Elektyw kierunkowy II: Zafałszowania produktów pochodzenia roślinnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK2j.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy II: Zafałszowania produktów pochodzenia roślinnego |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie problematyki związanej z fałszowaniem produktów pochodzenia roślinnego oraz metodami ich wykrywania. |
Pełny opis: |
Pojęcie autentyczności żywności i wprowadzania konsument w błąd, akty prawne regulujące zjawisko fałszowania środków spożywczych. Rodzaje zafałszowań żywności i związane z tym bezpieczeństwo zdrowotne człowieka. Charakterystyka głównych grup żywności pochodzenia roślinnego pod kątem fałszowania i metody stosowane do oceny autentyczności żywności pochodzenia roślinnego. Sposoby fałszowania żywności, przykłady zafałszowań produktów spożywczych na podstawie wybranych produktów pochodzących z kontroli Inspekcji Handlowej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, systemu RASFF. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Kędzior W. (red.). 2012. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. AE w Krakowie, Kraków. 2. Targoński Z., Stój A. 2005. Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4, 45, Supl., 30-40. 3. Nogal-Kałucka (red.) 2010. Analiza żywności: wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wyd. UP Poznań. Uzupełniająca 1. Strona internetowa Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/rasff/ |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: 1. podstawowe pojęcia i prawa związane z produkcją żywności oraz możliwościami jej fałszowania. 2. ma zaawansowaną wiedzę o innowacyjnych procesach, trendach rozwojowych i kierunkach badań naukowych w zakresie przetwórstwa żywności, zna zasady i wykorzystanie zaawansowanych technik analitycznych stosowanych do badania autentyczności żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 80%. Aktywność na wykładach - udział w ocenie końcowej z przedmiotu 20%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.