Technologia w produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.3s.TwPZ.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Technologia w produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Student zapoznaje się z technologiami produkcji stosowanym w hodowli zwierząt. Zapoznaje się z czynnikami wpływającymi na wydajność i produkcyjność zwierząt gospodarskich. Student poznaje zasady produkcji mleka, mięsa i wełny u małych przeżuwaczy. Poznaje technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Omawiane są zasady technologii produkcji stosowane w hodowli trzody chlewnej. Ponadto student zostaje zapoznany z fermowymi technologiami hodowli zwierząt futerkowych oraz drobiu. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Wprowadzenie do przedmiotu – zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami technologii produkcji zwierząt gospodarskich 2. Kierunki użytkowania owiec kraju i na świecie 3. Kierunki użytkowania kóz w kraju i na świecie 4. Typy użytkowe i czynniki wpływające na użytkowość bydła 5. Podstawowe technologie produkcji w fermach trzody chlewnej 6. Nowe technologie w hodowli zwierząt futerkowych 7. Technologie w produkcji drobiarskiej Ćwiczenia: 1. Technologia produkcji mleka owczego i koziego 2. Technologia produkcji i przetwarzania wełny owczej 3. Technologia produkcji jagnięciny i baraniny 4. Technologia produkcji mleka i żywca wołowego 5. Technologia produkcji jaj i mięsa kurzego 6. Zasady prowadzenia tuczu trzody chlewnej 7. Technologia pozyskiwania i obróbki skór zwierząt futerkowych |
Literatura: |
Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś jutra,2011 Hodowla kóz. Helmut Kuhnemann. Wyd. RN – 2009 Hodowla i użytkowanie bydła. Z Ltwińczuk. PWRiL.2005 Hodowla i użytkowanie świn. B. Grudniewska. 1998 Hodowla i użytkowanie drobiu. J.Jankowski. 2012 Hodowla zwierząt futerkowych . S. Jarosz 1993 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: podstawową wiedzę z zakresu technologii produkcji mleka, żywca, jaj, wełny i skór, organizację produkcji zwierzęcej w gospodarstwie; podstawową wiedzę o funkcjonowaniu specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem i dobrostanem, wie co wpływa na produkcyjność w hodowlach wielkostadnych sposoby postępowania ze zwierzętami, ma wiedzę dotyczącą poskramiania zwierząt KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: odpowiedzialności za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt działania w sytuacjach zagrożenia podejmowania trudnych decyzji, szczególnie tych, które ingerują w środowisko przyrodnicze |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne z poszczególnych tematów ćwiczeń. Minimalny próg zaliczenia każdego ćwiczenia 60%. Skala ocen: 0-59 % - niedostateczny (2), 60-71% - dostateczny (3), 72-77% - ponad dostateczny (3,5), 78-85% dobry (4), 86-93% ponad dobry (4,5), 94-100% bardzo dobry (5). Średnia z zaliczenia pisemnego ćwiczeń stanowi 60% wagi w ocenie końcowej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.