Elektyw kierunkowy I: Chromatograficzne metody analizy produktów piekarskich i ciastkarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.EK11.SM.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy I: Chromatograficzne metody analizy produktów piekarskich i ciastkarskich |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Podstawy fizykochemiczne rozdziału chromatograficznego Układy chromatograficzne – budowa i zasada działania (HPLC/GC/ i in.). Rodzaje i przydatność detektorów stosowanych w chromatografii (RI, UV-VIS, TOF, MS, MS/MS i inne) Analiza ilościowa i jakościowa w chromatografii Zastosowanie HPLC w badaniach związków chemicznych w surowcach, półproduktach oraz produktach piekarskich i ciastkarskich Przygotowywanie próbek do analiz związków małocząsteczkowych (SPE, SPME, derywatyzacja) Techniki chromatograficzne w analizie związków wielkocząsteczkowych: podstawowe właściwości strukturalne makromolekuł. Pojecie średniej masy cząsteczkowej i jej rozkładu. Analiza polimerów naturalnych i produktów ich modyfikacji. Możliwości badan kinetycznych procesów modyfikacji polisacharydów Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Zastosowanie chromatografii jonowymiennej w analizie produktów degradacji termicznej cukrów prostych w żywności poddanej działaniu wysokich temperatur. Chromatograficzne określenie profili węglowodanowych produktów spożywczych metoda HPLC. Chromatograficzne określenie profili kwasów organicznych w wybranych produktach spożywczych metoda HPLC. Analiza ilościowa z wzorcem wewnętrznym i zewnętrznym. HPLC – jako narzędzie badania dynamiki procesów. Wyznaczenie podstawowych parametrów kinetycznych dla procesu enzymatycznej hydrolizy skrobi w obecności – amylazy. Chromatografia żelowa – określenie mas cząsteczkowych polisacharydów oraz obliczanie różniczkowych rozkładów mas |
Literatura: |
Podstawowa 1. Satinder Ahuja. Chromatography and Separation Science (SST). Academic Press, 1 edition, 2003. 2. K. Hostettmann, Andrew Marston, and Maryse Hostettmann. Preparative Chromatography Techniques: Applications in Natural Product Isolation. Springer, 2nd, completeley rev. and enlarged ed. edition, November 1997. Uzupełniająca 1. 1. R. J. Hamilton; P. A. Sewell Introduction to high performance liquid chromatography; Springer, Dordrecht, 1992 2. 2. Hamish Small. Ion Chromatography. Springer, 1 edition, November 1989. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna rodzaje chromatografii oraz teoretyczne podstawy rozdziału chromatograficznego Zna i rozróżnia techniki chromatograficzne używane do analizy monosacharydów, oligosacharydów, polisacharydów, kwasów organicznych, aminokwasów, białek, tłuszczy oraz wybranych antyutleniaczy. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Ma umiejętność poprawnego przygotowania próbek chromatograficznych do chromatografii cieczowej, żelowej lub cienkowarstwowej z uwzględnieniem specyfiki analizowanych produktów Przeprowadza jakościowa i ilościową analizę wybranych składników produktów przemysłu piekarskiego i cukierniczego Potrafi przeprowadzić analizę oraz zinterpretować parametry molekularne polisacharydów (średnią wagowo i liczbowo masę cząsteczkową, dyspersję różniczkowy rozkład mas cząsteczkowych) KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Nabiera dbałości o miejsce pracy, nabiera odpowiedzialności za działanie w grupie, kreatywnie rozwiązuje postawione mu problemy. Nabiera umiejętności krytycznej oceny przedstawianych wiadomości, umiejętność wyrażania opinii zgodnie z zasadami etyki. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady egzamin pisemny ograniczony czasowo - udział w ocenie końcowej modułu 100% (ocena pozytywna dla min. 60% punktów) Ćwiczenia laboratoryjne zaliczenie sprawozdania z prac laboratoryjnych (grupowe) programu - udział w ocenie końcowej modułu 80% ocena zaangażowania w dyskusji, umiejętności podsumowania, wartościowania - udział w ocenie końcowej modułu 20% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.