Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny 1 F: Chłodzenie i zamrażanie w powietrzu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.ES11.SM.TTZFZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny 1 F: Chłodzenie i zamrażanie w powietrzu
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Grupy: Technologia Żywności, 3 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Powietrzne urządzenia schładzające.

2. Powietrzne urządzenia zamrażające.

3. Nowe rozwiązania w technice chłodniczej.Wykorzystanie systemu free cooling w układach powietrznych.

4. Kurtyny powietrzne w drzwiach do komór.

5. Wykorzystanie zawiesin lodowych do ochładzania powietrza.

6. Techniki bardzo niskich temperatur - skraplanie powietrza i wykorzystanie skroplonych gazów.

7. Powietrzne i inne pompy ciepła w klimatyzacji i energetyce.

8. Zmiany w regulacjach dotyczących stosowanych obecnie czynników chłodniczych.

Literatura:

Gutkowski K.M.: Chłodnictwo i klimatyzacja, WNT, Warszawa 2003.

Szolc T. Chłodnictwo, PWSZ, Katowice 1977.

Miesięcznik - Chłodnictwo

Efekty uczenia się:

Student zna i rozumie podstawowe przemiany związane z ruchem ciepła i masy w wilgotnym powietrzu podczas chłodzenia i zamrażania.

Student jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie ustnej. Udział w ocenie końcowej 100%.

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Banaś
Prowadzący grup: Joanna Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Banaś
Prowadzący grup: Joanna Banaś
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)