Prewencja weterynaryjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W.10s.PW.SJ.WETXX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0841) Weterynaria
|
Nazwa przedmiotu: | Prewencja weterynaryjna |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot poświęcony jest zganieniom i sposobom utrzymaniem wysokiej odporności i oporności ogólnej (prewencja) i specyficznej zwierząt gospodarskich. W pierwszym semestrze zajęć poruszone zostaną tematy związane z wpływem czynników środowiskowych na zdrowie zwierząt i metodami kształtowania mikroklimatu. W semestrze drugim szczególna uwaga zwrócona będzie na sposoby zarządzania zdrowiem, profilaktyką weterynaryjną, programami szczepień i bioasekuracją na fermach poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. |
Pełny opis: |
Treści zajęć: Pomieszczenia dla zwierząt w aspekcie dobrostanu zwierząt Utylizacja odpadów produkcji zwierzęcej w kontekście ochrony zdrowia zwierząt i środowiska Higiena pojenia i żywienia zwierząt Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne na fermie bydła Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne w stadninach koni Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne stadzie owiec i kóz Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne na fermie trzody chlewnej Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne na fermie drobiu Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne na fermie zwierząt futerkowych Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne w akwakulturach Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne zwierząt wolnożyjących Zarządzanie zdrowiem i programy profilaktyczne w ogrodach zoologicznych Dobrostan zwierząt podczas transportu i uboju Metody wykonywania dezynfekcji dezynsekcji i deratyzacji Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki na fermie bydła- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki w stadninie koni- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki na fermie owiec/kóz- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki na fermie trzody chlewnej- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki na fermie zwierząt futerkowych- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki w gospodarstwie stawowym- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki na fermie drobiu- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki w ogrodzie zoologicznym- zajęcia terenowe Przestrzeganie zasad prewencji i profilaktyki w zakładzie ubojowym- zajęcia terenowe |
Literatura: |
Kołacz R., Dobrzański Z. "Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich” Wyd. AR Wrocław,Wrocław 2006 Kośla T. Metodyka badań z higieny zwierząt i prewencji weterynaryjnej”. Wyd. SGGW ,Warszawa 2011 Aktualne akty prawne dotyczące dobrostanu i zdrowia zwierząt maksymalnie Schmidt-Nielsen K Fizjologia zwierząt – adaptacja do środowiska, PWN 2008 Mordak R.: Monitorowanie problemów zdrowotnych stad bydła Med.Pharm Polska Wrocław 2008 Pejsak Z.: Ochrona zdrowia świń Polskie Wydawnictwo Rolnicze Poznań 2007 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: wpływ czynników środowiskowych na zdrowe zwierząt potrzebę przestrzegania zasad prewencji i profilaktyki na fermach zwierząt oraz w obiektach związanych z produkcją zwierzęcą. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: wykonać i zinterpretować ich wyniki pomiarów parametry mikroklimatycznych pomieszczeń inwentarskich w kontekście dobrostanu zwierząt, zaprojektować pomieszczenia dla zwierząt, pod kontem zachowania właściwych parametrów mikroklimatycznych sporządzać programy profilaktyczne i zarządzać zdrowiem zwierząt na fermie KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: współdziałania z hodowcą/producentem w rozwiązywania problemów zdrowotnych i sanitarnych w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny, opisowy; z pisemne ćwiczeń; ocena raportów z ćwiczeń terenowych. Minimalny próg zaliczenia, na każdym etapie wynosi 60% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Niedziółka | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska, Zygmunt Kowalski, Marcin Lis, Jerzy Niedziółka, Olga Szeleszczuk, Kazimierz Tarasiuk, Marek Tischner, Barbara Tombarkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Niedziółka | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska, Klaudia Dubniewicz, Magdalena Hędrzak, Zygmunt Kowalski, Marcin Lis, Jerzy Niedziółka, Olga Szeleszczuk, Kazimierz Tarasiuk, Marek Tischner, Barbara Tombarkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Niedziółka | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska, Klaudia Dubniewicz, Zygmunt Kowalski, Marcin Lis, Piotr Niedbała, Jerzy Niedziółka, Kazimierz Tarasiuk, Marek Tischner | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.