Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Moduł kierunkowy 2: Praktyczne aspekty produkcji słodu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F6.MK21.SI.TBSBY.T Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Moduł kierunkowy 2: Praktyczne aspekty produkcji słodu
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

1. Charakterystyka słodowania i surowców / Praktyczne aspekty moczenia ziarna

2. Praktyczne aspekty kiełkowania

3. Praktyczne aspekty suszenia / jakość słodu i słody Specjalne, BHP i zagrożenia

Ćwiczenia

1. Przyjęcie słodu – dobór urządzeń wykorzystywane w słodowni oraz rynek słodu w Polsce i na świecie

2. Dobór i charakterystyka zamaczalników: cylindryczno-stożkowych, z płaskim dnem, ślimakowych

3. Dobór i charakterystyka systemów kiełkowania: skrzyniowych, wieżowych, bębnowych, klepiskowych

4. Dobór i charakterystyka systemów suszenia i usuwania kiełków: tradycyjnych, z pojedynczą siatką, z podwójną siatką

5. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna owsa

6. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna pszenicy

7. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna grykisłodowania ziarna owsa

6. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna pszenicy

7. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna gryki

Literatura:

Technologia piwa i słodu, Wolfgang Kunze ,VLB Berlin , 2014

Malt : A Practical Guide from Field to Brewhouse. John Mallett

Manual of Good Practice Vol. 6

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 50 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Zdaniewicz
Prowadzący grup: Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (w trakcie)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 50 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Zdaniewicz
Prowadzący grup: Marek Zdaniewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Pełny opis:

Wykłady

1. Charakterystyka słodowania i surowców / Praktyczne aspekty moczenia ziarna

2. Praktyczne aspekty kiełkowania

3. Praktyczne aspekty suszenia / jakość słodu i słody Specjalne, BHP i zagrożenia

Ćwiczenia

1. Przyjęcie słodu – dobór urządzeń wykorzystywane w słodowni oraz rynek słodu w Polsce i na świecie

2. Dobór i charakterystyka zamaczalników: cylindryczno-stożkowych, z płaskim dnem, ślimakowych

3. Dobór i charakterystyka systemów kiełkowania: skrzyniowych, wieżowych, bębnowych, klepiskowych

4. Dobór i charakterystyka systemów suszenia i usuwania kiełków: tradycyjnych, z pojedynczą siatką, z podwójną siatką

5. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna owsa

6. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna pszenicy

7. Dobór urządzeń i charakterystyka zachodzących procesów podczas słodowania ziarna gryki

Literatura:

Malt : A Practical Guide from Field to Brewhouse. John Mallett

Manual of Good Practice Vol. 6

Technologia piwa i słodu, Wolfgang Kunze ,VLB Berlin , 2014

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.