Elektyw specjalizacyjny II: Alergeny w żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES23.SM.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny II: Alergeny w żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z immunologicznymi mechanizmami powstawania alergii oraz przyczynami alergii pokarmowych. Tematyka zajęć: układ odpornościowy, komórki biorące udział w odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Nadwrażliwość – cztery typy nadwrażliwości. Alergeny występujące w produktach spożywczych, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Wprowadzenie do immunologii, układ odpornościowy. Komórki odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Mechanizmy powstawania odczynu alergicznego. Klasyfikacja nadwrażliwości. Alergeny występujące w produktach spożywczych, alergie pokarmowe i ich objawy. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne. Wykrywanie alergenów pokarmowych w żywności metodami immunochemicznymi |
Literatura: |
Podstawowa 1. Roitt I, Brostoff J., Male D. Immunologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000. 2. Immunologia. Praca zbiorowa pod red. Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W.. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006 3. Schwarz G., Carlsson S.. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003 4. Jarosz M., Dzieniszewski J. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2004 Uzupełniająca 1. Wróblewska B. Wielka ósemka alergenów pokarmowych. Alergia 4/15, 2002 2. Panaszek B.: Źródła alergenów reagujących krzyżowo i ich znaczenie kliniczne. Alergia, 2010, 4: 32-38 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma podstawową wiedzę z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych Ma podstawową wiedzę na temat zjawisk i procesów wykorzystywanych w analizie immunochemicznej Umiejętności Potrafi wykonać zlecone doświadczenie według instrukcji i pod kierunkiem prowadzącego, rozumie zasadę eksperymentu Posiada umiejętność opisania przeprowadzonego doświadczenia, prezentacji wyników oraz ich interpretacji oraz przygotowania w/w w formie sprawozdania Rozumie literaturę z zakresu przedmiotu zajęć w języku polskim. Potrafi wykorzystać dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Wiedza Nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć immunologicznych. Nie zna metod immunologicznych Umiejętności Nie potrafi wykonać prostych pomiarów ani doświadczeń według dostarczonych instrukcji, nie potrafi zanalizować uzyskanych wyników Nie potrafi opisać przeprowadzonego doświadczenia, zaprezentować uzyskanych wyników ani przeprowadzić niezbędnych obliczeń, nie potrafi samodzielnie przygotować sprawozdania z ćwiczeń Nie potrafi znaleźć informacji w literaturze. Na ocenę 3 Wiedza Potrafi zdefiniować kilka pojęć i procesów zachodzących w układzie odpornościowym Potrafi wymienić podstawowe metody analizy immunologicznej Umiejętności Wykonuje proste doświadczenia według instrukcji, wymaga nadzoru prowadzącego Potrafi opisać przeprowadzone doświadczenie i przedstawić dane (często w sposób niekompletny), część przeprowadzonych obliczeń zawiera błędy Potrafi znaleźć podstawowe informacje we wskazanej literaturze Na ocenę 4 Wiedza Potrafi zdefiniować pojęcia, wie jakie procesy i zjawiska zachodzą w układzie odpornościowym Zna podstawy metod immunochemicznych Umiejętności Wykonuje proste doświadczenia według instrukcji Potrafi zredagować sprawozdanie opisujące przeprowadzone doświadczenie wraz z prawidłową prezentacją i opracowaniem danych Wykorzystuje literaturę fachową Na ocenę 5 Wiedza Potrafi zdefiniować i wyjaśnić procesy immunologiczne Zna i rozumie metody immunochemiczne Umiejętności Wykonuje proste doświadczenia według instrukcji i interpretuje ich wyniki Potrafi zredagować sprawozdanie opisujące przeprowadzone doświadczenie wraz z prezentacją i opracowaniem danych oraz ich prawidłową interpretacją Wykorzystuje literaturę fachową, potrafi samodzielnie znaleźć źródła informacji. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.