Elektyw kierunkowy III: Planowanie i organizacja żywienia dietetycznego - aspekty żywieniowe, technologiczne i higieniczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK32.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy III: Planowanie i organizacja żywienia dietetycznego - aspekty żywieniowe, technologiczne i higieniczne |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu było zapoznanie Studentów - w poszerzonym zakresie - z zasadami planowania i organizacji produkcji potraw w różnych dietach, jak również ich higienicznego przygotowania, z uwzględnieniem znaczenia prawidłowego funkcjonowania systemu HACCP i jego doskonalenia. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Planowanie i organizacja żywienia Planowanie produkcji potraw w diecie podstawowej i łatwostrawnej Planowanie produkcji potraw o obniżonej zawartości tłuszczu, cukru oraz soli. Wykorzystanie przypraw. Planowanie produkcji potraw w diecie o obniżonej wartości energetycznej Planowanie produkcji potraw w diecie o zwiększonej zawartości białka bądź błonnika Planowanie produkcji potraw dla osób z nietolerancjami bądź alergiami Dieta wegetariańska - aspekty żywieniowe i technologiczne. Suplementy diety. Współczesne zagrożenia fizyczne i chemiczne występujące w surowcach, produktach, w tym dietetycznych. Bezpieczeństwo potraw dietetycznych - prognozowanie mikrobiologiczne. Oczekiwania konsumentów w zakresie oferty posiłków dietetycznych. System HACCP w gastronomii. Doskonalenie. Tematyka ćwiczeń: Planowanie i produkcja potraw w diecie podstawowej i łatwostrawnej. Planowanie i produkcja potraw o obniżonej zawartości tłuszczu, cukru oraz soli. Planowanie i produkcja potraw o obniżonej wartości energetycznej. Planowanie i produkcja potraw o zwiększonej zawartości białka bądź błonnika. Planowanie i produkcja potraw dla osób z nietolerancjami bądź alergiami. Planowanie i produkcja potraw wegetariańskich. Planowanie i produkcja potraw o obniżonej zawartości cukru i soli. Higiena surowców i potraw. Organizacja i higiena produkcji posiłków dietetycznych w diecie "pudełkowej". Kontrola stanu higienicznego wyposażenia i pracowników. Ocena występowania zanieczyszczeń procesowych w żywności. Badanie zawartości soli kuchennej i fosforu w nisko- i wysoko przetworzonych produktach stosowanych w technologii gastronomicznej. Zastosowanie programów komputerowych do symulacji, przeżywalności i inaktywacji mikroorganizmów w żywności. |
Literatura: |
- podstawowa: 1. Flis K., Procner A. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Tom 1, 2, Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1997. 2. Kołożyn-Krajewska D. (red). Higiena produkcji żywności. Wyd. SGGW, Warszawa, 2019. 3. Zalewski S. Podstawy technologii gastronomicznej. WNT, Warszawa, 2009. - uzupełniająca: 1. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wyd. SITSpoż NOT, Warszawa, 1999 2. Siemiński M. Środowiskowe zagrożenia zdrowia, PWN, Warszawa, 2007 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: EK3_b_W1 znaczenie doboru właściwych surowców i technik kulinarnych w produkcji potraw w zależności od zaleceń żywieniowych i medycznych: EK3_b_W2 zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne w żywności oraz metody ich identyfikacji UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: EK3_b_U1 identyfikować i analizować, z wykorzystaniem różnych metod i źródeł zjawiska wpływające na jakość i bezpieczeństwo potraw dietetycznych EK3_b_U2 zgodnie z zadaną specyfikacją, zaplanować, zorganizować i zrealizować zadanie z zakresu produkcji i higieny potraw dietetycznych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: EK3_b_K1 ciągłego dokształcania się, podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - ocena zaplanowania, organizacji i wykonania zadania związanego z produkcją potraw/posiłków - udział w ocenie końcowej modułu 25%; - sprawozdań/prac pisemnych/prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu -25%. Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Filipiak-Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Katarzyna Petka-Poniatowska, Anna Sadowska-Rociek, Radosława Skoczeń-Słupska, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Filipiak-Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Katarzyna Petka-Poniatowska, Anna Sadowska-Rociek, Radosława Skoczeń-Słupska, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.