Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw ogólny 2: Alergeny w żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F4.EO22.NM.TTDDY.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw ogólny 2: Alergeny w żywności
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kursu jest zapoznanie uczestników z podstawową wiedzą z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów w żywności.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Wprowadzenie do immunologii, układ odpornościowy. Komórki odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Mechanizmy powstawania odczynu alergicznego. Klasyfikacja nadwrażliwości. Alergeny występujące w żywności, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Metody wykrywania alergenów w żywności.

Ćwiczenia laboratoryjne: wykrywanie alergenów pokarmowych metodą immunoblottingu.

Literatura:

1. Roitt, Brostoff. Male. Immunologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

2. Lydyard, Whelan, Fanger. Immunologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN

3.Immunologia. Praca zbiorowa pod red. Gołąb, Jakóbisiak, Lasek. Wydawnictwo Naukowe PWN

4. Schwarz, Carlsson. Alergie pokarmowe. PZWL

5. Jarosz, Dzieniszewski. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu kursu student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych, substancji alergennych w żywności oraz metod diagnostyki alergii i wykrywania alergenów w żywności.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% poprawnych odpowiedzi.

Zaliczenie ćwiczeń w formie indywidualnego sprawozdania.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)