Technologia w produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.3s.TwPZ.SJ.WETXX | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Technologia w produkcji zwierzęcej | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Student zapoznaje się z technologiami produkcji stosowanym w hodowli zwierząt. Zapoznaje się z czynnikami wpływającymi na wydajność i produkcyjność zwierząt gospodarskich. Student poznaje zasady produkcji mleka, mięsa i wełny u małych przeżuwaczy. Poznaje technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Omawiane są zasady technologii produkcji stosowane w hodowli trzody chlewnej. Ponadto student zostaje zapoznany z fermowymi technologiami hodowli zwierząt futerkowych oraz drobiu. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Wprowadzenie do przedmiotu – zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami technologii produkcji zwierząt gospodarskich 2. Kierunki użytkowania owiec kraju i na świecie 3. Kierunki użytkowania kóz w kraju i na świecie 4. Typy użytkowe i czynniki wpływające na użytkowość bydła 5. Podstawowe technologie produkcji w fermach trzody chlewnej 6. Nowe technologie w hodowli zwierząt futerkowych 7. Technologie w produkcji drobiarskiej Ćwiczenia: 1. Technologia produkcji mleka owczego i koziego 2. Technologia produkcji i przetwarzania wełny owczej 3. Technologia produkcji jagnięciny i baraniny 4. Technologia produkcji mleka i żywca wołowego 5. Technologia produkcji jaj i mięsa kurzego 6. Zasady prowadzenia tuczu trzody chlewnej 7. Technologia pozyskiwania i obróbki skór zwierząt futerkowych |
||
Literatura: |
Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś jutra,2011 Hodowla kóz. Helmut Kuhnemann. Wyd. RN – 2009 Hodowla i użytkowanie bydła. Z Ltwińczuk. PWRiL.2005 Hodowla i użytkowanie świn. B. Grudniewska. 1998 Hodowla i użytkowanie drobiu. J.Jankowski. 2012 Hodowla zwierząt futerkowych . S. Jarosz 1993 |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: podstawową wiedzę z zakresu technologii produkcji mleka, żywca, jaj, wełny i skór, organizację produkcji zwierzęcej w gospodarstwie; podstawową wiedzę o funkcjonowaniu specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem i dobrostanem, wie co wpływa na produkcyjność w hodowlach wielkostadnych sposoby postępowania ze zwierzętami, ma wiedzę dotyczącą poskramiania zwierząt KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: odpowiedzialności za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt działania w sytuacjach zagrożenia podejmowania trudnych decyzji, szczególnie tych, które ingerują w środowisko przyrodnicze |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne z poszczególnych tematów ćwiczeń. Minimalny próg zaliczenia każdego ćwiczenia 60%. Skala ocen: 0-59 % - niedostateczny (2), 60-71% - dostateczny (3), 72-77% - ponad dostateczny (3,5), 78-85% dobry (4), 86-93% ponad dobry (4,5), 94-100% bardzo dobry (5). Średnia z zaliczenia pisemnego ćwiczeń stanowi 60% wagi w ocenie końcowej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Karolina Nahajło-Wójs, Piotr Niedbała, Jacek Nowicki, Mariola Pabiańczyk, Tomasz Schwarz, Grzegorz Skrzyński, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Katarzyna Kirsz, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Małgorzata Gumułka, Katarzyna Kirsz, Stanisław Łapiński, Michał Marszałek, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.