Elektyw kierunkowy I: Standardy bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym - BRC Global FOOD Standard, IFS
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK1z.SM.TTZXX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy I: Standardy bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym - BRC Global FOOD Standard, IFS |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności w obszarze obrotu detalicznego – BRC - British Retail Concortium Global Food Standard i IFS-International Food Standard. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Charakterystyka zagrożeń zdrowotnych żywności w czasie produkcji i dystrybucji – zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne. BRC Global Food Standard – elementy składowe i zasady działania IFS – elementy składowe i zasady działania Marki własne sieci handlowych – cele i zasady tworzenia, współpraca z dostawcami i kontrola jakości produktów objętych marką własną Opracowanie produktu spożywczego z uwzględnieniem wymagań BRC lub IFS Zajęcia terenowe w sklepie wielkopowierzchniowym |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Oczadły Z: 2014. Standardy BRC i IFS wymagane przez sieci handlowe. W: Pałasiński M., Juszczak L. (red.). Wybrane zagadnienia nauki o żywności i zarządzaniu jakością. Wyd. UR w Krakowie. Literatura uzupełniająca: 1. Czasopisma branżowe: Problemy Jakości, Przemysł Spożywczy 2. Informacje z oficjalnych portali internetowych systemów BRC i IFS: http://www.brcglobalstandards.com/, https://www.ifs-certification.com/index.php/en/ |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma wiedzę dotyczącą zagrożeń zdrowotnych żywności powstających w czasie produkcji i dystrybucji żywności Zna założenia i zasady funkcjonowania systemu BRC i IFS Umiejętności Potrafi określić wymagania dla zapewnienia bezpieczeństwa produktu spożywczego z uwzględnieniem systemu BRC lub IFS oraz określić zinterpretować odstępstwa od wymagań tych systemów Kompetencje społeczne Potrafi odpowiednio określić priorytety służące zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga przyczyny błędów tego działania |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Ma niedostateczną wiedzę o zagrożeniach w żywności Nie zna systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności funkcjonujących w sieciach handlowych. Nie potrafi określić wymagań dla produktów w systemie IFS i BRC Nie ma świadomości znaczenia systemów zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności w współczesnym świecie. Na ocenę 3 Zna podstawowe rodzaje zagrożeń w żywności (chemiczne, biologiczne i fizyczne). Ma wiedzę o podstawowych systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności funkcjonujących w sieciach handlowych i terytorialnym obszarze ich działania. Potrafi wskazać podstawowe wymagania dla produktów w systemie IFS i BRC Ma świadomość oddziaływania zagrożeń związanych z masowym obrotem żywnością dla współczesnego konsumenta. Na ocenę 4 Zna podstawowe rodzaje zagrożeń w żywności i ilustruje je przykładami. Ma wiedzę o systemach IFS i BRC oraz o elementach składowych tych systemów. Potrafi wskazać większość wymagania dla produktów w systemie IFS i BRC Jest świadomy zagrożeń oraz znaczenia systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa. Na ocenę 5 Wyjaśnia przyczyny powstawania zagrożeń w żywności Analizuje różnice w funkcjonowaniu systemu IFS i BRC. Potrafi wskazać na odstępstwa od wymagań systemów IFS i BRC oraz podjąć działania zaradcze Jest świadomy znaczenia systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności i proponuje działania służące ich wykorzystaniu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.