Elektyw VII: Chłodnictwo i zamrażalnictwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F7.EL71.SI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw VII: Chłodnictwo i zamrażalnictwo żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Wpływ niskich temperatur na szybkość reakcji chemicznych i enzymatycznych oraz przeżywalność drobnoustrojów. Możliwości eliminacji pasożytów poprzez zamrażanie żywności. Prognozowanie trwałości żywności. Chłodzenie żywności - przegląd środowisk chłodzących. Rodzaje lodu sztucznego i urządzenia do jego produkcji. Schładzanie i chłodnicze przechowywanie surowców roślinnych. Uszkodzenia chłodnicze. Rola atmosfer kontrolowanych. Schładzanie i chłodnicze przechowywanie surowców pochodzenia zwierzęcego. Krzywe zamrażania i rozmrażania. Zmiany właściwości fizycznych produktów w czasie zamrażania. Układ eutektyczny. Charakterystyka obiegów chłodniczych. Rodzaje czynników chłodniczych. Charakterystyka urządzeń zamrażalniczych. Zamrażanie i zamrażalnicze przechowywanie surowców roślinnych. Rola blanszowania. Zamrażanie i zamrażalnicze przechowywanie surowców zwierzęcych. Produkty mrożone uzyskiwane z surowców pochodzenia zwierzęcego. Składowanie żywności mrożonej. Łańcuch chłodniczy. Rozmrażanie żywności. Zmiany jakości w żywności chłodzonej i mrożonej. Metody ograniczania ubytków jakości. Ćwiczenia: Fizyczne i technologiczne podstawy schładzania i zamrażania żywności. Wyznaczanie czasu i szybkości zamrażania. Porównanie produktów mrożonych uzyskanych różnymi metodami. Kriometria. Wyznaczanie temperatury krioskopowej. Zagęszczanie żywności ciekłej poprzez wymrażanie lodu. Ocena zmian fizycznych żywności przechowywanej w warunkach chłodniczych i zamrażalniczych. Zastosowanie atmosfer modyfikowanych do pakowania przechowywanej chłodniczo żywności. Ocena zmian chemicznych tkanek roślinnych i zwierzęcych zamrażanych w różnych warunkach. |
Literatura: |
1. Jastrzębski W. Technologia chłodnicza żywności, WSiP, Warszawa, 1991. 1. Evans J.A. (ed.) Frozen food science and technology, Blackwell Publishing Ltd, 2008. |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: podstawowe zjawiska zachodzące podczas chłodzenia, zamrażania i chłodniczego przechowywania surowców i produktów spożywczych. zasady doboru metody schładzania i zamrażania surowców spożywczych oraz metody ograniczania niekorzystnych zmian związanych z obróbką chłodniczą żywności. Potrafi: ocenić ogólny zakres zmian jakości produktu wynikający z poddania go obróbce zamrażalniczej. wyznaczyć temperaturę krioskopową oraz wykonać podstawowe obliczenia stosowane w zamrażalnictwie żywności. Jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 30%. - prezentacja i dyskusji uzyskanych w trakcie ćwiczeń wyników - udział w końcowej ocenie 10%. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 51% zadanych pytań. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Michalczyk | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Fiutak, Jagoda Majcherczyk, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.