Projektowanie technologiczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.SPO.PROJ2.NI.TTZTX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Projektowanie technologiczne |
Jednostka: | Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami projektowania technologicznego w stopniu umożliwiającym odczytanie i posługiwanie się dokumentacją techniczną, jak również wykształcenie umiejętności syntetycznego łączenia wiadomości z techniki, technologii i planowania produkcji itp., koniecznych do poprawnego zaprojektowania procesu produkcyjnego. Efektem kształcenia jest umiejętność zaplanowania czynności w procesie technologicznym, opracowanie bilansów materiałowych, dobór maszyn i urządzeń do linii technologicznej oraz ich przestrzenne rozplanowanie na hali technologicznej, jak również obliczenie zapotrzebowania na czynniki energetyczne. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Zagadnienia ogólne: cel projektowania, organizacja procesu projektowania, rola technologa w projektowaniu zakładów przemysłowych. Zasady opracowania dokumentacji projektowej zakładów przemysłu spożywczego: założenia techniczno-ekonomiczne. Lokalizacja zakładów przemysłu spożywczego: ogólna charakterystyka zakładów poszczególnych branż, ich klasyfikacja i zasady lokalizacji tych zakładów. Technologiczne wytyczne dla branż. Projektowanie procesu technologicznego i produkcyjnego: program produkcji, wybór metody produkcji, badania empiryczne w opracowaniu procesu technologicznego, schematyczne opracowanie procesu technologicznego, sporządzanie bilansów materiałowych i energetycznych procesu produkcyjnego, dobór maszyn i urządzeń, rozmieszczenie aparatów i urządzeń na hali produkcyjnej. Projektowanie magazynów: wpływ właściwości surowców i produktów przemysłu spożywczego na sposób magazynowania, rodzaje magazynów, sposoby składowania; lokalizacja magazynów surowców, półproduktów, wyrobów gotowych, obliczanie powierzchni i pojemności magazynów, wyposażenie magazynu, organizacja pracy w magazynie Transport: rola transportu w procesie produkcyjnym, rodzaje transportu zewnętrznego i wewnętrznego, wyznaczanie natężenia strumieni przepływu ładunków, dobór urządzeń transportowych, wyznaczanie zapotrzebowania na środki transportu. Zagadnienia energetyczne w projektowaniu: obliczanie zapotrzebowania na media. Zagadnienia ogrzewania i wentylacji w projektowaniu: cel zastosowania wentylacji, rodzaje wentylacji. Teren zakładu przemysłowego i jego zagospodarowanie: elementy zakładu przemysłowego, zagospodarowanie terenu zakładu, strefowanie, rodzaje zabudowy w zakładzie przemysłu spożywczego. Plan zagospodarowania terenu. Przemysłowe obiekty budowlane: budynki i budowle, cechy budynku przemysłowego, podstawowe elementy budynku, klasyfikacja obiektów budowlanych ze względu na przeznaczenie i funkcję, ujednolicenie budownictwa, moduł budowlany, typizacja budownictwa przemysłowego, określanie kosztów budowy. Ochrona środowiska i zagadnienia BHP i p-poż w projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego. Pomieszczenia sanitarne w zakładzie. Zasady sporządzania dokumentacji projektowej (ZTE), opracowywania procesu technologicznego, schematów blokowych, harmonogramu produkcji. Zasady opracowywania bilansów materiałowych w oparciu o schematy procesów produkcyjnych. Uwzględnianie strat produkcyjnych w bilansach materiałowych. Obliczanie zapotrzebowania na surowce, półprodukty i materiały pomocnicze. Normy i normatywy w projektowaniu. Wybór metody produkcji i jej uzasadnienie. Sporządzanie linii aparaturowych. Dobór maszyn i urządzeń do linii technologicznych. Obliczanie niezbędnej ilości maszyn i urządzeń. Projektowanie magazynów. Obliczanie powierzchni magazynów surowców, materiałów pomocniczych i produktów gotowych. Obliczanie zapotrzebowania na media dla linii technologicznych (moc, woda, para wodna). Wyznaczanie ilości zatrudnionych pracowników bezpośrednio produkcyjnych. Przepisy BHP a projektowanie zakładów przemysłu spożywczego. Sporządzanie projektu technologicznego wybranej linii produkcyjnej. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Bąbiński Cz. Projektowanie zakładów przemysłowych. WNT, Warszawa, 1982. 2. Bolach E., Tomczak E.,. Ziobrowski J; Ćwiczenia z technologii przemysłu spożywczego. Projektowanie procesów technologicznych. Wrocław 1981, skrypt AE. 3. Dłużewski M.; Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1987. 4. Gąsiorek E. Projektowanie procesów technologicznych w przemyśle spożywczym. Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław, 2011. Literatura uzupełniająca: 1. Bilka B., Tomaszewska M., Grzesińska W. Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wybrane zagadnienia. Wyd. SGGW, Warszawa. 2011. 2. Bąbiński Cz.. Elementy nauki o projektowaniu. WNT, Warszawa,1977. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma podstawową wiedzę z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Zna aspekty technologiczne, techniczne, ekonomiczne, prawne i społeczne opracowywania dokumentacji projektowej. Ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz jego zrównoważonego użytkowania. Zna podstawowe metody, narzędzia i materiały oraz technologie inżynierskie stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Umiejętności Potrafi rozwiązywać zadania dotyczące sporządzania bilansów materiałowych i energetycznych, obliczania powierzchni magazynów oraz zapotrzebowania na maszyny i urządzenia występujące w procesie technologicznym. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej. Zna zasady sporządzania dokumentacji projektowej. Potrafi wykonać wstępną analizę ekonomiczną dotyczącą projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Posiada umiejętność analizy i oceny istniejących rozwiązań technicznych i technologicznych dotyczących przetwórstwa żywności i ich wpływu na jakość żywności i środowisko naturalne. Potrafi zaprojektować proces technologiczny, a więc opracować bilanse materiałowe, schematy blokowe i aparaturowe (dobierając maszyny i urządzenia do linii technologicznej), obliczyć zapotrzebowanie na czynniki energetyczne oraz określić zatrudnienie w zakładzie. Potrafi przestrzennie rozplanować maszyny i urządzenia na hali technologicznej oraz określić położenie magazynów w zakładzie. Stosuje przepisy BHP w projektowaniu. Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystania informacji pochodzących z różnych źródeł na temat projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej. Kompetencje społeczne Potrafi aktywnie współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role. Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie podaje ogólnych zasad projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Nie zna aspektów technologicznych, technicznych, ekonomicznych, prawnych i społecznych związanych z opracowywaniem dokumentacji projektowej. Nie zna podstawowych metod, narzędzi i materiałów oraz technologii inżynierskich stosowanych przy rozwiązywaniu prostych zadań dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Nie ma wiedzy na temat roli i znaczenia środowiska przyrodniczego oraz jego zrównoważonego użytkowania. Nie potrafi rozwiązywać zadań dotyczących obliczania bilansów materiałowych, powierzchni magazynów oraz zapotrzebowania na maszyny i urządzenia występujące w procesie technologicznym. Nie posiada umiejętności precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej. Nie potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej związanej z zaprojektowaniem zakładu przemysłu spożywczego. Nie posiada umiejętności analizy i oceny istniejących rozwiązań technicznych i technologicznych dotyczących przetwórstwa żywności i nie zna ich wpływu na jakość żywności i środowisko naturalne. Nie potrafi zaprojektować procesu technologicznego, opracować bilansów materiałowych schematów blokowych i aparaturowych, obliczyć zapotrzebowanie na czynniki energetyczne oraz określić zatrudnienia Nie potrafi przestrzennie rozplanować rozmieszczenia maszyn i urządzeń na hali technologicznej oraz określić położenia magazynów w zakładzie. Nie stosuje przepisów BHP w projektowaniu. Nie potrafi wyszukać, zrozumieć, przeanalizować i twórczo wykorzystać informacji pochodzących z różnych źródeł na temat projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Nie rozumie i nie potrafi zastosować odpowiednich technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Nie posiada umiejętności precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej. Nie jest przygotowany do aktywnego współdziałania i pracy w grupie, nie potrafi przyjmować w niej różnych ról. Nie ma świadomości potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. Nie potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Na ocenę 3 Podaje ogólne zasady projektowania zakładów przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie błędy. Wymienia aspekty technologiczne, techniczne, ekonomiczne, prawne i społeczne związane z opracowywaniem dokumentacji projektowej, ale ich nie analizuje. Zna podstawowe metody, narzędzia i materiały oraz technologie inżynierskie stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie błędy. Ma wiedzę na temat roli i znaczenia środowiska przyrodniczego oraz jego zrównoważonego użytkowania. Potrafi rozwiązywać zadania dotyczące obliczania bilansów materiałowych, powierzchni magazynów oraz zapotrzebowania na maszyny i urządzenia występujące w procesie technologicznym, ale popełnia w tym zakresie błędy. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej. Potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej związanej z zaprojektowaniem zakładu przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie błędy. Posiada umiejętność analizy i oceny istniejących rozwiązań technicznych i technologicznych dotyczących przetwórstwa żywności i zna ich ogólny wpływ na jakość żywności i środowisko naturalne. Potrafi zaprojektować proces technologiczny, opracować bilanse materiałowe, schematy blokowe i aparaturowe, obliczyć zapotrzebowanie na czynniki energetyczne i określa zatrudnienie ale popełnia w tym zakresie błędy. Potrafi przestrzennie rozplanować rozmieszczenie maszyn i urządzeń na hali technologicznej oraz określić położenie magazynów w zakładzie, ale popełnia w tym zakresie błędy. Stosuje przepisy BHP w projektowaniu. Potrafi wyszukać i zrozumieć, ale nie potrafi przeanalizować i twórczo wykorzystać informacje pochodzące z różnych źródeł na temat projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Rozumie i potrafi zastosować odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie błędy. