Elektyw I: Produkty mleczarskie jako przekąski do piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.EL11.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw I: Produkty mleczarskie jako przekąski do piwa |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami wyrobu serów mogących stanowić przekąski do piwa. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Charakterystyka składu mleka, właściwości fizykochemicznych i przydatności technologicznej do produkcji serów. Kryteria podziału i systematyka serów. Dodatki stosowane w produkcji serowarskiej. Technologia wytwarzania wybranych rodzajów serów podpuszczkowych dojrzewających. Technologia wytwarzania serów twarogowych dojrzewających i smażonych. Technologia wytwarzania serów topionych. Tematyka ćwiczeń: Produkcja sera twarogowego smażonego z kminkiem. Produkcja sera ementalskiego i serów z masy parzonej, wędzonych i niewędzonych - Mlekovita Zakopane. Analiza serów. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Ziajka S. (red.) 2008. Mleczarstwo. Wydawnictwo UWM Olsztyn. 2. Ziajka S. (red.) 1997. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. T. 2. Wydawnictwo ART. Olsztyn. 3. Mleko. Technika i technologia. 2013.Tetra Pak Processing Systems AB, Lund. Uzupełniająca: 1. Przegląd Mleczarski |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - skład i właściwości oraz przydatność technologiczną mleka do produkcji serów, a także potrafi ogólnie scharakteryzować różne rodzaje serów, mogących stanowić przekąski do piwa. - teoretyczne podstawy produkcji wybranych rodzajów serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych niedojrzewających, dojrzewających i smażonych. - budowę, zasadę działania i zastosowanie podstawowych urządzeń przemysłu mleczarskiego stosowanych w produkcji serów. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - wyprodukować w skali laboratoryjnej ser twarogowy smażony z kminkiem - wymienić i opisać urządzenia stosowane w przemysłowej produkcji serów dojrzewających i z masy parzonej. - ocenić jakość i cechy organoleptyczne różnych rodzajów serów na podstawie ich składu i właściwości fizykochemicznych. Posługując się właściwie dobranymi metodami badań potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych rezultatów. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - pracy w grupie i pełnienia w niej różnych ról. - odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych, żywieniowych i zdrowotnych przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji serów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%." |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Agnieszka Pluta-Kubica, Włodzimierz Szczerba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.