Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw kierunkowy VI. Technologiczne podstawy przetwórstwa owoców i warzyw

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.SPO.9POW5.NI.TTZTX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw kierunkowy VI. Technologiczne podstawy przetwórstwa owoców i warzyw
Jednostka: Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest wprowadzenie studentów w problematykę wykorzystania w przetwórstwie spożywczym surowców ogrodniczych. Omówione będą podstawowe technologie stosowane w przemyśle spożywczym, w których jako surowce podstawowe wykorzystywane są owoce i warzywa (zamrażanie, apertyzacja, kwaszenie, suszenie, produkcja koncentratów słodzonych oraz soków), w tym: ocena przydatności surowców do poszczególnych sposobów przetwarzania, czynności i parametry składające się na procesy technologiczne, kontrola produkcji i ocena produktu, charakterystyka maszyn i urządzeń.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Cele utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw. Wymagania stawiane surowcom podstawowym i materiałom pomocniczym do przetwórstwa owocowo-warzywnego. Przygotowanie surowców podstawowych, owoców i warzyw, do procesów przetwórczych.

Zastosowanie zamrażalnictwa w przetwórstwie owoców i warzyw.

Technologie biologicznego utrwalania owoców i warzyw – kwaszarnictwo warzywne.

Technologie konserw apertyzowanych owocowych, warzywnych i grzybowych.

Technologia produkcji półprzetworów owocowych i warzywnych pulpy, przeciery, susze, koncentraty

Technologia wytwarzania słodzonych koncentratów owocowych - dżemów, marmolad i powideł.

Technologie produkcji soków owocowych i warzywnych.

Technologia zamrażania owoców i warzyw. Wpływ różnych czynników na jakość mrożonek – surowiec, obróbka wstępna, warunki składowania. Rodzaje mrożonek.

Technologia konserw pasteryzowanych i sterylizowanych z owoców i warzyw: kompoty, marynaty, warzywa sterylizowane. Bilans materiałowy i opakowania w produkcji konserw.

Warzywa kwaszone – parametry jakościowe i wady kiszonek. Susze owocowe i warzywne – metody suszenia, rodzaje suszy i parametry jakościowe.

Technologia i bilans materiałowy produkcji dżemów, marmolad i powideł.

Technologia produkcji soków owocowych i warzywnych.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Jarczyk A., Berdowski W. 1999. Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. 1 i 2. WSiP Warszawa.

2. Jarczyk A., Płocharski W. 2010. Technologia produktów owocowych i warzywnych. Tom 1 i 2. WSE-H Skierniewice.

3. Berdowski J.B.1991. Obliczenia technologiczne w przetwórstwie owoców i warzyw. Stow. Inż. Techn. Przem. Spoż.

Literatura uzupełniająca:

1. Chuchlowa J., Jakubczyk T. Dodatki do żywności i materiały pomocnicze w przemyśle spożywczym. WSiP Warszawa. 1999.

2. Hui Y.I. (red.) Handbook of fruit and fruit processing. Willey-Blackwell, Hoboken, USA. 2008.

3. Świetlikowska K. (red). 2008. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. SGGW, Warszawa.

4. Czasopisma: Przemysł Spożywczy, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Żywność, Food Technology.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma ogólną wiedzę na temat roli i właściwości surowców podstawowych (owoców i warzyw) oraz surowców pomocniczych i pomagających w przetwarzaniu stosowanych w przetwórstwie owocowo-warzywnymi.

Wykazuje znajomość najważniejszych procesów technologicznych, w tym podstawowych maszyn i urządzeń, pozwalających utrwalać i przetwarzać owoce i warzywa w produkcji żywności.

Umiejętności

Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk związanych z procesami przetwarzania żywności wpływającymi na produkcję i jakość żywności wytwarzanej z owoców i warzyw.

Posiada umiejętność opracowania założeń technologicznych podstawowych procesów technologicznych przetwarzania owoców i warzyw w zakresie doboru odpowiedniego surowca, przeprowadzenia bilansu surowców i materiałów, i doboru opakowań.

Kompetencje społeczne

Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności z owoców i warzyw

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Ma niedostateczną wiedzę o surowcach ogrodniczych stosowanych w przetwórstwie owocowo-warzywnym i o właściwościach determinujących to wykorzystanie

Nie zna podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów stosowanych w przetwórstwie owoców i warzyw

Nie potrafi zidentyfikować i przeprowadzić analizy zjawisk wpływających na produkcję i jakość żywności wytwarzanej z owoców i warzyw

Nie posiada zdolności podejmowania standardowych działań z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw oraz technicznych działań inżynierskich związanych z przetwórstwem owoców i warzyw.

Nie ma świadomości znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności z owoców i warzyw

Na ocenę 3

Zna podstawowe surowce ogrodnicze stosowanych w przetwórstwie owocowo-warzywnym ale nie analizuje właściwościach determinujących to wykorzystanie

Zna podstawowe metody, techniki, technologie, narzędzia i materiały stosowane w przetwórstwie owoców i warzyw

Umie zidentyfikować podstawowe zjawiska wpływających na produkcję i jakość żywności wytwarzanej z owoców i warzyw

Umie opracować proces technologiczny przetwarzania owoców i warzyw w zakresie zestawienia niezbędnych operacji i procesów jednostkowych, popełnia błędy w ich kompletności i uszeregowaniu

Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności z owoców i warzyw ale nie uwzględnia ich w praktycznym działaniu

Na ocenę 4

Zna podstawowe surowce ogrodnicze stosowanych w przetwórstwie owocowo-warzywnym i analizuje właściwości determinujących to wykorzystanie

Wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów stosowanych w przetwórstwie owoców i warzyw, analizuje ich przydatność do określonych typów wyrobów.

Umie zidentyfikować i przeanalizować podstawowe zjawiska wpływających na produkcję i jakość żywności wytwarzanej z owoców i warzyw.

Umie opracować proces technologiczny przetwarzania owoców i warzyw w zakresie niezbędnych operacji i procesów jednostkowych bez błędów w ich kompletności i uszeregowaniu

Wie na czym polega społeczna, zawodowa i etyczna odpowiedzialności za produkcję żywności z owoców i warzyw i częściowo uwzględnia ją w swoich działaniach

Na ocenę 5

Zna podstawowe surowce ogrodnicze stosowanych w przetwórstwie owocowo-warzywnym, analizuje właściwości determinujących to wykorzystanie, proponuje stosowanie surowców o określonych cechach do odpowiednich sposobów przetwarzania

Wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów stosowanych w przetwórstwie owoców i warzyw, analizuje ich przydatność do określonych typów wyrobów, uzasadnia konieczność modyfikowania procesów wytwarzania w zależności od cech surowca i produktu.

Umie zidentyfikować i przeanalizować podstawowe zjawiska wpływających na produkcję i jakość żywności wytwarzanej z owoców i warzyw oraz wskazać sposoby zapobiegania zjawiskom niekorzystnym

Umie opracować proces technologiczny przetwarzania owoców i warzyw w zakresie niezbędnych operacji i procesów jednostkowych, wskazuje wpływ poszczególnych etapów na jakość produktu

Jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności z owoców i warzyw, przypisuje jej znaczącą wagę w wytwarzaniu żywności bezpiecznej, o należytej jakości

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)