią terapię przeciwdrobnoustrojową . WET_U2_06

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

MIKR_K1 postępowania zgodnego z zasadami etyki lekarza weterynarii. WET_K_02

MIKR_K2 współpracy zarówno z hodowcami, innymi lekarzami weterynarii oraz naukowymi zespołami interdyscyplinarnymi. WET_K_09

Metody i kryteria oceniania:

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - WYKŁADY

W trakcie semestru przeprowadzanych jest 7 pisemnych sprawdzianów,

z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących materiał z wykładów, seminariów i ćwiczeń (3 pytania z materiału z wykładów i seminariów łącznie).

Za każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie.

Maksymalna liczba punktów możliwych do zebrania w semestrze wynosi 70

Minimalna liczba punktów warunkująca uzyskanie zaliczenia materiału teoretycznego wynosi 42.

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - ĆWICZENIA

Ocena praktycznych umiejętności wykonania zadania/ćwiczenia zgodnie

z przedstawioną i omówioną przez prowadzącego instrukcją oraz ocena umiejętności interpretacji uzyskanych wyników przeprowadzane na bieżąco podczas każdych ćwiczeń laboratoryjnych.

Kryteria oceny zajęć praktycznych: ZAL/NZAL.

Student jest zobowiązany zaliczyć (ZAL) co najmniej 6 z 8 zajęć praktycznych przewidzianych harmonogramem.

Uzyskanie zaliczenia praktycznego ćwiczeń jest warunkiem koniecznym do zaliczenia przedmiotu w 4 semestrze.

Ponadto w trakcie semestru przeprowadzanych jest 7 pisemnych sprawdzianów, z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących zarówno materiał z ćwiczeń, seminariów i wykładów (2 pytania z materiału

z ćwiczeń).

Kryteria zaliczenia sprawdzianów podano przy wykładach.

Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze.

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny - SEMINARIUM

W trakcie semestru przeprowadzanych jest 7 sprawdzianów pisemnych,

z których każdy składa się z 5 pytań otwartych obejmujących materiał

z wykładów, seminariów i ćwiczeń (3 pytania z materiału z wykładów i seminariów łącznie).

Z każde pytanie student otrzymuje od 0-2 pkt (0,5; 1,0; 1,5; 2), czyli maksymalnie 10 pkt na sprawdzianie.

Kryteria zaliczenia sprawdzianów podano przy wykładach i poniżej.

Obecność na seminariach jest obowiązkowa. Student ma prawo do jednej nieobecności usprawiedliwionej w semestrze.

Kryteria końcowe:

1. Warunkiem otrzymania zaliczenia końcowego przedmiotu w semestrze 4 jest uzyskanie co najmniej 42 punktów z 70 możliwych do zebrania na sprawdzianach śródsemestralnych obejmujących materiał teoretyczny z wykładów, seminariów i ćwiczeń oraz uzyskanie praktycznego zaliczenia ćwiczeń.

2. Wszystkim studentom, którzy w semestrze 4 otrzymali łącznie co najmniej 55 pkt na sprawdzianach, dolicza się dodatkowe punkty do punktacji na końcowym egzaminie testowym wg następującej skali:

55 – 60 pkt; dodatkowe 3 punkty

61 – 66 pkt; dodatkowe 4 punkty

67 – 70 pkt; dodatkowe 5 punktów

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)