Elektyw 4: Podstawy produkcji przemysłów węglowodanowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F4.4EL1.SI.TBSBZ.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 4: Podstawy produkcji przemysłów węglowodanowych | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami przetwórstwa surowców węglowodanowych wykorzystywanych do produkcji skrobi i jej modyfikatów, cukru i środków słodzących. |
||
Pełny opis: |
Tematyka zajęć, wykłady: Podstawy przemysłu cukrowniczego Podstawowe surowce skrobiowe – analityczne i przemysłowe metody izolacji skrobi Modyfikacje skrobi metodami fizycznymi i chemicznymi – wykorzystanie produktów modyfikacji w technologii żywności Hydroliza skrobi przy użyciu metod chemicznych i enzymatycznych Wykorzystanie węglowodanów w procesach fermentacji ćwiczenia: Oznaczanie zawartości sacharozy, inwertu i popiołu w wybranych surowcach i produktach przemysłu cukrowniczego Charakterystyka wybranych właściwości skrobi różnego pochodzenia botanicznego Stopień scukrzenia i właściwości fizyczne hydrolizatów skrobiowych |
||
Literatura: |
1. Praca zbiorowa pod red. M. Pałasińskiego; Technologia przetwórstwa węglowodanów; PTTŻ Małopolska; 2005. 2. Sikorski W.; Chemia Żywności; WNT, Warszawa 2002. 1.Tegge G., 2010. Skrobia i jej pochodne. Wyd. PTTZ Oddział Małopolski |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: procesy wykorzystywane w przemyśle cukrowniczym do izolacji, oczyszczania i krystalizacji sacharozy budowę i właściwości skrobi, sposób jej powstawania i metody izolacji na skalę laboratoryjną i przemysłową właściwości skrobi naturalnych i modyfikowanych fizycznie i chemicznie chemiczne i enzymatyczne metody hydrolizy skrobi UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: oznaczyć zawartość sacharozy, inwertu i popiołu w surowcach i produktach przemysłu cukrowniczego, przedstawić i zinterpretować uzyskane wyniki dokonać analizy własciwości fizyczno-chemicznych modyfikatów skrobi otrzymanych metodami fizycznymi lub chemicznymi przeprowadzić hydrolizę skrobi i wyznaczyć jej szybkość KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: systematycznego poszerzania swojej wiedzy i podejmowania działań zwiększających aktywność zawodową kreatywnego rozwiązywania problemów oraz pracy samodzielnej i zespołowej |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładu w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu – 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 25% - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 25% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Jarosław Korus, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (w trakcie)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Jarosław Korus, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-02-26 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Jarosław Korus, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.