Elektyw kierunkowy I: Żywność prozdrowotna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK1s.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy I: Żywność prozdrowotna |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie problematyki związanej z produkcją oraz wartością odżywczą żywności prozdrowotnej. |
Pełny opis: |
Charakterystyka żywności prozdrowotnej. Terminologia oraz aspekty prawne wprowadzenia tej żywności na rynek w Polsce i na świecie. Składniki biologicznie czynne zawarte w żywności prozdrowotnej i ich wpływ na zdrowie człowieka. Charakterystyka podstawowych surowców wykorzystywanych do produkcji żywności prozdrowotnej. Wybrane zagadnienia produkcji i wykorzystania niektórych grup żywności prozdrowotnej m.in. żywność fortyfikowana, żywność wysokobłonnikowa, napoje prozdrowotne, żywność probiotyczna, nutraceutyki. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Świderski F. i in.: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa, 2003. 2. Gębczyński P., Jaworska G. Żywność wzbogacona i nutraceutyki. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2009. 3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. z 2010 r. poz. 1184). Uzupełniająca 1. Czasopisma naukowe: Przemysł Spożywczy, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Żywienie Człowieka i Metabolizm, Problemy Higieny i Epidemiologii. 2. Strona internetowa Głównego Inspektora Sanitarnego: https://gis.gov.pl |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: 1.podstawowe pojęcia i prawa związane z produkcją żywności prozdrowotnej. 2. istotę uznania żywności jako źródła składników odżywczych i bioaktywnych, które można modyfikować w celu otrzymania określonej charakterystyki i funkcjonalności. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: 1. samodzielnie wykonać analizę wybranych związków o charakterze prozdrowotnym w żywności oraz zinterpretować uzyskane wyniki pomiarów. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: 1. śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy technologicznej z zakresu żywności prozdrowotnej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 50%): - forma pisemna: na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. - aktywność na wykładach (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 10%). Zaliczenie ćwiczeń (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 50%): - sprawozdanie z prac laboratoryjnych, każde sprawozdanie zaliczone na ocenę min. 3,0 - prezentacja multimedialna dotycząca żywności prozdrowotnej, zaliczona na ocenę min. 3,0. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO N WYK
CWL
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
N WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.