Elektyw specjalizacyjny II C: Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES21.NM.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny II C: Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami zagospodarowania mleka, jego składników oraz produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego w innych gałęziach przemysłu niż przetwórstwo spożywcze. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Charakterystyka i metody produkcji kazeiny i kazeinianów. Wykorzystanie kazeiny w przemyśle tworzyw plastycznych, włókienniczym, papierniczym, skórzanym, kosmetycznym. Charakterystyka i przegląd tworzyw biodegradowalnych. Produkcja materiałów biodegradowalnych z udziałem białek mleka. Metody przerobu serwatki. Przemysłowe zastosowania serwatki i jej składników. Niekonwencjonalne zastosowania mleka. |
Literatura: |
1.Audic J.L., Chaufer B., Daufin G. 2003. Non-food applications of milk components and dairy co-products: A review. Lait, 83, 417-438. 2. Kalicka D., Najgebauer-Lejko D., Grega T. 2010. Non-food applications of milk proteins – a review. In: Fanun M. (ed.). Colloids in Biotechnology. CRC Press, Boca Raton, USA, Chapter 7 (151-175) 3. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. 1997. Pod red. Stefana Ziajki, ART, Olsztyn. 4. Mleczarstwo. Technika i technologia. 2013. Wydawnictwo: Tetra Pak. 5. Leszczyński W. 2001. Materiały opakowaniowe z polimerów biodegradowalnych. Przemysł Spożywczy, 8, 81-84 6. Malinka W. 1999. Zarys chemii kosmetycznej. Volumed, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie: - budowę i właściwości kazeiny, metody otrzymywania kazeiny i kazeinianów, zagadnienia związane z wykorzystaniem kazeiny w różnych gałęziach przemysłu, - rodzaje materiałów opakowaniowych i wpływ postępowania ze zużytymi opakowaniami na środowisko naturalne. Charakterystykę tworzyw biodegradowalnych. Podstawowe oznaczenia oraz wymagania odnośnie tworzyw biodegradowalnych, - skalę produkcji, trudności w zagospodarowaniu oraz kierunki przerobu serwatki. Techniki stosowane do frakcjonowania i oczyszczania składników serwatki, - sposoby wykorzystania serwatki oraz jej składników w przemyśle i rolnictwie oraz niekonwencjonalne metody wykorzystania mleka poza przemysłem spożywczym. Student jest gotów do: - odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych odpowiedniego zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego oraz wykorzystania materiałów opakowaniowych szczególnie w aspekcie kształtowania i stanu środowiska naturalnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej - test jednokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
N WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Najgebauer-Lejko | |
Prowadzący grup: | Dorota Najgebauer-Lejko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.