Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Doświadczalnictwo i techniki obliczeniowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.KTW.DTOXW.NM.TTZTW
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Doświadczalnictwo i techniki obliczeniowe
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Cel ćwiczeń: Praktyczne przygotowanie do prezentacji i analizy danych eksperymentalnych uzyskiwanych w trakcie wykonywania prac magisterskich.

Pełny opis:

Cel ćwiczeń: Praktyczne przygotowanie do prezentacji i analizy danych eksperymentalnychTematyka ćwiczeń:

1.metody badań węglowodanów (wiadomości podstawowe), podstawowe wiadomości ze statystyki, niepewności pomiarowe - 5 godzin

2.analiza i prezentacja wyników przy użyciu arkusza kalkulacyjnego (tworzenie wykresów, statystyka) – 5 godzin

3.opracowywanie wyników analiz mikroskopowych (obliczanie ilości bakterii fermentacji mlekowej w zakwasach chlebowych)– obliczanie średniej arytmetycznej, odchylenia standardowego i wariancji – 3 godziny

4.opracowywanie wyników podstawowych analiz fizyczno-chemicznych skrobi (sucha masa, zawartość amylozy, zdolność wiązania wody, rozpuszczalność)– istotność różnic, jedno i dwuczynnikowa analiza wariancji – 3 godziny

5.opracowywanie wyników badań teksturalnych – ocena współzależności cech jakościowych, współczynnik korelacji – 3 godziny

6.opracowywanie wyników badań chromatograficznych (średnia liczbowa i wagowa masa cząsteczkowa)– 3 godziny

7.opracowywanie wyników badań reologicznych (model Ostwalda - de Weale oraz Cassona) - regresja liniowa i krzywoliniowa – 3 godziny

8.zaliczenie – 5 godzin

Literatura:

1.Polska Norma: Wyroby i półprodukty cukiernicze. Oznaczanie lepkości i granicy płynięcia mas czekoladowych i kuwertur. PN-A-88035.2.Przygocki W.: Metody badań polimerów. PWN, Warszawa 1990.

3.Groszek M.: Kurs Excel 2003 PL. Helion, Kraków 2003.

4.Wójcik A., R., Laudański Z.: Planowane i wnioskowanie statystyczne w doświadczalnictwie. PWN, Warszawa 1989.

5.Parker R.E.: Wprowadzenie do statystyki dla biologów. PWN, Warszawa 1979.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)