Elektyw specjalizacyjny III: Cyklodekstryny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.ES32.SM.TTZTW.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny III: Cyklodekstryny |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z technologia otrzymywania i zastosowaniem cyklicznych oligosacharydów. W ramach przedmiotu zaprezentowana zostaną właściwości kompleksotwórcze cyklodekstryn jako implikacja budowy molekularnej. Omówione zostaną procesy powstawania i dysocjacji kompleksów i ich znaczenie dla zastosowań przemysłowych. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Cyklodekstryny - cząstki ”z dziurką”. Podstawy budowy molekularnej Otrzymywanie cyklodekstryn w procesach enzymatycznych Kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn, Dopasowanie molekularne, stałe kompleksowania i dysocjacji kompleksów. Metody badan kompleksów Polimery cyklodekstrynowe: rotaksany, pseudorotaksany, katenany Współczesne możliwości modyfikacji cyklodekstryn Zastosowanie cyklodekstryn w przemyśle spożywczym Niespożywcze zastosowanie cyklodekstryn Otrzymywanie kompleksów cyklodekstrynowych ze związkami aromatycznymi Określenie zdolności kompleksowania cyklodekstryn z zastosowaniem metod optycznych - metoda z oranżem metylowym i z fenoloftaleina Badanie stałych kompleksowania Dynamika uwalniania substancji skompleksowanych inkluzyjnie w cyklodekstrynach Modyfikacja chemiczna cyklodekstryn. Szczepienie na biopolimerach |
Literatura: |
Literatura podstawowa: [1] Helena Dodziuk. Cyclodextrins and Their Complexes: Chemistry, Analytical Methods, Applications. Wiley-VCH, 1 edition, August 2006. [2] Christopher J. Easton and Stephen F. Lincoln. Modified Cyclodextrins: Scaffolds and Templates for Supramolecular Chemistry. World Scientific Publishing Company, April 1999. [3] J. Szejtli. Cyclodextrin Technology. Springer, 1 edition, August 1988. Literatura uzupełniająca: [1] Karl-Heinz Fr¨omming and J. Szejtli. Cyclodextrins in Pharmacy. Springer, 1 edition, 1994. [2] Juan Jos´e Torres Labandeira and Jos´e Luis Vila-Jato. Proceedings of the Ninth International Symposium on Cyclodextrins. Springer, 1 edition, August 1999. [3] T. Osa, J. Szejtli, and F. Vogtle. Comprehensive Supramolecular Chemistry : Cyclodextrins. Pergamon, June 1996. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawy molekularne budowy i technologię enzymatycznego otrzymywania cyklodekstryn Definiuje kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn, ich powstawanie, właściwości oraz zna ich zastosowanie Umiejętności Potrafi otrzymać kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn metoda laboratoryjną oraz określic zdolność do kompleksowania metodami chemicznymi i instrumentalnymi Na podstawie analizy chemicznej oblicza stałe kompleksowania oraz podstawowe parametry termodynamiczne tego procesu Wykonuje eksperymenty prowadzące do otrzymania pochodnych cyklodekstryn i przeprowadza ich podstawową charakterystykę fizykochemiczną Potrafi przeprowadzić proces szczepienia cyklodekstryn na różnych polimerach Kompetencje społeczne Nabiera dbałości o miejsce pracy, nabiera odpowiedzialności za działanie w grupie, kreatywnie rozwiązuje postawione mu problemy. Nabiera umiejętności krytycznej oceny przedstawianych wiadomości, umiejętność wyrażania opinii zgodnie z zasadami etyki. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstaw molekularnych budowy cyklodekstryn Nie zna definicji kompleksow inkluzyjnych cyklodekstryn Nie potrafi otrzymać kompleksów inkluzyjnych cyklodekstryn metodą laboratoryjną Nie oblicza stałych kompleksowania Nie wykonuje eksperymentów prowadzących do otrzymania pochodnych cyklodekstryn Nie potrafi przeprowadzić procesu szczepienia cyklodekstryn na różnych polimerach Nie wykazuje dbałości o miejsce pracy. Nie wykazuje umiejętności krytycznej oceny przedstawianych wiadomości. Na ocenę 3 Zna podstawy molekularne budowy cyklodekstryn Definiuje kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn, oraz ich powstawanie Potrafi otrzymać kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn metodą laboratoryjną Na podstawie analizy chemicznej oblicza stałe kompleksowania Wykonuje eksperymenty prowadzące do otrzymania pochodnych cyklodekstryn Potrafi przeprowadzić proces szczepienia cyklodekstryn na różnych polimerach ale wymaga ciągłego instruktażu Wykazuje dbałości o miejsce pracy. Wykazuje umiejętności krytycznej oceny przedstawianych wiadomości. Na ocenę 4 Zna podstawy molekularne budowy i niektóre aspekty technologii enzymatycznego otrzymywania cyklodekstryn Definiuje kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn, ich powstawanie i właściwości Potrafi otrzymać kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn metoda laboratoryjną oraz określic zdolność do kompleksowania metodami chemicznymi Na podstawie analizy chemicznej oblicza stałe kompleksowania a z pomocą także podstawowe parametry termodynamiczne tego procesu Wykonuje eksperymenty prowadzące do otrzymania pochodnych cyklodekstryn a z pomocą przeprowadza ich podstawową charakterystykę fizykochemiczną Potrafi przeprowadzić proces szczepienia cyklodekstryn na różnych polimerach i niewielkimi porodami Wykazuje dbałości o miejsce pracy, nabiera odpowiedzialności za działanie w grupie. Wykazuje umiejętności krytycznej oceny przedstawianych wiadomości, umiejętność wyrażania opinii. Na ocenę 5 Zna podstawy molekularne budowy i technologię enzymatycznego otrzymywania cyklodekstryn Definiuje kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn, ich powstawanie, właściwości oraz zna ich zastosowanie Potrafi otrzymać kompleksy inkluzyjne cyklodekstryn metoda laboratoryjną oraz określic zdolność do kompleksowania metodami chemicznymi i instrumentalnymi Na podstawie analizy chemicznej oblicza stałe kompleksowania oraz podstawowe parametry termodynamiczne tego procesu Wykonuje eksperymenty prowadzące do otrzymania pochodnych cyklodekstryn i przeprowadza ich podstawową charakterystykę fizykochemiczną Potrafi przeprowadzić proces szczepienia cyklodekstryn na różnych polimerach Wykazuje dbałości o miejsce pracy, nabiera odpowiedzialności za działanie w grupie, kreatywnie rozwiązuje postawione mu problemy. Wykazuje umiejętności krytycznej oceny przedstawianych wiadomości, umiejętność wyrażania opinii zgodnie z zasadami etyki. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.