Elektyw 3: Higiena żywienia i żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F5.3EL1.SI.TTZCX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 3: Higiena żywienia i żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami dotyczącymi warunków niezbędnych do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej żywności, organizacji żywienia zbiorowego, a także z rodzajami i źródłami zagrożeń, jak również z zasadami urzędowej kontroli w zakładach żywienia. |
Pełny opis: |
Treści: System RASSF. Urzędowa kontrola żywności. Stan sanitarny w ujęciu kraju i województwa. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Rodzaje zakładów żywienia. Ocena higieniczna poszczególnych etapów produkcji potraw w zakładzie żywienia. Zapobieganie obecności szkodników w zakładzie żywienia. Rodzaje i źródła zagrożeń fizycznych oraz chemicznych w żywności. Promieniowanie jonizujące a higiena i bezpieczeństwo żywności. Personel jako istotny element w zapewnieniu bezpieczeństwa produkowanej żywności. Istota i zasady systemu HACCP. Etapy wdrażania systemu w zakładzie żywienia. Urzędowa kontrola żywności. Zasady kontroli sanitarnej – wizyty w jednostkach kontrolujących Nieprawidłowości dotyczące higieny w zakładzie żywienia - studium przypadku. Ocena wybranych procesów technologicznych pod względem ich wpływu na wartość higieniczno-żywieniową produktów w stosunku do surowców wyjściowych. Opracowanie wybranych instrukcji dotyczących higieny podczas produkcji posiłków. Ocena migracji metali z naczyń kuchennych do żywności. Higiena przygotowania posiłków - zajęcia praktyczne w pracowni gastronomicznej. Świadomość personelu odnośnie zasad higieny w zakładzie - przygotowanie materiałów edukacyjnych. Realizacja zasad higieny podczas produkcji posiłków - zajęcia terenowe w wybranych zakładach. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kołożyn – Krajewska D. (red.), Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2003. 2. Seńczuk W., Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa 2002. 3. Kołożyn –Krajewska D., Sikora T., HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wyd. SITSpoż NOT, Warszawa 1999. Uzupełniająca: 1. Akty prawne krajowe i UE. 2. Czasopisma branżowe. 3. Raporty o stanie sanitarnym. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - ZNA I ROZUMIE: - zasady organizacji żywienia zbiorowego w Polsce oraz zasady urzędowej kontroli żywności - zagrożenia wynikające z biologicznego, chemicznego i fizycznego skażenia żywności - warunki sanitarno-higieniczne, jakie powinny być spełnione w procesie produkcji potraw w zakładzie żywienia UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - wykonać proste zadania pod kierunkiem opiekuna naukowego, po czym prawidłowo opracowuje i interpretuje uzyskane wyniki. Potrafi poprawnie sformułować logiczne wnioski - wykorzystać wiedzę dotyczącą występowania zagrożeń w procesie produkcji posiłków w zakładzie żywienia - precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotowywać i przedstawiać prace/prezentacje dotyczące aspektów higienicznych produkcji posiłków w zakładzie żywienia KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - przyjęcia odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności, w ujęciu społecznym, etycznym i zawodowym - aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją posiłków w zakładzie żywienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów: - w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - przygotowanych sprawozdań, instrukcji i materiałów edukacyjnych oraz aktywności na zajęciach - udział w ocenie końcowej 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Petka-Poniatowska, Anna Sadowska-Rociek, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Literatura: |
Podstawowa 1. Kołożyn – Krajewska D. (red.), Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa. 2. Seńczuk W., Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa 2002. 3. Kołożyn –Krajewska D., Sikora T., HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wyd. SITSpoż NOT, Warszawa 1999. Uzupełniająca 1. Akty prawne krajowe i UE. 2. Czasopisma branżowe. 3. Raporty o stanie sanitarnym. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.