Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny I: Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.ES11.SM.TTZTL.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny I: Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka
Jednostka: Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami pozażywieniowego wykorzystania składników mleka oraz serwatki m.in. w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, włókienniczym, w biotechnologii, do produkcji tworzyw biodegradowalnych. Po ukończeniu kursu studenci powinni znać sposób pozyskiwania oraz przemysłowego wykorzystania kazeiny, metody przetwórstwa i wykorzystania serwatki, powinni też znać zagadnienia związane z produkcją tworzyw biodegradowalnych.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Charakterystyka i metody produkcji kazeiny i kazeinianów

Wykorzystanie kazeiny w przemyśle tworzyw plastycznych, włókienniczym, papierniczym, skórzanym, kosmetycznym.

Charakterystyka i przegląd tworzyw biodegradowalnych

Produkcja materiałów biodegradowalnych z udziałem białek mleka

Metody przerobu serwatki

Przemysłowe zastosowania serwatki i jej składników

Niekonwencjonalne zastosowania mleka

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Audic J.L., Chaufer B., Daufin G. 2003. Non-food applications of milk components and dairy co-products: A review. Lait, 83, 417-438.

2. Kalicka D., Najgebauer-Lejko D., Grega T. 2010. Non-food applications of milk proteins – a review. In: Fanun M. (ed.). Colloids in Biotechnology. CRC Press, Boca Raton, USA, Chapter 7 (151-175)

3. Mleczarstwo – zagadnienia wybrane. 1997. Pod red. Stefana Ziajki, ART, Olsztyn.

4. Mleczarstwo. Technika i technologia. 2013. Wydawnictwo: Tetra Pak.

Literatura uzupełniająca:

5. Leszczyński W. 2001. Materiały opakowaniowe z polimerów biodegradowalnych. Przemysł Spożywczy, 8, 81-84.

6. Malinka W. 1999. Zarys chemii kosmetycznej. Volumed, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma wiedzę na temat budowy i właściwości kazeiny. Potrafi wymienić i scharakteryzować metody otrzymywania kazeiny i kazeinianów. Orientuje się w zagadnieniach związanych z wykorzystaniem kazeiny w różnych gałęziach przemysłu.

Ma podstawową wiedzę na temat rodzaju materiałów opakowaniowych i wpływu postępowania ze zużytymi opakowaniami na środowisko naturalne. Potrafi wymienić i ogólnie scharakteryzować tworzywa biodegradowalne. Zna podstawowe oznaczenia oraz wymagania odnośnie tworzyw biodegradowalnych.

Ma podstawową wiedzę na temat skali produkcji, trudności w zagospodarowaniu oraz kierunków przerobu serwatki. Potrafi omówić techniki stosowane do frakcjonowania i oczyszczania składników serwatki.

Potrafi wymienić oraz omówić sposoby wykorzystania serwatki oraz jej składników w przemyśle i rolnictwie.

Zna niekonwencjonalne metody wykorzystania mleka poza przemysłem spożywczym.

Kompetencje społeczne

Jest świadomy odpowiedzialności i skutków ekonomicznych odpowiedniego zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego oraz wykorzystania materiałów opakowaniowych szczególnie w aspekcie kształtowania i stanu środowiska naturalnego.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Nie orientuje się w kierunkach przemysłowego wykorzystania kazeiny. Nie potrafi omówić właściwości oraz metod otrzymywania kazeiny i kazeinianów.

Nie potrafi wymienić ani scharakteryzować tworzyw biodegradowalnych.

Nie potrafi wymienić kierunków przerobu serwatki oraz nie potrafi omówić technik stosowanych do frakcjonowania i oczyszczania jej składników.

Nie potrafi wymienić ani omówić zastosowań serwatki i mleka w przemyśle oraz rolnictwie.

Nie zdaje sobie sprawy z odpowiedzialności, ryzyka oraz skutków ekonomicznych i społecznych, właściwego zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego oraz stosowania odpowiednich materiałów opakowaniowych.

Na ocenę 3

Słabo orientuje się w kierunkach przemysłowego wykorzystania kazeiny. Omawia z błędami właściwości oraz metody otrzymywania kazeiny i kazeinianów.

Z błędami wymienia i charakteryzuje tworzywa biodegradowalne.

Wymienia z błędami kierunki przerobu serwatki. Powierzchownie omawia metody frakcjonowania oraz oczyszczania składników serwatki.

Potrafi wymienić z błędami oraz powierzchownie omówić zastosowania serwatki i mleka w przemyśle oraz rolnictwie.

Ma małą świadomość odpowiedzialności, ryzyka oraz skutków ekonomicznych i społecznych, właściwego zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego oraz stosowania odpowiednich materiałów opakowaniowych.

Na ocenę 4

Dobrze orientuje się w kierunkach przemysłowego wykorzystania kazeiny. Omawia z nielicznymi błędami właściwości oraz metody otrzymywania kazeiny i kazeinianów.

Ogólnie wymienia i charakteryzuje tworzywa biodegradowalne.

Potrafi wymienić z nielicznymi błędami kierunki przerobu serwatki. Omawia metody frakcjonowania oraz oczyszczania składników serwatki.

Potrafi wymienić z nielicznymi błędami oraz omówić zastosowania serwatki i mleka w przemyśle oraz rolnictwie.

Ma świadomość odpowiedzialności, ryzyka oraz skutków ekonomicznych i społecznych, właściwego zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego oraz stosowania odpowiednich materiałów opakowaniowych.

Na ocenę 5

Bardzo dobrze orientuje się w kierunkach przemysłowego wykorzystania kazeiny. Omawia właściwości oraz metody otrzymywania kazeiny i kazeinianów.

Bezbłędnie wymienia i charakteryzuje tworzywa biodegradowalne.

Potrafi wymienić bezbłędnie kierunki przerobu serwatki oraz omówić metody frakcjonowania oraz oczyszczania jej składników.

Potrafi wymienić i bezbłędnie omówić zastosowania serwatki i mleka w przemyśle oraz rolnictwie.

W pełni zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności, ryzyka oraz skutków ekonomicznych i społecznych, właściwego zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego oraz stosowania odpowiednich materiałów opakowaniowych.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)