Elektyw kierunkowy II: Żywność wygodna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK2f.SM.TTZXX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy II: Żywność wygodna |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Charakterystyka ogólna żywności wygodnej, rodzaje, możliwości wykorzystania. Wartość odżywcza i walory sensoryczne. Żywność minimalnie przetworzona. Minimalne przetwarzanie owoców, warzyw, mięsa, ryb. Wartość odżywcza. Dobra Praktyka Produkcyjna minimalnego przetworzenia. Metody utrwalania żywności wygodnej, Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach. Żywność pakowana w zmodyfikowanej atmosferze. Składniki żywności wygodnej. Susze owocowe, warzywne, ziemniaczane. Koncentraty obiadowe, deserowe, zbożowe Tłuszcz w żywności wygodnej. Rola tłuszczu w żywieniu. Tłuszcze smażalnicze i tłuszcze specjalne. Higiena produkcji żywności wygodnej. Zagrożenia mikrobiologiczne i wymagania higieniczne przy produkcji żywności wygodnej. Żywność dietetyczna. Dietetyczne środki spożywcze. Żywność dla sportowców i żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Bożyk Z. Rudzki W. 1977. Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 2. Taylor J.R. 1999. Wstęp do analizy błędu pomiarowego, PWN Warszawa 3. Respondowski R. 1999. Opracowanie wyników pomiarów fizycznych. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej Literatura uzupełniajaca: 1. Konieczka P., Namieśnik J., Zygmunt B., Bulska E., Świtaj-Zawadka A., Naganiwska A., Kremer E., Rompa M. 2004. Ocena i kontrola jakości wyników analitycznych. Centrum Doskonałości Analityki i Monitoringu Środowiska (CEEAM). Gdańsk |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student posiada wiedzę na temat rodzaju, przeznaczenia i wykorzystania żywności wygodnej Student zna metody produkcji i utrwalania żywności wygodnej Student posiada wiedzę na temat korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej. Kompetencje społeczne Student ma świadomość korzyści i zagrożeń dla człowieka wynikających ze stosowania żywności wygodnej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Student nie posiada wiedzy na temat rodzaju, przeznaczenia i wykorzystania żywności wygodnej Student nie zna metody produkcji i utrwalania żywności wygodnej Student nie posiada wiedzy na temat korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej. Student nie ma świadomości korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej Na ocenę 3 Student posiada ograniczoną wiedzę na temat rodzaju, przeznaczenia i wykorzystania żywności wygodnej Student zna w sposób ograniczony metody produkcji i utrwalania żywności wygodnej Student posiada ograniczoną wiedzę na temat korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej. Student ma ograniczoną świadomość korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej Na ocenę 4 Student posiada wiedzy na temat rodzaju, przeznaczenia i wykorzystania żywności wygodnej Student zna metody produkcji i utrwalania żywności wygodnej Student posiada wiedzę na temat korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej. Student ma świadomość korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej Na ocenę 5 Student posiada pełną wiedzę na temat rodzaju, przeznaczenia i wykorzystania żywności wygodnej Student zna metody produkcji i utrwalania żywności wygodnej Student posiada pełną wiedzę na temat korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej. Student ma pełną świadomość korzyści i zagrożeń wynikających dla człowieka ze stosowania żywności wygodnej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.