Elektyw kierunkowy III: Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1.EK32.NM.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy III: Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów podstawami teoretycznymi katalizy enzymatycznej oraz przedstawienie praktycznych aspektów zastosowania enzymów w technologii żywności na przykładzie enzymatycznych modyfikacji głównych składników żywności: białek, lipidów i sacharydów. |
Pełny opis: |
Treść wykładów: Pojęcie katalizy, termodynamiczny opis reakcji enzymatycznych, kinetyka hiperboliczna i sigmoidalna, arametry kinetyczne reakcji, zjawisko kooperatywności i allosterii. Czynniki wpływające dodatnio i ujemnie na działanie enzymów, typy inhibitorów i mechanizmy ich działania, jednostki aktywnosci enzymów. Enzymatyczna modyfikacja białek żywności: cele, substraty, produkty, stosowane preparaty enzymatyczne. Enzymatyczna modyfikacja lipidów: cele, substraty, produkty, stosowane preparaty enzymatyczne. Enzymatyczna modyfikacja sacharydów żywności: cele, substraty, produkty, stosowane preparaty enzymatyczne. Produkcja preparatów enzymatycznych jako białek rekombinowanych: szanse i wyzwania. Treść ćwiczeń: Zastosowanie enzymów amylolitycznych w procesie enzymatycznej modyfikacji skrobi. Wyznaczanie aktywności preparatów amylolitycznych, ustalanie ich dawek i warunków optymalnych do przeprowadzenia konkretnego procesu upłynniania i scukrzania skrobi. Charakterystyka otrzymanych syropów skrobiowych: oznaczanie DE, DX oraz średniej długości łańcucha maltooligosacharydów (DP 20-50). |
Literatura: |
1. Kołakowski, E., Bednarski, W., Bielecki, S. 2005. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności, Wydawnictwo AR Szczecin. 2. Whitehurst, R., Van Oort, M. (red.) 2016. Enzymy w technologii spożywczej, Wydawnictwo PWN Warszawa. 1. Whitaker, J.R., Voragen, A.G.J., Wong, D.W.S. 2003. Handbook of Food Enzymology. Marcel Dekker, Inc., New York, Basel |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: pojęcia katalizatora nieorganicznego oraz biokatalizatora oraz różnice między nimi, opis kinetyki reakcji enzymatycznych, parametry kinetyczne i związane z pomiarami aktywności enzymów. zależności pomiędzy warunkami reakcji lub procesu technologicznego i aktywnością preparatów enzymatycznych. zasady i cele technologiczne zastosowania enzymów do modyfikacji białek, lipidów i sacharydów. mechanizm działania enzymów na konkretnych przykładach. Umiejętności: samodzielnie ustalić warunki oznaczania aktywności enzymów i wyliczyć dawki preparatów enzymatycznych optymalne dla danego procesu. Umie regulować szybkość przebiegu procesu enzymatycznego i przewidywać stopień konwersji substratu oraz ilość wytworzonego produktu. Zna podstawowe metody oznaczania aktywności enzymów. samodzielnie oznaczyć stopień konwersji substratu oraz ilość wytworzonego produktu. świadomie dobrać odpowiednie preparaty enzymatyczne i parametry ich działania najlepsze do usprawnienia danego procesu technologicznego. stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium. Kompetencje społeczne: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 80%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maja Grabacka | |
Prowadzący grup: | Maja Grabacka, Bożena Stodolak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
WYK
WYK
WYK
SO CWL
CWL
WYK
N CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maja Grabacka | |
Prowadzący grup: | Maja Grabacka, Bożena Stodolak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
WYK
CWL
CWL
WYK
CWL
CWL
N WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maja Grabacka | |
Prowadzący grup: | Maja Grabacka, Bożena Stodolak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
WYK
WYK
CWL
CWL
WYK
CWL
CWL
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maja Grabacka | |
Prowadzący grup: | Robert Duliński, Anna Starzyńska-Janiszewska, Bożena Stodolak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.