Ochrona środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.1s.OSR.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Ochrona środowiska |
Jednostka: | Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie się z podstawowymi problemami dotyczącymi stanu środowiska, przyczynami degradacji oraz metodami jego rewitalizacji. |
Pełny opis: |
Podstawowe informacje o środowisku. Ochrona środowiska w świetle prawodawstwa UE. Klasyfikacja zagrożeń. Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego oraz charakterystyka niekorzystnych zjawisk związanych z zanieczyszczeniem atmosfery. Zanieczyszczenie wód powierzchniowych i podziemnych związane z antropogeniczną działalnością człowieka. Chemizacja rolnictwa a degradacja wybranych elementów środowiska. Ochrona środowiska a programy rolno-środowiskowe, obszary o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Środowisko a zdrowie człowieka. Systemy monitorowania środowiska w Polsce. |
Literatura: |
1. Jan Cebula, Piotr Górka, i inni. Wybrane zagadnienia ochrony środowiska. Wyd. Politechnika Śląska, Gliwice 2000, 2. Ewa Pyłka-Gutowska. Ekologia z ochroną środowiska. Wyd. Oświata, W-wa 1996 3. Zdzisław Zabłocki, Ewa Fudali. Pozarolnicze obciążenie środowiska. Wyd. AR Szczecin 1998 4. Piotr Milicki. Polskie rolnictwo a ochrona środowiska. Wyd. AR Poznań, 2004 |
Efekty uczenia się: |
wiedza: - identyfikuje zagrożenia w środowisku przyrodniczym - posiada wiedzę na temat problemów związanych z zagospodarowaniem terenów zdegradowanych i ich rewitalizacją Umiejętności: - posługuje się normami i standardami dotyczącymi ochrony środowiska kompetencje społeczne: - ma świadomość pogłębiania swojej wiedzy na temat wpływu działalności człowieka na środowisko |
Metody i kryteria oceniania: |
- ocena prezent.ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu - ocena zaangażowania w dyskusji, umiejętności podsumowania, wartościowania |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.