Elektyw humanistyczny 1: Filozofia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1.HU14.SI.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw humanistyczny 1: Filozofia |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Ontyczna charakterystyka rzeczywistości. Istnienie osoby ludzkiej i tożsamość osobowa. Zagadnienie wolnej woli. Istnienie zła. Problematyka epistemologiczna. Moralność i iluzja. Egoizm i altruizm Problematyka aksjologiczna etyki. Władza i anarchia. Wolność a równość. Polityka i płeć. Metody nauki. Przyczynowość i indukcja. Logika jako dyscyplina filozoficzna. Wpływ filozofii na życie. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Kasprzyk L., Wegrzecki A. Wprowadzenie do filozofii - wydanie najnowsze 2. Anzenbacher A. Wprowadzenie do filozofii - wydanie najnowsze |
Efekty uczenia się: |
KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych, oraz rozwoju osobistego osiąganego także poprzez rozwój zainteresowań z dyscyplin humanistycznych i społecznych analizowania problemów społecznych i politycznych z uwzględnieniem perspektywy filozoficznej. Ma świadomość różnic pomiędzy filozofią a religią, nauką, sztuką i ideologią. Potrafi poznawczo przejść od procesów społecznych do rzeczywistości aksjologicznej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie aktywnego udziału w dyskusji na wykładach, rozwiązania zadania problemowego lub analizy sytuacji, pracy pisemnej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.