Żywienie psów i kotów - fakultet
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.11s.ZPK.F.SJ.WETXX | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie psów i kotów - fakultet | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zastaną zaznajomieni z wymaganiami pokarmowymi psów i kotów (zapotrzebowanie na białko, energię, witaminy i związki mineralne), ustalaniem składu dawek pokarmowych oraz receptur karm pełnoporcjowych suchych i mokrych, charakterystyką pasz (zalecanych i szkodliwych), techniką przygotowania, uszlachetniania i przechowywania pasz, higieną żywienia oraz żywieniem w różnych stanach fizjologicznych (wzrost, ciąża, laktacja). |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Zapotrzebowanie psów i kotów na energię, składniki pokarmowe, mineralne i witaminy w zależności od wieku i stanu fizjologicznego Systemy oceny wartości pokarmowej karm oraz ich przydatność żywieniowa dla psów i kotów Zasady żywienia psów i kotów w zależności od wieku, stanu fizjologicznego, kondycji oraz wykonywanej pracy Pasze przemysłowe i preparaty żywieniowe dla psów i kotów Ocena poprawnego żywienia psów i kotów Tematyka ćwiczeń Wartość pokarmowa pasz dla psów i kotów – arkusz kalkulacyjny Ustalanie zapotrzebowania dla psów i kotów w zależności od wieku, stanu fizjologicznego Bilansowanie mieszanek pełnoporcjowych dla psów i kotów Układanie dawek pokarmowych dla psów i kotów – arkusz kalkulacyjny Projekt – żywienie hodowli psów lub kotów – ekonomika żywienia |
||
Literatura: |
1. Nutrient requirements of dogs and cats, 2006, Wyd National Academy Press 2. Small animal clinical nutrition. Praca zbiorowa. 2010, Wyd. Mark Morris Institiut 3. Podstawy żywienia psów i kotów. Red. Ceregrzyn i in. 2013. Wyd. Elseier 4. Żywienie psów w Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2, Lasek i Barteczko 2015. Wyd. PWN 5. Canine and Feline Nutrition. Case I in., 2011, Wyd. Mosby Elsevier 6. Pies- zachowanie, żywienie i zdrowie. Case, 2010. Wyd. Galaktyka, Łódź |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza, absolwent zna i rozumie - charakteryzuje wartość odżywczą komponentów oraz karm stosowanych u psów i kotów - posiada szczegółową wiedzę dotyczącą specyfiki żywienia psów i kotów zależności od wieku i stanu fizjologicznego - wymienia nowoczesne dodatki paszowe oraz składniki szkodliwe dla psów i kotów - posiada wiedzę dotyczącą technologii przygotowywania karm oraz sposobów karmienia psów i kotów Umiejętności, absolwent potrafi - korzystać z norm żywieniowych i określać zapotrzebowanie psów i kotów w zależności od wieku i stanu fizjologicznego - wykorzystuje podstawowe programy komputerowe (Microsoft) do układania dawek pokarmowe i komponowania mieszanek paszowych dla psów i kotów - ustawicznie się kształcąc potrafi analizować i porównywać składy komponentowe oraz wartość pokarmową karm dla psów i kotów oraz doradzać w zakresie doboru karmy Kompetencje społeczne, absolwent jest gotów do - potrafi pracować w zespole i jest odpowiedzialny za efekty pracy całej grupy - postępując etycznie dba o prawidłowe żywienie zwierząt uwzględniając ich specyficzne wymagania - potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki, zorganizować warsztaty, szkolenia |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Zaliczenie w formie pisemnej (test); na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50% Ćwiczenia: Praca w grupach. Na ocenę pozytywną należy wykonać projekt żywienia psów lub kotów. Prezentacja i omówienie projektu, ocena wg standardowej skali, udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50% |
||
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Olga Lasek, Marcin Przybyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Jarosław Kański, Olga Lasek, Marcin Przybyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Jarosław Kański, Olga Lasek, Marcin Przybyło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Olga Lasek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.