Technologia w produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.2s.TPZ.SJ.WETXZ.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia w produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Weterynaria, 2 semestr - przedmioty obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Studenci zostają zapoznani z technologiami produkcji zwierzęcej- dotyczy to gatunków zwierząt gospodarskich |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do przedmiotu – zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami technologii produkcji zwierząt gospodarskich Kierunki użytkowania owiec i kóz kraju i na świecie Typy użytkowe i czynniki wpływające na użytkowość bydła Podstawowe technologie produkcji w fermach trzody chlewnej Nowe technologie w hodowli zwierząt futerkowych Technologie w produkcji drobiarskiej Technologia produkcji mleka owczego i koziego Technologia produkcji i przetwarzania wełny owczej Technologia produkcji jagnięciny i baraniny Technologia produkcji mleka i żywca wołowego Technologia produkcji jaj i mięsa kurzego Zasady prowadzenia tuczu trzody chlewnej Technologia pozyskiwania i obróbki skór zwierząt futerkowych |
Literatura: |
Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś jutra,2011, Hodowla i użytkowanie bydła. Z Ltwińczuk. PWRiL.2005 Hodowla i użytkowanie świn. B. Grudniewska. 1998 Hodowla i użytkowanie drobiu. J.Jankowski. 2012 Hodowla zwierząt futerkowych . S. Jarosz 1993 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawową wiedzę z zakresu technologii produkcji mleka, żywca, jaj, wełny i skór organizację produkcji zwierzęcej w gospodarstwie; podstawową wiedzę o funkcjonowaniu specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem i dobrostanem, wie co wpływa na produkcyjność w hodowlach wielkostadnych sposoby postepowania ze zwierzętami, ma wiedzę dotyczącą poskramiania zwierząt KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: odpowiedzialności za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt działania w sytuacjach zagrożenia podejmowania trudnych decyzji, szczególnie tych, które ingerują w środowisko przyrodnicze |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne składa się z 12 pytań – test wyboru. Minimalny próg zaliczenia 60% - poniżej ocena 2,0 (ndst.). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Katarzyna Kirsz, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Zuzanna Flis, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Jacek Nowicki, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Zuzanna Flis, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Zuzanna Flis, Małgorzata Gumułka, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Piotr Niedbała, Tomasz Schwarz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.