Elektyw specjalizacyjny 1 D: Związki bioaktywne w żywności – korzyści i zagrożenia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.ES11.SM.TTZDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny 1 D: Związki bioaktywne w żywności – korzyści i zagrożenia |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat wybranych związków biologicznie czynnych (tj., alkaloidów, związków zapachowych oraz substancji o właściwościach antyoksydacyjnych) występujących w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści i zagrożeń związanych z ich występowaniem w żywności pochodzenia roślinnego. |
Pełny opis: |
Treści nauczania: Właściwości prozdrowotne naturalnych przeciwutleniaczy występujących w żywności, rola przeciwutleniaczy w prewencji chorób cywilizacyjnych, charakterystyka wybranych grup surowców i produktów pochodzenia roślinnego z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy. Podział klasyfikacyjny alkaloidów, charakterystyka właściwości prozdrowotnych wybranych grup alkaloidów, charakterystyka alkaloidów o właściwościach toksycznych i ewentualnych zagrożeń wynikających z obecności tego typu alkaloidów w surowcach i produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Olejki eteryczne jako bioaktywne i prozdrowotne składniki żywności, metody pozyskiwania wybranych olejków eterycznych z materiału roślinnego, wykorzystanie olejków eterycznych w farmakoterapii, charakterystyka i zastosowanie metody olfaktometrycznej w analizie jakościowej i sensorycznej żywności. Charakterystyka wybranych grup peptydów i białek o właściwościach bioaktywnych i prozdrowotnych, rola bioaktywnych peptydów i białek w prewencji chorób cywilizacyjnych. Charakterystyka wpływu przechowywania i przetwarzania wybranych grup surowców i produktów spożywczych pochodzenia roślinnego na zmianę właściwości bioaktywnych i prozdrowotnych, wynikających z obecności substancji o charakterze antyoksydacyjnym. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Sikorski E. (red) 2007. Chemia Żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa (i nowsze). 2. Grajek W. (red) 2007. Przeciwutleniacze w żywności, WNT, Warszawa (u prowadzącego). 3. Góra J., Lis A. 2005. Najcenniejsze olejki eteryczne, Wydawnictwo UMK, Toruń. Literatura uzupełniająca: 1. Fortuna T., Rożnowski J. (red). 2012 Wybrane zagadnienia z chemii żywności, Wydawnictwo UR, Kraków. 2. Kohlműnzer S. 2000. Farmakognozja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa (u prowadzącego) 3. Czikow P., Łaptiew J. 1989 Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, PWRiL, Warszawa (u prowadzącego). |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: rolę bioaktywnych składników żywności w kształtowaniu właściwości prozdrowotnych żywności, jak również ewentualne zagrożenia wynikające z obecności w żywności substancji o właściwościach antyodżywczych i toksycznych. wpływ różnorodnych sposobów przechowywania i przetwarzania żywności na zmiany jej wartości żywieniowej, ze szczególnym uwzględnieniem właściwości antyoksydacyjnych i prozdrowotnych. rolę wpływu poszczególnych etapów procesu technologicznego na zmiany zawartości substancji bioaktywnych i towarzyszące temu zmiany właściwości prozdrowotnych na przykładzie wybranych produktów spożywczych. Kompetencje społeczne - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. przygotowania i przekazania społeczeństwu informacji na temat właściwości prozdrowotnych żywności, jak również wpływu procesu produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności na zmiany tego typu właściwości w sposób popularyzatorski. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Robert Socha | |
Prowadzący grup: | Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Robert Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.