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej. Jest słabo przygotowany do aktywnego uczestnictwa w grupach wzajemnego współdziałania. Potrafi aktywnie współdziałać i pracować w grupie, ale nie potrafi przyjmować w niej różnych ról. Ma potrzebę ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Nie potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Na ocenę 4 Podaje ogólne zasady projektowania zakładów przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie drobne błędy. Wymienia aspekty technologiczne, techniczne, ekonomiczne, prawne i społeczne związane z opracowywaniem dokumentacji projektowej oraz je analizuje. Zna podstawowe metody, narzędzia i materiały oraz technologie inżynierskie stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie drobne błędy. Ma wiedzę na temat roli i znaczenia środowiska przyrodniczego oraz jego zrównoważonego użytkowania. Potrafi rozwiązywać zadania dotyczące obliczania bilansów materiałowych, powierzchni magazynów oraz zapotrzebowania na maszyny i urządzenia występujące w procesie technologicznym, ale popełnia w tym zakresie drobne błędy. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej. Potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej związanej z zaprojektowaniem zakładu przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie drobne błędy. Posiada umiejętność analizy i oceny istniejących rozwiązań technicznych i technologicznych dotyczących przetwórstwa żywności i zna ich wpływ na jakość żywności i środowisko naturalne. Potrafi zaprojektować proces technologiczny, opracować bilanse materiałowe, schematy blokowe i aparaturowe, oblicza zapotrzebowanie na czynniki energetyczne i określa zatrudnienie. Potrafi przestrzennie rozplanować rozmieszczenie maszyny i urządzenia na hali technologicznej oraz określić położenie magazynów w zakładzie. Stosuje przepisy BHP w projektowaniu. Analizuje podjęte działania projektowe. Potrafi wyszukać, zrozumieć, przeanalizować i twórczo wykorzystać informacje pochodzące z różnych źródeł na temat projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Rozumie i potrafi zastosować odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego, ale popełnia w tym zakresie drobne błędy. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej. Potrafi aktywnie współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role. Ma potrzebę ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Na ocenę 5 Podaje ogólne zasady projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Wymienia aspekty technologiczne, techniczne, ekonomiczne, prawne i społeczne związane z opracowywaniem dokumentacji projektowej oraz je analizuje. Zna podstawowe metody, narzędzia i materiały oraz technologie inżynierskie stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego posiada też wiedzę na temat narzędzi służących do modyfikowania metod, narzędzi i technologii. Ma wiedzę na temat roli i znaczenia środowiska przyrodniczego oraz jego zrównoważonego użytkowania. Potrafi bezbłędnie rozwiązywać zadania dotyczące obliczania bilansów materiałowych, powierzchni magazynów oraz zapotrzebowania na maszyny i urządzenia występujące w procesie technologicznym. Potrafi modyfikować zadanie w celu osiągnięcia określonego efektu. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej. Potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej związanej z zaprojektowaniem zakładu przemysłu spożywczego. Posiada umiejętność analizy i oceny istniejących rozwiązań technicznych i technologicznych dotyczących przetwórstwa żywności i zna ich wpływ na jakość żywności i środowisko naturalne. Potrafi zaprojektować proces technologiczny, opracować bilanse materiałowe, schematy blokowe i aparaturowe, oblicza zapotrzebowanie na czynniki energetyczne i określa zatrudnienie. Potrafi przestrzennie rozplanować rozmieszczenie maszyny i urządzenia na hali technologicznej oraz określić położenie magazynów w zakładzie. Stosuje przepisy BHP w projektowaniu. Analizuje i modyfikuje założenia i podjęte działania projektowe. Potrafi wyszukać, zrozumieć, przeanalizować i twórczo wykorzystać informacje pochodzące z różnych źródeł na temat projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Rozumie i potrafi zastosować odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej. Potrafi aktywnie współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role. Potrafi kierować grupą i ma umiejętność rozdzielania zadań projektowych pomiędzy uczestników grupy. Ma potrzebę ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie projektowania zakładów przemysłu spożywczego zawodu oraz świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz stan środowiska naturalnego. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.