Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw I: Fermentowane produkty mleczarskie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F5.EL12.SI.TBSBY.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw I: Fermentowane produkty mleczarskie
Jednostka: Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami wytwarzania mlecznych produktów fermentowanych tj. różnych rodzajów mleka fermentowanego, serów czy lodów jogurtowych.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Charakterystyka składu, właściwości fizykochemicznych i przydatności technologicznej mleka.

Podział i metody wytwarzania różnych rodzajów mleka fermentowanego.

Technologia wytwarzania wybranych rodzajów serów podpuszczkowych dojrzewających.

Technologia wytwarzania serów twarogowych dojrzewających i smażonych oraz serów topionych.

Tematyka ćwiczeń:

Produkcja lodów jogurtowych na bazie piwa

Produkcja sera ementalskiego i serów z masy parzonej, wędzonych i niewędzonych - Mlekovita Zakopane

Analiza różnych rodzajów mleka fermentowanego.

Literatura:

Podstawowa:

1. Ziajka S. (red.) 2008. Mleczarstwo. Wydawnictwo UWM Olsztyn.

2. Ziajka S. (red.) 1997. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. T. 2. Wydawnictwo ART. Olsztyn.

3. Mleko. Technika i technologia. 2013.Tetra Pak Processing Systems AB, Lund.

Uzupełniająca:

1. Przegląd Mleczarski.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

- skład i właściwości oraz przydatność technologiczną mleka, a także potrafi ogólnie scharakteryzować różne rodzaje mleczarskich produktów fermentowanych;

- teoretyczne podstawy produkcji wybranych rodzajów mleczarskich produktów fermentowanych;

- budowę, zasadę działania i zastosowanie podstawowych urządzeń przemysłu mleczarskiego stosowanych w produkcji mleczarskich produktów fermentowanych;

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

- wyprodukować w skali laboratoryjnej lody jogurtowe na bazie piwa;

- wymienić i opisać urządzenia stosowane w przemysłowej produkcji serów dojrzewających i z masy parzonej;

- ocenić jakość i cechy organoleptyczne różnych rodzajów mleczarskich produktów fermentowanych na podstawie ich składu i właściwości fizykochemicznych. Posługując się właściwie dobranymi metodami badań potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych rezultatów;

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

- pracy w grupie i pełnienia w niej różnych ról;

- odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych, żywieniowych i zdrowotnych przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji serów;

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych

- kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Domagała
Prowadzący grup: Jacek Domagała, Dorota Najgebauer-Lejko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)