Elektyw kierunkowy I: Substancje dodatkowe w żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.EK1b.SM.TTZXX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy I: Substancje dodatkowe w żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z obowiązującymi przepisami prawnymi dotyczącymi stosowania dodatków do żywności w przemyśle spożywczym |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Dodatki do żywności w świetle ustawodawstwa żywnościowego i wymagań Unii Europejskiej Barwienie żywności Substancje konserwujące i przeciwutleniacze Substancje zagęszczające, żelujące i emulgatory Substancje zapachowo-smakowe Substancje słodzące, Witaminy, sole mineralne i inne składniki wzbogacające Pomocnicze dodatki do przetwórstwa Oznaczanie zawartości azotanów(III) i (V) w konserwach mięsnych Oznaczanie zawartości witaminy C w produktach ciemno zabarwionych |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, Dz. U. 2011.91.525. 2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. nr 232, poz. 1525, 2010. 3. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. Dz.U. nr 171 poz. 1225, 2006. 4. Ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw z 8 stycznia 2010 r. Dz.U. nr 21, poz. 105, 2010. Literatura uzupełniająca: 5. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K. Kompedium dodatków do żywności. Hortimex Konin, 2003. 6. Gertig H. Żywność a zdrowie. Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa, 1996.Świderski F. (red.). Żywność wygodna i żywność funkcjonalna., WNT Warszawa, 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, zakresu ich stosowania TŻ2_W011 Ma wiedze na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności Umiejętności Potrafi przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur Potrafi odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki (dokonać odpowiednich obliczeń matematycznych) i sporządzić raport końcowy Kompetencje społeczne Ma świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywności Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie ma żadnej wiedzy na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, zakresu ich stosowania Nie ma żadnej wiedzy na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności Nie potrafi przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur Nie potrafi odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki, ani dokonać odpowiednich obliczeń matematycznych Nie posiada umiejętność przygotowania sprawozdania, raportu z przeprowadzonych analiz Nie ma świadomości zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywności Nie rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności Na ocenę 3 Ma częściową wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, ale nie wie kiedy można stosować dodatki do żywności Ma częściową wiedzę na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności Ma niewielkie problemy z przeprowadzeniem analizy oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur Potrafi dokonać obliczenia matematyczne, ale ma problemy z interpretacja otrzymanych wyników Przygotowuje sprawozdania niekompletne Ma częściową świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywności Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, ale nie potrafi śledzić i nie wie gdzie znaleźć zmiany w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności Na ocenę 4 Ma wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, ale nie zawsze wie kiedy można stosować dodatki do żywności Ma wiedzę na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności Potrafi pod okiem opiekuna przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur Potrafi dokonać obliczenia matematyczne, ale czasem interpretacja otrzymanych wyników nie jest kompletna Posiada umiejętność przygotowania sprawozdania, raportu z przeprowadzonych analiz Ma świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywności Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności Na ocenę 5 Ma wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, zakresu ich stosowania Ma obszerną wiedze na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności Potrafi samodzielnie przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur Potrafi odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki i dokonać odpowiednie obliczenia matematyczne Posiada doskonałą umiejętność przygotowania sprawozdania, raportu z przeprowadzonych analiz Ma doskonałą świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywności Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia najnowszych zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.