Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena i toksykologia żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.ZCZ.HITOK.NI.TTZXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Higiena i toksykologia żywności
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z czynnikami, które mogą wpływać na bezpieczeństwo zdrowotne żywności, ich rodzajem, źródłem, występowaniem i toksycznością.

Student powinien posiąść wiedzę na temat szkodliwych toksycznych substancji mogących występować w żywności oraz nabyć umiejętność identyfikacji i oznaczania niektórych z nich w produktach spożywczych

Pełny opis:

1.Działanie toksyczne substancji, rodzaje toksyczności, czynniki wpływające na toksyczność substancji w organizmie (2 h)

2.Naturalne substancje szkodliwe w żywności - glikozydy, alkaloidy, substancje anty-odżywcze, aminy biogenne, substancje trujące w grzybach wielkoowocnikowych (2,5h)

3.Substancje dodatkowe - cele i zasady stosowania, podział (0,5 h)

4.Substancje kształtujące cechy sensoryczne - barwniki, aromaty (1 h)

5.Sztuczne środki słodzące (1 h)

6.Substancje konserwujące i przeciwutleniające (1 h)

7.Zanieczyszczenia żywności - podział, rodzaje. Metale ciężkie (2,5 h)

8.Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) (1 h)

9.Węglowodory chlorowane - dioksyny i PCBs (2 h)

10.Pestycydy (1,5 h)

11.Pozostałości antybiotyków i środków hormonalnych (1 h)

12.Azotany, azotyny,nitrozoaminy

(2 h)

13.Zanieczyszczenia mikrobiologiczne - mykotoksyny (1 h)

14.Zatrucia pokarmowe o etiologii bakteryjnej (1 h)

Literatura:

1.Gawęcki J. (red), Hryniewiecki L. (red), 1998, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu T.1 PWN Warszawa 2008

2.Gertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. II. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2004.

3.Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. PZWL Warszawa 1982.

4.Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia Żywności. PZWL Warszawa 1987.

5.Piotrowski J.K. (red.). Podstawy toksykologii. Wyd. Nauk.-Techn. Warszawa 2006

6.Toksykologia ? przewodnik do ćwiczeń (skrypt) wyd. III.Wyd. SGGW Warszawa 2004.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)