Elektyw II: Technologia produkcji tradycyjnych i nowoczesnych artykułów zbożowo-mącznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F6.EL22.NI.TTZTX.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw II: Technologia produkcji tradycyjnych i nowoczesnych artykułów zbożowo-mącznych | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów ze współczesnymi technologiami przechowalnictwa, przemiału ziarna, produkcji pieczywa, makaronów i preparowanych artykułów zbożowo-mącznych. |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Składniki masy zbożowej, metody przechowywania zboża, mieszanki przemiałowe 2. Czyszczenie czarne i białe, metody kondycjonowania ziarna 3. Młyn właściwy – podstawy produkcji mąki pszennej i żytniej 4. Podstawy produkcji kasz i płatków zbożowych tradycyjnych oraz uszlachetnionych produktów zbożowo-mącznych 5. Składniki podstawowe i pomocnicze w produkcji pieczywa 6. Technologia produkcji pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego 7. Pieczywo specjalne, ocena jakości pieczywa Tematyka ćwiczeń: 1. Budowa i ocena przydatności technologicznej ziarna różnych zbóż 2. Badanie właściwości mąk w oparciu o normy 3. Próbny wypiek chleba pszennego, żytniego i mieszanego metodą jednofazową |
||
Literatura: |
PODSTAWOWA: 1. Ambroziak Z. 2011. Produkcja piekarsko-ciastkarska cz. I WSP 2. Ambroziak Z. 2012. Produkcja piekarsko-ciastkarska cz. II WSP 3. Jurga R., 1994. Przetwórstwo zbóż. cz. I i II. WSiP, Warszawa UZUPEŁNIAJĄCA: 1. Gawęcki J., Obuchowski W. 2016. Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowieka, Wyd. UP w Poznaniu. 2. Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A. 2007. Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym. PWRiL Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - charakterystykę gatunków zbóż, ich anatomiczną budowę oraz związany z nią skład chemiczny ziarniaków, zasady przygotowania ziarna do przemiału, podstawowe różnice w przemiale ziarna pszenicy i żyta oraz różnice pomiędzy mąkami pszennymi i żytnimi - schematy technologiczne produkcji różnych nowoczesnych przetworów zbożowo-mącznych i wymienia ich rodzaje - wszystkie składniki wykorzystywanie w produkcji piekarskiej oraz podstawowe metody przygotowania ciasta i wypieku chleba pszennego, żytniego i mieszanego. Rozumie zmiany fizyczne, chemiczne i biologiczne zachodzące podczas tych zabiegów - znaczenie jakości wyrobów piekarskich i ich przydatność przechowalniczą UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - stosować odpowiednie metody analityczne do oceny jakości zboża i określić przydatność partii zboża do przetwórstwa - stosować odpowiednie metody analityczne do oceny jakości mąki oraz ocenić przydatność partii mąki do wypieku pieczywa - kontrolować prawidłowość procesu technologicznego na poszczególnych etapach przygotowania ciasta i wypieku oraz stosować odpowiednie metody analityczne do oceny jakości pieczywa KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - oceny zagrożeń wynikających z zastosowania niewłaściwych surowców i technologii - kreatywnego poszukiwania sposobów wykorzystania nowych surowców i technologii w przetwórstwie zbóż |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - aktywności i sposobu wykonania ćwiczeń - udział w ocenie końcowej modułu 10% - 3 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 40%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Halina Gambuś | |
Prowadzący grup: | Halina Gambuś, Paulina Korpak, Jarosław Korus, Gabriela Zięć, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Halina Gambuś, Jarosław Korus | |
Prowadzący grup: | Halina Gambuś, Jarosław Korus, Dorota Litwinek, Gabriela Zięć, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.