Elektyw III: Kształtowanie jakości produktów mleczarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.PPZ.9LJPM.SI.TTWTX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw III: Kształtowanie jakości produktów mleczarskich |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą możliwości kształtowania jakości produktów mleczarskich poprzez oddziaływanie różnych czynników takich jak: jakość surowca, proces technologiczny, stosowanie dodatków , zafałszowania, warunki magazynowania i dystrybucji i in. Celem przedmiotu jest też wykorzystanie różnych metod do oceny jakości tych produktów. |
Pełny opis: |
Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą możliwości kształtowania jakości produktów mleczarskich poprzez oddziaływanie różnych czynników takich jak: jakość surowca, proces technologiczny, stosowanie dodatków , zafałszowania, warunki magazynowania i dystrybucji i in. Celem przedmiotu jest też wykorzystanie różnych metod do oceny jakości tych produktów. |
Literatura: |
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWER, W-wa. Litwińczuk A., Litwińczuk W., Barłowska J.,Florek M., 2004. Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie, PWRiL, W-wa. Litwińczuk Z., 2011. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Ziajka S., 1997. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane, ART. Olsztyn Polskie Normy; Rozporządzenie nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 w sprawie szczegółowych przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego; ,Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15.11.2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych środków spożywczych. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Ma wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego, w tym genetycznych, fizjologicznych i środowiskowych. Ma wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucja wyrobów nabiałowych. Ma wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma wiedzę na temat wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich Umiejętności Posiada umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada umiejętność wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Kompetencje społeczne Prawidłowo identyfikuje czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie ma wiedzy na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego. Nie ma wiedzy na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Nie ma wiedzy na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Nie ma wiedzy na temat wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Nie posiada umiejętności wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Nie posiada umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Nie potrafi określić czynników, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Nie potrafi prawidłowo zidentyfikować czynników kształtujących jakość produktów mleczarskich i nie potrafi ocenić skutków wykonywanej przez siebie działalności. Na ocenę 3 Ma ogólną wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego kaloryczną i zdrowotną. Ma podstawową wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Ma ogólną wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma ogólną wiedzę na temat wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Posiada podstawową umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada ogólną umiejętność umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi ogólnie określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Identyfikuje niektóre [podstawowe czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi ogólnie ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. Na ocenę 4 Ma dobrą wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego odżywczą, dietetyczną, kaloryczną i zdrowotną. Ma szeroką wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Ma dobrą wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma wiedzę na temat szczegółowych wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Posiada dobrą umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada dobrą umiejętność umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi dobrze określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Prawidłowo identyfikuje czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi dobrze ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. Na ocenę 5 Ma doskonałą wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego wartość odżywczą, dietetyczną, kaloryczną i zdrowotną. Ma bardzo dobrą wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Ma bardzo szeroka wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma bardzo szeroką wiedzę na temat szczegółowych wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Posiada bardzo dobrą umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada doskonałą umiejętność umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi wyśmienicie określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Bardzo prawidłowo identyfikuje czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi wyśmienicie ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.