Elektyw II: Technologia Przetwórstwa Zbóż
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.KTW.9PZBX.SI.TTZCX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw II: Technologia Przetwórstwa Zbóż |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów ze współczesnymi metodami przetwarzania ziarna zbóż i produktów ich przemiału (mąki, kaszek i otrąb). Celem przedmiotu jest także nabycie przez studentów wiedzy na temat typów, metod oceny jakościowej i zastosowania mąk pszennych i żytnich w piekarstwie, różnych procesów fermentacji i wypieku ciasta. Efektem kształcenia jest nabycie umiejętności oceny towaroznawczej ziarna zbóż, oceny jakościowej różnych typów mak oraz umiejętności prowadzenia ciasta na chleb pszenny, żytni i mieszany szybką metodą bezpośrednią. |
Pełny opis: |
Szczegółowy program wykładów: 1.Budowa ziarniaków zbożowych, przygotowanie ziarna do przemiału (czyszczenie i kondycjonowanie). 2.Zasady przemiału ziarna pszenicy i żyta, gatunkowanie mąki. 3.Podstawy kaszarstwa oraz produkcja innych nowoczesnych przetworów zbożowo-mącznych 4.Przemysłowa produkcja makaronów. 5.Rodzaje mąki i jej fizyczno-chemiczne właściwości. 6.Podstawowe metody przygotowania ciasta na chleb pszenny, żytni i mieszany. 7.Etapy produkcji pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego. 8.Starzenie się pieczywa i procesy zachodzące podczas przechowywania. Szczegółowy program ćwiczeń laboratoryjnych: 1.Towaroznawcza analiza ziarna jako surowca do przetwórstwa. 2.Ocena wartości wypiekowej mąk pszennych i żytnich. 3.Laboratoryjny wypiek pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego. |
Literatura: |
Ambroziak Z. 1998. Produkcja piekarsko-ciastkarska cz. I WSP Ambroziak Z. 1999. Produkcja piekarsko-ciastkarska cz. II WSP Jakubczyk T., Haber T.: Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW, W-wa 1983. Jankowski S.: Zarys technologii młynarstwa i kaszarstwa. WNT, W-wa 1982. Jurga R., 1994. Przetwórstwo zbóż. cz. I i II. WSiP, Warszawa Obuchowski W., 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.