Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Wybrane zagadnienia specjalizacyjne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.KTW.WZ0XZ.NM.TTZTZ Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wybrane zagadnienia specjalizacyjne
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów
Grupy: Technologia Żywności, niestacjonarne magisterskie ,1 semestr, obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest uzupełnienie wiadomości dotyczących wybranych zagadnień specjalizacyjnych z zakresu przetwórstwa zbóż tj. zastosowania surowców zbożowych do produkcji artykułów tradycyjnych i nowej generacji jak również zapoznanie studentów z nowoczesnymi urządzeniami i technologiami wprowadzonymi do przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów:

1.Wymagania jakościowe zbóż kaszowych, przygotowanie surowców do produkcji, schematy technologiczne przerobu jęczmienia, owsa, kukurydzy, prosa i gryki na kaszę. (5 godz)

2.Produkcja preparowanych płatków zbożowych, ekspandowanego ziarna, ziarna szybkogotującego się, wyrobów przekąskowych nowej generacji, instantyzowanych kaszek i mak zbożowych, produktów dietetycznych (5 godz)

3.Nowoczesne technologie przetwórstwa zbóż. Nowe maszyny i urządzenia w technologii młynarskiej (5 godz)

4.Przygotowywanie mąki pod potrzeby odbiorców. Zastosowanie surowców zbożowych do opracowywania nowych produktów (5 godz)

5.Rola składników polepszaczy. Polepszacze piekarskie. Tłuszcze i zamienniki tłuszczów stosowane w produkcji pieczywa. Kategoryzacja pieczywa (5 godz)

6.Nowe rozwiązania budowy miesiarek i dzielarko-formierek. Nowe rozwiązania budowy pieców (5 godz)

Literatura:

1.Gąsiorowski H., 2004. Pszenica. Chemia i technologia. PWR i L, Poznań.

2.Jurga R., 1994: Przetwórstwo zbóż. Część 1 i 2 , WS i P, Warszawa.

3.Jurga R., 2003: Technika i technologia produkcji mąki pszennej. Wyd. Sigma NOT, Warszawa.

4.Kamel B., Stauffer C. 1993: Advances in Baking Technology. Blackie Academic & Professional, London, Glasgow, New York, Tokyo.

5.Obuchowski W., 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu, Wyd. AR Poznań

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.