Moduł kierunkowy 4: Fermentacja i dojrzewanie piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F4.MK41.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Moduł kierunkowy 4: Fermentacja i dojrzewanie piwa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Fermentacja i dojrzewanie piwa |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do fermentacji, urządzenia działu fermentacji Propagacja drożdży i bakterii kwasu mlekowego Przemiany biochemiczne fermentacji cz. 1 Przemiany biochemiczne fermentacji cz. 2 Kontrola procesu fermentacji Propagacja drożdży piwowarskich Nastawienie procesu fermentacji Kontrola procesu fermentacji Analiza jakości piwa młodego |
Literatura: |
Technologia słodu i piwa, W. Kunze, VLB Berlin Yeast - the practical guide of beer fermentation, Brewing Elements Series, 2010 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: budowę mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle browarniczym do fermentacji brzeczki, rolę poszczególnych organelli oraz zasady metabolizmu drożdży zależności pomiędzy składem chemicznym brzeczki a stężeniem produktów ubocznych fermentacji determinujących jakość organoleptyczną piwa zasady prowadzenia procesu propagacji i fermentacji w browarnictwie, kontroli procesu oraz budowę najważniejszych urządzeń działu fermentacji UMIEJĘTNOŚCI: właściwie opracować proces propagacji i nastawienia fermentacji wykonać analizę jakości brzeczki nastawnej oraz fermentującego młodego piwa, a także obliczyć najważniejsze wskaźniki wydajności procesów działu fermentacji dobrać odpowiednią metodę fermentacji do uzyskania piwa o założonych parametrach jakościowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 70%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 15%, - kolokwium zaliczeniowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 15%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.