Elektyw IX: Przechowalnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F6.EL91.SI.TTWTX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw IX: Przechowalnictwo |
Jednostka: | Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów z podstawami przechowywania żywności w przemyśle spożywczym poprzez zaznajomienie ich z typowymi warunkami składowania, surowców, półproduktów i produktów, stosowanymi w przemyśle spożywczym. Szczególny nacisk położony zostanie na czynniki wpływające na trwałość, jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Gospodarka magazynowa Budowle magazynowe. Warunki klimatyczne w magazynach: temperatura, wilgotność i światło. Pomiary i kontrola klimatu Warunki higieniczne w magazynach. Szkodniki i ich zwalczanie Wpływ mikroorganizmów na trwałość żywności. Wpływ procesów biochemicznych na jakość żywności. Procesy biologiczne i biochemiczne zachodzące w żywności podczas przechowywania Wpływ procesów chemicznych i fizykochemicznych na jakość żywności. Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo owoców i warzyw. Choroby przechowalnicze Przechowalnictwo zbóż i nasion oleistych, kasz i mąk. Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia zwierzęcego. Metody przechowywania mięsa i przetworów mięsnych. Przechowywanie w atmosferach modyfikowanych .Okresy trwałości mięsa i przetworów. Przechowywanie produktów nieutrwalonych: ryb, jaj i mleka Przechowywanie: mrożonek, konserw właściwych, koncentratów, kiszonek i pieczywa. Transport surowców oraz produktów przemysłu spożywczego. Pakietyzacja, paletyzacja, konteneryzacja i barkowcowanie. |
Literatura: |
Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. WNT, Warszawa 1975. Gaziński B.: Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport. Systherm Serwis, Poznań 2003. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Warszawa 2002. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992. Rutkowski A.: Transport żywności na średnie i dalekie odległości. PTTŻ, Warszawa 1996. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma ogólną wiedzę na temat fizycznych, chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych procesów zachodzących podczas przechowywania żywności Wykazuje znajomość konstrukcji magazynów oraz zna urządzenia kontrolno-pomiarowe w nich stosowane. Wykazuje znajomość metod przedłużania trwałości żywności i zna czynniki wpływające na długość czasu przechowywania produktów spożywczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie potrafi wymienić procesów zachodzących podczas przechowywania żywności Nie wymienia i nie zna rodzajów magazynów oraz urządzeń kontrolno pomiarowych w nich stosowanych Nie potrafi wymienić podstawowych metod przedłużania trwałości i nie zna czynników wpływających na tą cechę żywności. Na ocenę 3 Ma świadomość procesów zachodzących podczas przechowywania żywności, ale nie potrafi ich szczegółowo opisać Potrafi wymienić rodzaje magazynów oraz urządzenia kontrolno pomiarowe w nich stosowane ale nie potrafi ich szczegółowo omówić Wymienia podstawowe metody przedłużania trwałości oraz czynniki wpływające na tą cechę żywności, ale nie potrafi ich scharakteryzować Na ocenę 4 Ma świadomość procesów zachodzących podczas przechowywania żywności i potrafi je scharakteryzować Potrafi wymienić rodzaje magazynów oraz urządzenia kontrolno pomiarowe w nich stosowane, potrafi szczegółowo omówić niektóre z nich Wymienia podstawowe metody przedłużania trwałości i czynniki wpływające na tą cechę żywności oraz potrafi niektóre z nich szczegółowo opisać Na ocenę 5 Ma świadomość procesów zachodzących podczas przetwarzania i przechowywania żywności i potrafi je scharakteryzować oraz zaproponować modyfikacje parametrów technologicznych w celu zoptymalizowania danego procesu Potrafi wymienić rodzaje magazynów oraz urządzenia kontrolno pomiarowych w nich stosowanych i potrafi je szczegółowo omówić. Wymienia metody przedłużania trwałości i zna czynniki wpływające na ta cechę żywności na potrafi je szczegółowo opisać oraz zaplanować warunki składowania dla konkretnego produktu spożywczego. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.