Doświadczalnictwo i techniki obliczeniowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.KTW.DTOXZ.NM.TTZTZ | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i techniki obliczeniowe | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów | ||
Grupy: |
Technologia Żywności, niestacjonarne magisterskie ,1 semestr, obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Cel ćwiczeń: Praktyczne przygotowanie do prezentacji i analizy danych eksperymentalnych uzyskanych w trakcie wykonywania pracy magisterskiej. |
||
Pełny opis: |
Cel ćwiczeń: Praktyczne przygotowanie do prezentacji i analizy danych eksperymentalnych Tematyka ćwiczeń: 1.metody badań węglowodanów (wiadomości podstawowe), podstawowe wiadomości ze statystyki, niepewności pomiarowe - 5 godzin 2.analiza i prezentacja wyników przy użyciu arkusza kalkulacyjnego (tworzenie wykresów, statystyka) – 5 godzin 3.opracowywanie wyników analiz mikroskopowych (obliczanie ilości bakterii fermentacji mlekowej w zakwasach chlebowych)– obliczanie średniej arytmetycznej, odchylenia standardowego i wariancji – 3 godziny 4.opracowywanie wyników podstawowych analiz fizyczno-chemicznych skrobi (sucha masa, zawartość amylozy, zdolność wiązania wody, rozpuszczalność)– istotność różnic, jedno i dwuczynnikowa analiza wariancji – 3 godziny 5.opracowywanie wyników badań teksturalnych – ocena współzależności cech jakościowych, współczynnik korelacji – 3 godziny 6.opracowywanie wyników badań chromatograficznych (średnia liczbowa i wagowa masa cząsteczkowa)– 3 godziny 7.opracowywanie wyników badań reologicznych (model Ostwalda - de Weale oraz Cassona) - regresja liniowa i krzywoliniowa – 3 godziny 8.zaliczenie – 5 godzin |
||
Literatura: |
Literatura: 1.Polska Norma: Wyroby i półprodukty cukiernicze. Oznaczanie lepkości i granicy płynięcia mas czekoladowych i kuwertur. PN-A-88035. 2.Przygocki W.: Metody badań polimerów. PWN, Warszawa 1990. 3.Groszek M.: Kurs Excel 2003 PL. Helion, Kraków 2003. 4.Wójcik A., R., Laudański Z.: Planowane i wnioskowanie statystyczne w doświadczalnictwie. PWN, Warszawa 1989. 5.Parker R.E.: Wprowadzenie do statystyki dla biologów. PWN, Warszawa 1979. |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.