Inżynieria procesowa I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.IAP.INPR1.SI.TTZTX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria procesowa I |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Inżynieria procesowa opisuje w sposób ilościowy procesy które można spotkać w przemyśle spożywczym, przemyśle farmaceutycznym i w przemysłach pokrewnych. Prezentowane zagadnienia obejmują zarówno procesy podstawowe (wymiana, pędu, ciepła i masy) jak również wyprane procesy i operacje jednostkowe. |
Pełny opis: |
W pierwszym semestrze omówione zostaną następujące zagadnienia szczegółowe: Podział procesów i ich ogólna charakterystyka (zmienne intensywne, zmienne ekstensywne, zasady bilansowania). Przepływy przez rurociągi, Ruch cząstek w płynach (klasyfikacja pneumatyczna i hydrauliczna, fluidyzacja, sedymentacja). Przepływy przez złoża (opór złoża, filtracja). Mieszanie w układach homogenicznych. |
Literatura: |
P. Lewicki, Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 2000. R. Koch, A. Kozioł, Dyfuzyjno-cieplny rozdział substancji, WNT, Warszawa 1994. M. Serwiński, Zasady inżynierii chemicznej i procesowej, WNT, Warszawa 1984. R. Kramkowski, Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, WAR, Wrocław 1997. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.