Elektyw humanistyczny 2: Dziedzictwo kulinarne: kultura, tożsamość, innowacje
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.HU28.SI.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0228) Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje związane z naukami humanistycznymi
|
Nazwa przedmiotu: | Elektyw humanistyczny 2: Dziedzictwo kulinarne: kultura, tożsamość, innowacje |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 2 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot humanistyczny z zakresu dziedzictwa kulinarnego i jego wpływu na rozwój społeczności lokalnych w przeszłości oraz potencjał kulturowo-turystyczny współcześnie. |
Pełny opis: |
1. Definicja dziedzictwa kulturowego. "Konwencja w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturowego i naturalnego" oraz “Konwencja UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego” 2. Dziedzictwo chciane i niechciane – problem tożsamości 3. Historia, polityka, religii i klimatu - czynniki kształtujące dziedzictwo kulinarne regionu 4. Produkty tradycyjne i regionalne – lista MRiRW, zróżnicowanie kulinarne regionów Polski i Europy. Europejski system ochrony i wyróżniania produktów regionalnych (chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność). Wybrane polskie produkty na listach 5. Rola dziedzictwa cyfrowe (Digital Heritage) w zachowaniu tradycji i rozwoju strategii regionu. 6. Dziedzictwo kulinarne w aspekcie wielokulturowości. Wybrane przykłady. 7. Tradycja kulinarna – reaktywacja. Kształtowanie umiejętności kreowania nowych produktów spożywczych, gastronomicznych i turystycznych na bazie dziedzictwa kulinarnego. Kulturowa i społeczna rola procesów rewitalizacyjnych. 8. Turystyka kulinarna i gastronomiczna (culinary tourism,gastronomic tourism), turystyka kuchni regionu (cuisine tourism) czy turystyka smakoszy (gourmet tourism)? 9. Podstawowe tradycje kulinarne świata. Podstawowe produkty spożywcze i potrawy: przetwory zbożowe i mleczne 10Unikalne tradycje kulinarne: "jedyne miejsce, w kórym mogę to zjeść" 11. Czy kuchnia azjatycka w Europie ma sens. Przykład interpenetracji tradycji kulinarnych regionów |
Literatura: |
1. Cornelius Holtorf, Anders Högberg; Cultural Heritage and the Future, Taylor & Francis Ltd, 2020 2. Józef Hernik, Maria Walczycka, Edward Sankowski, Betty J. Harris; Cultural Heritage―Possibilities for Land-Centered Societal Development; Spronger 2021 1.Le Cheng, Jianping Yang, Jianming Cai, New Approach to Cultural Heritage: Profiling Discourse Across Borders, Springer 2021 2.Lucy M. Long, Culinary Tourism, University of Kentucky, 2010 3. Hernik, J., Król, K., Prus, B., Walczycka, M. Kao, R. Indicators of change in cultural heritage; URK 2021 |
Efekty uczenia się: |
student: 1. zna i rozumie podstawowe pojęcia związane z dziedzictwem kulturowym (w tym dziedzictwem kulinarnym) 2. rozumie mechanizmy wpływające na rozwój tradycji kulinarnych oraz wpływ dziedzictwa kutlurowego na współczesną gospodarkę (turystyka, gastronomia, kultura) 3. europejski system ochrony i wyróżniania produktów regionalnych rozumie wpływ tradycji kulinarnych za zachowanie tożsamości wspólnot w dobie globalizacji 4. potrafi pozyskać informacje dotyczące dziedzictwa kulinarnego współczesnych regionów oraz zinterpretować jego wpływ na rozwój lokalnych społeczności |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemna praca końcowa dotycząca zadanego tematu. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 100%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 34 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Łukasiewicz | |
Prowadzący grup: | Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 22 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Łukasiewicz | |
Prowadzący grup: | Marcin Łukasiewicz, Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.