Elektyw III: Kształtowanie jakości produktów mleczarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F4.EL32.SI.TTWTX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw III: Kształtowanie jakości produktów mleczarskich |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą możliwości kształtowania jakości produktów mleczarskich poprzez oddziaływanie różnych czynników takich jak: jakość surowca, proces technologiczny, stosowanie dodatków , zafałszowania, warunki magazynowania i dystrybucji i in. Celem przedmiotu jest też wykorzystanie różnych metod do oceny jakości tych produktów. |
Pełny opis: |
Skład mleka. Czynniki warunkujące skład i ilość pozyskiwanego mleka. Jakość mleka surowego oraz wyrobów mleczarskich pozyskiwanych z mleka pasteryzowanego. Sprzedaż bezpośrednia mleka i jego wyrobów. Ustawodawstwo dotyczące pozyskiwania, magazynowania oraz sprzedaży mleka surowego i jego wyrobów. Produkcja i jakość koncentratów mleczarskich (mleko zagęszczone, mleko w proszku, koncentraty białkowe). Akty prawne dotyczące koncentratów mleczarskich. Produkcja i jakość mleka spożywczego. Akty prawne dotyczące produkcji mleka spożywczego. Wpływ jakości surowca, procesów technologicznych i warunków magazynowania na jakość mlecznych napojów fermentowanych. Charakterystyka i rola kultur starterowych, możliwości stosowania substancji dodatkowych. Możliwości występowania wad napojów fermentowanych. Metody oceny stosowane do badania mlecznych napojów fermentowanych. Śmietana i śmietanka – czynniki warunkujące ich jakość i trwałość. Metody wyrobu masła i mixów tłuszczowych i ich wpływ na jakość produktów tłuszczowych. Warunki magazynowania, wady masła. Metody analityczne stosowane do oceny jakości produktów tłuszczowych. Wykrywanie zafałszowań. Czynniki warunkujące jakość i trwałość serów podpuszczkowych i twarogowych: wpływ jakości mleka surowego, zakwasów, preparatów enzymatycznych, dodatków, a także wpływ obróbki termiczno-mechanicznej skrzepu, warunków prasowania, solenia, dojrzewania, magazynowania na jakość produktu końcowego. Wady serów. Metody oceny serów. Sery topione, sery w proszku, kazeina, kazeiniany i białczany oraz serwatka – czynniki warunkujące ich jakość. Metody oceny ich jakości. Ocena jakości mleka surowego w aspekcie jego przydatności technologicznej. Ocena podstawowych kryteriów świeżości mleka surowego. Badanie składu chemicznego mleka. Oznaczanie stabilności termicznej i etanolowej mleka do produkcji koncentratów. Ocena krzepliwości mleka pod wpływem podpuszczki. Interpretacja wyników w oparciu o wymagania prawne. Ocena wpływu jakości higienicznej i mikrobiologicznej mleka surowego na jakość wyrobów mleczarskich: ocena liczby komórek somatycznych, wykrywanie obecności antybiotyków i substancji hamujących, oznaczanie ogólnej liczby bakterii, liczby bakterii psychrotrofowych, bakterii z grupy E. coli. Interpretacja wyników w oparciu o wymagania prawne. Porównanie cech jakościowych wybranych rodzajów mlecznych napojów fermentowanych. Ocena cech organoleptycznych, składu chemicznego, właściwości reologicznych (analiza profilu tekstury, wyznaczanie krzywych płynięcia). Interpretacja wyników w oparciu o wymogi prawne i standardy Porównanie cech jakościowych masła i wyrobów masłopodobnych. Ocena wpływu dodatku tłuszczów roślinnych na cechy organoleptyczne i fizykochemiczne oraz charakterystykę frakcji tłuszczowej produktów. Interpretacja wyników w oparciu o wymogi prawne i standardy. Ocena wpływu metody produkcji na parametry jakościowe proszków mlecznych (mleka w proszku, koncentratów białek mleka, koncentratów białek serwatkowych) oraz mleka zagęszczonego). Oznaczanie cech fizycznych i składu chemicznego produktów. Interpretacja uzyskanych wyników w oparciu o wymogi prawne i standardy. Porównanie cech jakościowych wybranych rodzajów serów kwasowych i podpuszczkowych. Ocena wpływu metody koagulacji białek mleka oraz sposobu dojrzewania na cechy organoleptyczne i fizykochemiczne produktów. Interpretacja uzyskanych wyników w oparciu o wymogi prawne i standardy. |
Literatura: |
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWER, W-wa. Litwińczuk A., Litwińczuk W., Barłowska J.,Florek M., 2004. Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie, PWRiL, W-wa. Litwińczuk Z., 2011. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Ziajka S., 1997. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane, ART. Olsztyn Polskie Normy; Rozporządzenie nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 w sprawie szczegółowych przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego; ,Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15.11.2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych środków spożywczych. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego, w tym genetycznych, fizjologicznych i środowiskowych. Ma wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucja wyrobów nabiałowych. Ma wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma wiedzę na temat wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich Umiejętności Posiada umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada umiejętność wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Kompetencje społeczne Prawidłowo identyfikuje czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie ma wiedzy na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego. Nie ma wiedzy na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Nie ma wiedzy na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Nie ma wiedzy na temat wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Nie posiada umiejętności wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Nie posiada umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Nie potrafi określić czynników, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Nie potrafi prawidłowo zidentyfikować czynników kształtujących jakość produktów mleczarskich i nie potrafi ocenić skutków wykonywanej przez siebie działalności. Na ocenę 3 Ma ogólną wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego kaloryczną i zdrowotną. Ma podstawową wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Ma ogólną wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma ogólną wiedzę na temat wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Posiada podstawową umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada ogólną umiejętność umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi ogólnie określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Identyfikuje niektóre [podstawowe czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi ogólnie ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. Na ocenę 4 Ma dobrą wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego odżywczą, dietetyczną, kaloryczną i zdrowotną. Ma szeroką wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Ma dobrą wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma wiedzę na temat szczegółowych wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Posiada dobrą umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada dobrą umiejętność umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi dobrze określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Prawidłowo identyfikuje czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi dobrze ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. Na ocenę 5 Ma doskonałą wiedzę na temat czynników kształtujących jakość mleka surowego wartość odżywczą, dietetyczną, kaloryczną i zdrowotną. Ma bardzo dobrą wiedzę na temat czynników technologicznych kształtujących jakość produktów mleczarskich, a także czynników związanych z magazynowaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Ma bardzo szeroka wiedzę na temat wpływu zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych na jakość mleka i produktów mleczarskich. Ma bardzo szeroką wiedzę na temat szczegółowych wymagań dla produktów mleczarskich, dotyczących ich jakości, zawartych w rozporządzeniach unijnych i normach polskich. Posiada bardzo dobrą umiejętność wykonania analizy instrumentalnej, a także chemicznej, fizycznej i mikrobiologicznej mleka i produktów mleczarskich, niezbędnej do oceny towaroznawczej tych produktów. Posiada doskonałą umiejętność umiejętności wykorzystania norm i rozporządzeń krajowych i unijnych do oceny towaroznawczej produktów mleczarskich. Potrafi wyśmienicie określić czynniki, które decydują o dobrej jakości produktów mleczarskich lub o występowaniu w nich wad. Bardzo prawidłowo identyfikuje czynniki kształtujące jakość produktów mleczarskich i potrafi wyśmienicie ocenić skutki wykonywanej przez siebie działalności. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.